Д-р Галина Христова: Възрастовата група на децата до 6-7 години е една от податливите на вирусни инфекции и сезонния грип

Възрастовата група на децата  до 6-7 години е една от податливите на вирусни инфекции и сезонния грип, защото имунната система на децата в тази възраст е по-слаба, по-податлив и по-неустойчива на влиянието на тези причинители на заболявания. Това коментира за Радио „Фокус“ – Варна д-р Галина Христова, педиатър във Варна. Тя посочи, че именно това е и причината  децата в тази възрастова група да боледуват по-често – сред 4 пъти годишно. По думите на медика, отделно ако детето има и подлежащо хронично заболяване, тогава неустойчивостта се увеличава още повече към вирусни и сезонни вирусни заболявания.

Д-р Галина Христова, посочи, че най-често заразяването става при контакт с болен, който чрез кашлицата или кихането отделя микрокапчици вода, които съдържат и причинителите на най-честите сезонни вирусни заболявания.

„Това става при близък контакт, при престояване по-продължително време в затворено помещение. Тогава, когато се използват общи прибори за хранене. Тогава, когато при по-малките деца, се използват играчки, които те слагат в устата си, когато самите деца се докосват с ръцете си или с играчки, които са използвали преди това. Най-често този е начина на заразяване. Разбира се, вирусът може да бъде пренесен вкъщи и с покупките от магазина, с предмети, затова е удачно честото измиване на ръцете, спазването на една добра хигиена вкъщи. Проветряването често, както и сменянето на въздуха там където се отглеждат децата. Ако знаем, че има болни хора, да избягваме контактите с тях. Не е удачно също, посещението на деца в молове, продължителен престой на деца в магазини – там, където се събират повече хора“, каза в заключение д-р Христова.

Десислава ВАСИЛЕВА