Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: До края на октомври в областта са регистрирани 35 случая на хепатит А

Снимка: Pixabay

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас, д-р Георги Паздеров в инревю за Радио „Фокус“-Бургас.

Фокус: Има ли завишен брой заболели от хепатит А в областта?

Д-р Георги Паздеров: От началото на 2018г. до края на м. октомври в областта са регистрирани 35 случая на хепатит А. Наблюдава се спад на регистрираните случаи в сравнение със същия период на  2017г. , когато са  регистрирани 95 случая  на вирусен хепатит тип А.

Фокус: Какви са симптомите?

Д-р Георги Паздеров: Най-често началото е грипоподобно или имитира стомашно-чревно разстройство с оплаквания като отпадналост и лесна уморяемост, болки по мускулите и ставите ,загуба на апетит,гадене, потъмняване на урината (тя придобива цвят на бира, кола или тъмен чай, тежест, дискомфорт или болка в дясното подребрие,сърбеж по кожата, може да се появи жълтеница  – дължи се на отлагане на пигмента билирубин по кожата и видимите лигавици. Жълтеникавото оцветяване се забелязва най-напред по склерите („бялото“ на очите) и долната повърхност на езика, а след това и по цялата кожа. Жълтеницата трае десетина дни и след това постепенно изчезва. Обикновено оплакванията при острия вирусен хепатит А са леко до умерено изразени и отшумяват постепенно  след различно дълъг период от време (най-често по-малко от 2 месеца). В крайна сметка се стига до окончателно излекуване на заболяването.

Фокус: Какво лечение се прилага при установяването му?

Не съществува специфично лечение на хепатит А, но се прилага симптоматично (облекчаващо оплакаванията) и поддържащо лечение. Лечението на хепатит А се състои в спазване на постелен режим – препоръчителен е покой с избягване на физически натоварвания, вливане по венозен път на течности и вещества, подобряващи работата на черния дроб и прилагане на витамини и медикаменти, които намаляват тежестта на чернодробните увреждания и спомагат за по-бързото и пълно възстановяване на органа

Д-р Георги Паздеров: Какви са последствията за здравето?

След прекарване на заболяването вирусът на хепатит А се елиминира напълно от организма . След преболедуване от хепатит А се развива траен, доживотен имунитет срещу заболяването. Вирусът на хепатит А не преминава през плацентата и затова не съществува риск за плода при развитие на хепатит А по време на бременност.

Фокус: Какви превантивни мерки бихте препоръчали?

Д-р Георги Паздеров: Предпазването от вирусен хапатит А е възможно при спазване на добра лична хигиена чрез старателно измиване на ръцете с топла вода и сапун след ходене до тоалетна, след смяна на пелени и преди хранене или обработка на храна; избягване на хранене в заведения за обществено хранене със съмнителна хигиена; грижливо измиване на плодовете и зеленчуците преди консумацията им в суров вид; избягване консумацията на сурова риба, рибни продукти и морски деликатеси със съмнителен произход и избягване консумацията на съмнителна храна и напитки при пътуване в страни с нисък социален стандарт и лоши хигиенни условия. Специфична профилактика се осъществява с ваксина. Понастоящем ваксината срещу хепатит А не е включена в задължителния имунизационен календар на Р.България тя е препоръчителна. Нейното прилагане се препоръчва при деца над 2 годишна възраст, живеещи в райони с лоши санитарно-хигиенни условия, където се наблюдават чести епидемични взривове от хепатит А, при предстоящо пътуване в страна с лоши санитарно-хигиенни условия и чести епидемии от хепатит А, при хора работещи във вирусологични лаборатории, при хора, преболедували от друга форма на хепатит с тежко състояние на черния дроб, при хомосексуалисти или венозни наркомани, при хора, живеещи в области с висока честота на вирусен хепатит А, при хора, на които се налага често преливане на кръв и кръвни продукти поради някакво заболяване.

Фокус: Кои са уязвимите групи?

Д-р Георги Паздеров: Групите  хора, които могат да се определят като рискови са деца, прекарващи голяма част от времето си в детски заведения, персонал на организирани детски колективи, пътуващи до страни с лоши санитарно-хигиенни условия (вкл. военослужещи на мисия в такива страни), затвори, институции за хора с умствени проблеми, хора, живеещи в съобщества (общежития, казарми и т.н.) само ако в тях не се спазват добри хигиенни норми, -хомосексуалисти и контактни на болни от хепатит А и др.

Деница ДИМИТРОВА