Д-р Георги Митев, БАБХ – Бургас: Очакват се лабораторни изследвания от съдържанието на близалката с реклама на канабис

За извършените проверки към този момент от БАБХ-Бургас свързани с близалките с реклама на канабис и за птичия грип, Радио „Фокус“-Бургас разговаря с директора на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) -Бургас д-р Георги Митев

Фокус: Д-р Георги Митев през последната седмица какви регулярни проверки са извършени от инспекторите на БАБХ-Бургас и има ли констатирани нарушения?

Д-р Георги Митев: Извършени са общо 53 броя проверки като в това число са извършени проверки на заведения за обществено хранене и обекти за търговия на дребно по 2 броя жалби и един брой срещу магазин за обществено хранене. По проверките направени във връзка с тези три жалби от страна на граждани не са открити несъответствия, т.е. жалбите са неоснователни. 15 проверки са направени на предприятия за производство на храни, 2 проверки на специализирани магазини за риба, 4 проверки за специализирани магазини за плодове и зеленчуци, 15 проверки за извършени на обекти за обществено хранене, 13 проверки на обекти за търговия на дребно, 2 проверки на риболовни кораби, 1 проверка на Детска, млечна кухня и 1 проверка на обект за раздаване на храна от “Кухня майка”. При направените проверки няма констатирани нарушения, няма съставени актове, дори не са дадени предписания.

Фокус: Какво е развитието във връзка с проверките по сигнала за близалките с реклама на канабис до този момент?

Д-р Георги Митев: Имаме писмо от Славейка Николова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества (ОСНВ) в Бургас. След като ни алармираха се свързахме с директора на Полицията на Бургас, за да може той да ни окаже съдействие за изследване в Криминологична лаборатория, защото веществото, което е описано, че го няма представлява наркотично вещество и чрез изследването ще се разбере дали това действителна е така. Оставихме на г-жа Николова от Общината да движи случая и да се свърже с Криминологична лаборатория, защото близалката е при нея. Това, което ние направихме е, че инспекторите бяха в почти всички магазини, в които имахме сигнали, че се продават такъв вид близалки, но не се установи продажбата на този вид близалки. Установихме, че производителят е Чешка фирма, а вносителят е в Пловдив. Писахме писмо до колегите в Пловдив, те реагираха много бързо до края на деня ни върнаха отговор, че са проверили склада и са заварили определено количество там. Взели са проби и близалките са забранени за продажба докато не излязат пробите от тяхна страна, когато излязат, ако няма съдържание на определеното вещество, вероятно ще бъдат пуснати. Установи се също това, което ние установихме от материалите, които имахме, че на близалките коректно е изписано, че съдържат 100% олио от растението-канабис, което всъщност не е забранен продукт. Напротив това е хранителна добавка, която е позволена в България и се продава по аптеките. Олиото от канабис съдържа в себе си много витамини, макро и микро елеметнти, които дават, че са полезни за здравето, но аз не мога да твърдя със сигурност. Олиото от канабис е хранителна добавка, която е пусната на пазара със своето полезно действие и не е забранена. Ако съставът на близалките е такъв какъвто е изписан на етикета няма нищо лошо в това, ако не е това вече е проблем. Но това може да се установи от институциите, които правят лабораторните изследвания, както тук, така и в Пловдив, и чакаме отговор след като се извършат необходимите изследвания. На този етап в търговската мрежа в Бургас няма близалки от този вид. Но ако се установи, че в близалките няма съдържание на веществото тетрахидроканабинол, единственият проблем с близалките ще остане рекламата на забранени вещества. Рекламата на подобен вид наркотично вещество или растение дали е позволено или не, не е в нашите компетенции, а в компетентността на Комисия за защина на потребителите. Рекламата на алкохол и цигари доколкото знам е забранена, защото те въздействат психологически на младото поколение по съвсем друг начин, но това не е в конкретността на Агенцията по храните.

Фокус: Продължават ли проверките свързани с птичия грип на територията на областта?

Д-р Георги Митев: Постоянно се правят проверки и получаваме сигнали от 112 и от РИОСВ. Имаме сигнали за диви птици и бих казал, че е абсолютно нормално да имаме сигнали или да пък да установим при диви, прелетни птици птичи грип, защото те са носителите на птичия грип от Западна Европа. Правят се проверки, но все още нямаме установени вторични огнища или пък нямаме нови първични огнища. Имаме случаи за бедстващи птици, което е нормално при положение, че беше замръзнало Мандренското езеро и другите езера около Бургас. Имахме случаи на два замръзнали лебеда, направихме всичко възможно, за да ги освободим, заедно с граждани на Бургас, заедно с координираният Областен управител. В този случай трябваше да освободим от ледената схватка лебеда. Гражданите трябва да знаят, че при такива ниски температури, при замръзнала вода птиците могат да умрат и от това, че са попаднали в леден капан или от премръзване. Първичните огнища са при дивите птици на този етап. Правим всичко възможно да нямаме инфлуенца /птичи грип/ в промишлените ферми и в заден двор по селата на домашните птици, непрестанно се правят проверки.

Фокус: За кои райони сте получили сигнали?

Д-р Георги Митев: Сигналите са около влажните зони на Бургас и езерата в областта, където пребивават диви водоплаващи, прелетни птици. Сигналите са направини във връзка с бедстващи птици. Реагираме на всеки сигнал и ако има умрели птици се изследват в София в Централна лаборатория, за да мога да потвърдят наличието или липсата на болестта. Така както установихме наличието на птичи грип на 3 малки умрели птици-орехчета в Аркутино преди около седмица две. За сега няма нови първични огнеща и правим всичко възможно, за да нямаме вторични огнища. Най-важното е да нямаме вторични огнища, това че може да открием още някоя дива птица  с птичи грип е нормално вътре или извън зоните, които са определени в момента. Най-важното за нас е да няма по домашните птици.

Мария ДИМИТРОВА