Д-р Вяра Церовска, кмет на Перник: Със специална инициатива на 15 септември апелираме за повече внимание на пътя

Кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: След по-малко от седмица ще удари първият училищен звънец и отново класните стаи и детските градини ще бъдат изпълнени с глъч. В каква обстановка ще влязат деца и учители, има ли недовършени ремонти?

Готова ли е, госпожо Церовска, община Перник за първия учебен ден?

Вяра Церовска: Винаги е предизвикателство началото на новата учебна година. През лятото на 2019 година образователните институции, както винаги, продължиха своята дейност в посока да подобрят условията за обучение на своите възпитаници, да ги привлекат в по-добра среда. Аз имах възможността в реални условия да видя какво е направено в тази посока и мисля, че наистина все по-добри са условията за децата, които учат в Перник. Разбира се, има традиционно критични точки по отношение на ремонтните дейности -непосилни за директорите на образователните институции са покривните конструкции на сградите. През този летен сезон бяха ремонтирани основно покривите на ОУ „Иван Рилски“, на 7-мо ОУ „Георги Сава Раковски“ и на физкултурния салон на 6 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Направихме и саниране на административното крило на сградата на 8 ОУ „Кракра Пернишки“, като имаме и значителни подобрения в интериорната среда на сградите на ПМГ „Христо Смирненски“, 6 ОУ, както и в ОУ „Христо Ботев“ в град Батановци. Изключително обновен е видът на Центъра за подкрепа на личностното развитие – ученическото общежитие. Разбира се, с подкрепата на Министерството на образованието и науката се извършиха тези значими подобрения в общинската образователна инфраструктура, които са на стойност 796 000. Изградени са WiFi  системи в 8 училища, обновихме техническото оборудване в обединено училище „Темелко Ненков“, 11 ОУ „Елин Пелин“, ГПЧ „Симеон Радев“, 13 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Всички директори се стремят да дадат максимума от възможностите си, знаейки проблемите на училищата и да ги направят по-приветливи. Възстановена е целостта на топлоизолацията на фасадата на 10 ОУ „Алеко Константинов“, има направен вътрешен ремонт на класни стаи и коридори, имаме ремонт на отоплителна система в две училища, подмяна на радиаторите в 11 ОУ „Елин Пелин“, както и ремонт и профилактика на климатичните системи в 12 ОУ „Васил Левски“.

Водещ: Най-вълнуващ първият учебен ден е за първокласниците. Разполагате ли с информация дали тази година първокласниците ще бъдат повече или по-малко в сравнение с предишни години?

Вяра Церовска: Разбира се. Знам, че първи клас ще прекрачат 727 първокласника, което е само с 20 по-малко, отколкото първокласниците през миналата година. Всички ще получат книжка подарък от община Перник – „Меко казано“ на Валери Петров. Искаме да им кажем „на добър път, бъдещи горди перничани“. Знаете, че всяко училище ще приготви своето откриване, всички са готови да посрещнат децата и най-голямото вълнение, разбира се, е около първокласниците.

Водещ: Вчера проведохте среща с директори на училища и детски градини. Има ли проблеми, които на този етап поставят на вниманието ви? От какъв характер са те?

Вяра Церовска: Вижте, проблеми винаги има. Това са хора, които динамично следят това, което се случва, и отговарят за това как да посрещнат по-сигурно и по-добре своите ученици. Проблеми има с нови или започнати ремонтни дейности, които не са довършени съвсем докрай. Днес беше проведена среща, която беше много отговорна и беше във връзка със сигурността на учениците в училището, в училищния двор и в класните стаи. Това, знаете, че са изключително отговорни хора, свързали своята съдба с децата. Така че техните проблеми и нашите проблеми за това как ще посрещнем децата на Перник продължават. Мисля, че всички те са решими. Предстои някои ремонти да довършат, някои ремонти надявам се да започнат, подмяна на дограма, и да бъдат организирани по най-бързия начин.

Водещ: Ще се стигне до отлагане на началото на новата учебна година?

Вяра Церовска: В самата учебна година могат да се направят ремонтите, така че те да не пречат по никакъв начин на редовните занимания на ученици.

Водещ: Вашата програма предвижда ли откриване на учебната година?

Вяра Церовска: Да, разбира се, както всяка година. Ние традиционно посещаваме нашите училища, там, където не сме били, за да им кажем „добре дошли“, за да им пожелаем „на добър път“ и да бъдем заедно с нашите учители, с нашите ученици. Всички училища имат готовност за това, тръпнат и учениците. Така че ние всички се готвим за първия учебен ден. Заедно с това, сме приготвили и една изненада, която ще бъде на самия 15 септември, което е неделя, и ще бъде пред закрития мост на пазара от 11 часа. Използвам случая чрез вашето предаване да поканя учители, ученици, родители, защото наистина това наше събитие е в името на това да бъдем по-спокойни на пътя, да има по-безопасно движение, тъй като превишената скорост и отнемане на предимство на пешеходците са един от основните причини за катастрофи и пътен травматизъм в България. Всяка година средно една класна стая остава празна, близо 30 деца загиват на пътя, поради невнимание, човешка грешка, неспазване на законите. Ние искаме да обърнем внимание и го правим по един хубав начин на прага на първия учебен ден, тъй като поставяме здравето и живота на децата на първо място. Ще се фокусираме върху този сериозен проблем. За тази цел община Перник ще се присъедини към общините Варна, Бургас, Козлодуй и други български градове, които са изградили традиции в това отношение. За тази цел ще бъдат поставени Боби и Кели – 3D фигурки на деца в реален ръст, които провокират  водачите да намалят скоростта и изострят вниманието, приближавайки към пешеходни пътеки. Едната е в центъра на града, при закрития мост на пазара, а другата в квартал „Изток“ на ул. „Ленински проспект“. Към това иновационно решение се включват и редица съмишленици. Да, наистина ще бъде един хубав празник. Любимият актьор от малкия екран и театралната сцена Петьо Петков – Шайбата ще бъде водещ на събитието. Ангелският морски глас в подкрепа на каузата ще бъде Нина Пенкова, призьор в тазгодишното издание на фестивала „Бургас и морето“. В тази много специална програма за децата, за знания и умения на малчуганите, ще бъде водещ Бате Енчо. Помощници ще бъдат живите кукли Боби и Кели, партньори на общината в тази толкова отговорна кауза, ще бъде БЧК, които ни обещаха, че ще подготвят тематична, интересна демонстрация. Разбира се, ние сме гарантирали настроението и от участници на редица малки талантливи танцьори и певци от град Перник. Ще има също така стимулатор, рисунки по детските лица, много забавления. Приятелите ни от СБА и Федерацията на автомобилистите в България също ще бъдат с нас. Има много изненади. Благодарение на приятелите ни от магазини за бебешки и детски стоки има и страхотни награди, емоцията е гарантирана, програмата повече от пъстра. Очакваме нашите малчугани в Перник на 15 септември от 11 часа пред закрития мост при пазара. Надявам се, че това, което сме приготвили за тях, ще бъде не само полезно, ще бъде интересно. И най-вече се надявам на това, че те ще запомнят как да се пазят на пътя и как да помагат при нужда.

Росица АНГЕЛОВА