Д-р Георги Паздеров, РЗИ-Бургас: Редица изследвания категорично доказват, че твърденията за безопасността на наргилетата са напълно погрешни, подвеждащи и опасни

Д-р Георги Паздеров, директор на Регионална здравна инспекция – Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас.

Фокус: Д-р Паздеров, каква е статистиката по отношение на заболяванията, причинени от употребата на тютюневи изделия?

Д-р Георги Паздеров: По данни на Световната здравна организация всяка година в света от заболявания, свързани с тютюнопушенето, преждевременно умират повече от 5,6 милиона души, като 1 на 8 смъртни случая са на възраст над 30 години, се предизвиква от тютюнопушене. Близо 13 милиона души в ЕС страдат от заболявания причинявани от употребата на „тютюневи изделия“, в което определение се включват  – цигари, тютюн за ръчно свиване, тютюн за лула, пура, пурета и тютюн за наргиле (така наречената – водна лула). Тютюнът за наргиле представлява специален вид тютюн woshed tobacco, който съдържа никотин и катрани, като към него се добавя глицерол, мед и аромати. За разлика от другите тютюни – за лула, цигара, пура, е лепкав и мазен на вид, с аромат на плодове, кафе, дъвка, ядки, мента и др. Наргилето е като водна лула, като самия процес на пушене става като в една от частите на наргилето се поставя въглен и тютюн, като въглена поддържа горенето за пушенето на тютюна.

Фокус: Какво представлява водната лула (наргилето) и доколко безопасна е тя за здравето на човека?

Д-р Георги Паздеров: Наргилето произхожда от древна Персия и Индия Наргилето е устройство, използвано за пушене на тютюн, билки, плодове и други вещества. Димът се образува чрез непрякото им нагряване с въглени, след което се охлажда и филтрира, преминавайки през вода. Състои се от чашка, която е известна още като главата на наргилето и е малък съд, в който се поставя тютюнът и въгленът, докато се пуши; чинийка, в която се оставят употребените въглени или се изсипва пепелта; тяло с тръба и клапан, което представлява дълга метална тръба с уплътнител в долния край, който осигурява плътното затваряне между тялото и стъкленицата и има поне един отвор за чибук (маркуч). Той, от своя страна, представлява тънка гъвкава тръба, през която се дърпа димът. В двата края има дървени или метални мундщуци. Освен това наргилето притежава и стъкленица, известна още като водно тяло или воден съд, тя се пълни с вода или друга течност, през която се филтрира димът от тютюна, преди да попадне в чибука.

Фокус: Какво поема човешкият организъм при употребата на наргиле?

Д-р Георги Паздеров: Поради начина на пушене (включително честота на вдишване, дълбочината на инхалиране и продължителността на една сесия) пушачите на наргиле поемат в по-високи концентрации токсичните вещества от тютюневия дим. Освен това се поемат 15 пъти повече въглероден моноксид, 70% повече никотин, отколкото една цигара, 36 пъти повече катрани. Докато пушачите на цигари вдишват средно 8-12 пъти, то тези, употребяващи наргиле, правят между 50 и 200 вдишвания. 60-минутното пушене на наргиле е равно на изпушването на 40-400 цигари. Ароматът на наргилето, възможностите да се пуши групово и широко разпространеното мнение, че то е по-безвредно от цигарите, го правят привлекателно за деца и подрастващи. Редица изследвания категорично доказват, че твърденията за безопасността на наргилетата са напълно погрешни, подвеждащи и опасни.

Фокус: Кои са митовете и истините, свързани с употребата му?

Д-р Георги Паздеров: Един от митовете, свързани с употребата на наргиле, гласи, че димът от него е филтриран и следователно е по-безвреден. Въпреки че преминава през воден филтър, димът от наргилето не е пречистен – съдържа канцерогени и други вредни вещества, които могат да увредят белите дробове. Друг мит гласи, че билковото наргиле е по-безвредно от обикновеното наргиле. Също като пушенето на „билкови“ цигари, употребата на билково наргиле излага пушача на катран и канцерогени. Смята се също така, че тютюнът за наргиле съдържа плодове, така че е по-безвреден от обикновения тютюн. Истината е, че тютюнът е тютюн, без значение какъв. Този за наргиле често се накисва в меласа или мед и се смесва с плодове, но съдържа токсични вещества, канцерогени и никотин. Погрешно е разбирането и, че пушенето на наргиле е безвредно, за разлика от пушенето на цигари. Генерирането на дима при наргилето и обикновените цигари се получава по различен начин – дим от изгарянето на тютюна при цигарите и дим от нагряването сместа, съчетан с дима от тлеещи въглени в чашката. Крайният продукт и в двата случая е един и същ и съдържа канцерогени.

Фокус: Възможно ли е наргилетата да бъдат приравнени с режима за забрана на тютюнопушенето, т.е. да се забрани използването им в затворени помещения?

Д-р Георги Паздеров: Към настоящия момент наргилетата са причислени и третират по Закона за здравето чл. 56 за забрана на тютюнопушенето в закрити обществени места. Очакваме промени в закона, които ще регламентират пушенето на наргилета в затворени помещения.

Фокус: Спазва ли се забраната за тютюнопушене в заведенията в града?

Д-р Георги Паздеров: Извършват се проверки в работно и извънработно време на заведенията, но нарушения не липсват.

Фокус: Колко са санкциите от началото на 2019-а година?

Д-р Георги Паздеров: За констатираните нарушения от началото на годината до настоящия момент са съставени 6 бр. акта за установяване на административно нарушение.

Фокус: Какви са санкциите и предвиждат ли се промени в техния размер през настоящата година?

Д-р Георги Паздеров: Санкциите са предвидените в чл. 56 от Закона за здравето – същите, както и за тютюневите изделия.

Мария ПОПЧЕВА