Д-р Виолета Ждрапанска, алерголог: Ужилването от пчела, оса и стършел често води до тежки алергични реакции

Д-р Виолета Ждрапанска, алерголог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Д-р Ждрапанска, как протича алергичната реакция при пациентите и колко бързо е необходимо да реагират те?

Д-р Виолета Ждрапанска: Алергичната реакция протича при всеки индивидуално. Тя зависи най-вече от пациента. При ужилване от насекомо може да се наблюдава локална реакция, където да бъде по-малка и по-обширна. Генерализираната реакция е с обриви и оток. Реакцията с обриви, която не обхваща лицето е с по-благоприятен изход. Проблем се наблюдава, когато се появи оток на устните, клепачите и дихателните пътища. Най-тежката форма на алергичната реакция е свързана с анафилактичния шок, където вече се засяга кръвното налягане, дишането и трябва да се реагира бързо и спешно.

Фокус: Какво трябва да знаят пациентите, когато са ухапани от пчела или оса и не знаят дали са алергични?

Д-р Виолета Ждрапанска: Появата на сърцебиене, световъртеж, задушаване или видим оток на обрива при ужилване от насекомо са неща, които налагат търсенето на спешна медицинска помощ. Когато пациента не знае дали има алергия към пчела или оса е необходимо да наблюдава мястото на ухапване и самите усещания. Разбира се не бива да се панира, защото  страха също може да предизвика допълнителни усещания, които не са истинска алергична реакция. Алергичните пациенти са по-наясно със себе си, особено тези, които са изживявали алергична реакция. Те много добре знаят какво може да се случи като повечето от тях са посещавали алерголог и са подготвени. Те носят със себе си подходящи медикаменти. Съществуват и спринцовки с адреналин за самопомощ като пациентите знаят, че е необходимо да реагират още през първите 10-15 минути и да приемат медикаментите, които е препоръчал алерголога им и да си направят инжекцията. Ако те не носят медикаментите със себе си е необходимо да потърсят по най-бързия начин спешна помощ.

Фокус: До каква степен са опасни локалните алергични реакции при децата?

Д-р Виолета Ждрапанска: При децата локалната алергична реакция след ужилване от насекомо не е животозастрашаваща. Ухапванията от комари при децата са неприятни, защото се появява сърбеж и с ноктите си те могат да инфектират ухапаното място. Алергичната реакция може да се усложни с бактериална инфекция, поради разчесване. Най-важното при тези случаи е да се потисне сърбежа, да се даде противоалергично и да се намаже участъка с подходящ медикамент. Препоръчително е да се използват препарати, които отблъскват с миризмата си комарите като по този начин не се стига до ухапване. При множествени ухапвания е необходимо се предприемат по сериозни мерки.

Фокус: Как се диагностицират алергиите към насекоми?

Д-р Виолета Ждрапанска: Алергиите към насекоми се изследват чрез кръвен или дермален тест на кожата. Хората, които знаят, че някой в семейството им е  алергичен или имат алергия към медикаменти е необходимо да се консултират с алерголог. При проявата на обширната локална реакция, което е реакция по-голяма от 5 см с диаметър от мястото на ухапване от пчела или оса е необходимо задължително да се консултират със специалист. Те трябва да бъдат подготвени, защото много често всяка следваща алергична реакция е по-силна от предходната. При всяко следващо ухапване реакцията може да бъде по-силна, по-бърза, по-тежка и не на последно място животозастрашаваща.

Фокус: Как се реагира при хора, които са алергични към насекоми, но и към противоалергични медикаменти?

Д-р Виолета Ждрапанска: Възможно е човек да бъде алергичен както към насекоми, така и към противоалергични медикаменти. В моята практика на алерголог и лекар вече почти 30 години съм имала един такъв случай. Този проблем не се среща често, но тези хора задължително трябва да посетят спешно отделение и задължително е необходимо да получат помощ от подготвен медицински екип, който е наясно, че съществува алтернатива като се прави адреналин и се следят кръвните показатели.

Фокус: Кои насекоми причиняват най-тежките алергични реакции?

Д-р Виолета Ждрапанска: Ужилването от пчела, оса и стършел често води до тежки алергични реакции. Със затоплянето на времето се раздвижват летящите насекоми. Това е причината да зачестяват оплакванията от ужилвания  като съществуват и ухапвания от неуточнени насекоми, които също дават алергични реакции, но по скоро те са от типа на локални алергични реакции, които се проявяват на мястото на самото ухапване. Алергичните реакции могат сериозно да застрашат здравето и живота на пациента. Заплаха крият ужилванията от пчели и оси. За щастие по-рядко се наблюдават ухапвания от стършели.

Денис НИКИФОРОВ