Д-р Владимир Владимиров, ортопед-травматолог: Преходните сезони са най-проблематични за костно-ставните заболявания

Д-р Владимир Владимиров, ортопед-травматолог, организатор на кампанията „Съвременното решение за стави и сухожилия“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Владимиров, за Световния ден за борба с артрита, който традиционно се отбелязва на 12 октомври, започнахте кампания под надслов „Съвременното решение за стави и сухожилия“? Какво представлява заболяването и защо е важно да се говори за него, социално значимо ли е ?

Д-р Владимир Владимиров: Артритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб. В Европа от тях страдат 120 млн. души. Артритът най-общо представлява възпаление на ставите, което може да засегне ставния хрущял, подлежащите му костни повърхности, състоянието на ставната капсула и течността в нея. Най-честите симптоми са болка, скованост и ограничена подвижност на ставите, подуване и зачервяване на кожата над засегнатата става, а на по-късен етап – деформации на ставите. Има над 100 вида артрит, сред които най-често срещани са остеоартритът, известен още като остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест, ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев и др. Традиционната терапия включва хранителен и двигателен режим, физиотерапия, противовъзпалителни средства – през устата или под формата на инжекции с кортикостероиди. За съжаление, нерядко се стига и до оперативна намеса – артроскопия, остеотомия, ендопротезиране – изкуствена става.

Фокус: Казахте хранителен режим, наднорменото тегло предпоставка ли е за развитието на артрит и какви са новостите при лечение на заболяването?

Д-р Владимир Владимиров: Поддържането на теглото в нормални граници е благоприятно, не предотвратява, но не предразполага към развитие на артрит. Както вече казах, артритните заболявания са най-голямата група заболявания и след кардиологичните  костно-ставните проблеми се нареждат на второ място по брой на хората, които страдат и боледуват от това заболяване. Идеята на кампанията „Съвременното решение за стави и сухожилия“, която започна във Варна за Световния ден за борба с артрита, е предвид значимостта на това заболяване да изтъкнем възможностите за съвременно решение на тези проблеми. През последните години в диагностиката на заболяването все по-популярна става ехографията, включително и на малките стави, която добре показва наличието на възпалителен процес или стадий на артрит. Рентгенът и ядрено-магнитният резонанс, който показва измененията в меките тъкани, са останалите методи за диагностициране на заболяването. При терапията също има нови тенденции в лечението, но на първо място трябва да отбележим диетата или поддържане на теглото в норма. Известни са медикаментозните препарати за лечение – противовъзпалителни и обезболяващи. Новата тенденция в медикаментозната терапия са биологичните препарати, които се използват специално при ревматоидния артрит. Друг вид терапия е PRP-терапията или т. нар. плазма терапия, която обаче е подходяща само при определени случаи, най-вече при остеоартрит. Подходяща е и за други заболявания на опорно-двигателния апарат. Проблеми със ставите от рода на подуване, зачервяване, затопляне, ограничение на движенията, сутрешна скованост, както и слабост в мускулите предполагат наличието на някакъв вид артрит. Най-често срещан е ревматоидният артрит, който засяга предимно малките стави. Характерно за него е подуване, зачервяване на ставите, болезненост, скованост. Вторият по значимост е остеоартритът, който в по-късен стадий преминава в артроза или износване на ставата, което се дължи на механично натоварване. Остеоартритът по-често засягат големи стави. Чести са и т. нар. реактивни артрити, които са типични за друг вид прекарани заболявания, често при деца и възрастни след вирусни инфекции.

Фокус: Преходните сезони проблемни ли са за страдащите от артрит?

Д-р Владимир Владимиров: Да, преходните сезони са най-проблематични за костно-ставните заболявания. Т. нар. ревматична болка се провокира от промяната на времето и атмосферното налягане и дава тези симптоми – болка, скованост, подуване. Този тип болка и проблеми най-често се дължат на реактивните артрити – в определена зона, стара травматична болка, износване на хрущяла, дразнител или възпаление в областта на оперативни места, рани, стари счупвания. През преходните сезони е препоръчително леко да се ограничи натоварването, защото прекомерното натоварване се приема за неблагоприятно по отношение на самото заболяване и води до по-сериозен отток, по-голяма болка и по-бързо износване на хрущяла. Движението е полезно при артрита, тук говорим за прекомерното натоварване, което трябва да бъде ограничено. Важен момент е и хранителният режим. Времето е един от факторите, но храната и двигателният режим са също много важни елементи, които трябва да се спазват стриктно целогодишно, не само за определен сезон.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА