Д-р Георги Томов, Медицински център SanaMedic – Варна: Съвременната естетична дерматология вече разполага с набор от възможности за решаването на даден проблем

Д-р Георги Томов, специалист кожни и венерически болести, естетична дерматология и лазерна медицина в Медицински център SanaMedic, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Томов, предстои зимен сезон, как да подготвим кожата си за зимата и каква козметика е добре да ползваме през студените месеци?

 Д-р Георги Томов: Уместно е кожата да бъде защитена с кремове с по-плътна текстура. Сутрин трябва да се нанася по-плътен крем, може и хидратиращ, а за вечер да оставим серумите и флуидите, които са с по-нежна текстура. За хората, които работят на открито, е желателно кремът, който се поставя сутрин, да бъде с фактор.

 Фокус: Градската среда как действа на кожата?

 Д-р Георги Томов: Градската среда и начинът на живот въздействат върху кожата ни, но според последни проучвания и публикации върху кожата влияе и т. нар. синя светлина, която се излъчва от екраните на компютри, телефони и телевизори. Затова на пазара са налице и козметични продукти, които съдържат вещества, предпазващи от т. нар. синя светлина. Кожата трябва да бъде добре почиствана с мицеларен разтвор или други почистващи средства, както и всекидневно хидратирана, тъй като в градска среда е подложена на замърсяване и UV радиация. Това са основните фактори, които влияят на кожата.

Фокус: Днес все повече хора се подлагат на различни естетични процедури, за да коригират несъвършенствата, за да приличат на моделите от кориците на списанията или да прикрият следите, които с времето годините оставят върху лицата им. Знаем ли към какъв специалист е редно да се обърнем?

Д-р Георги Томов: Това е изключително важен въпрос. При желание за извършване на естетична процедура потребителите трябва да се обръщат за консултация към специалист дерматолог, който да предложи съответното решение. Съвременната естетична дерматология вече разполага с огромен набор от възможности, с които да се помогне в решаването на даден естетичен проблем. Последните години лазерната и естетична дерматология се развиват с огромни темпове и вече можем да постигнем впечатляващи резултати – да свалим 10 години от лицето на даден пациент, да решим проблеми, които довчера не е имало възможност да бъдат решени. Все по-масови стават процедурите, при които инжектираме в кожата дадено вещество, за да подобрим нейната структура, нейната еластичност и външен вид, да премахнем пигментация и други несъвършенства. Освен инжектирането на вещества в кожата, прилагането на ботокс, хиалуронови филъри, както и на други филъри, които стимулират синтеза на колаген и еластин в дермата, ние разчитаме много и на естетичните лазерни процедури, при които технологията в последните години ни дава възможност да постигнем невероятни резултати. Моят съвет е – обърнете се към компетентен специалист дерматолог, който да ви посъветва какво е най-подходящо за вашата кожа, за вашия проблем.

Фокус: Какви са типичните за пол и възраст проблеми и увеличава ли се броят на хората, които търсят Вашата помощ и съдействие?

Д-р Георги Томов: Зачестяват случаите на атопичен дерматит и хемангиоми при деца. В последните години се наблюдава значително увеличение на заболеваемостта от атопичен дерматит в детска възраст – от 0 до 5 години, което предполага освен генетична натовареност и замърсена среда, в която живеем, както и храни, с които се храним. При децата зачестиха още появата и развитието на хемангиоми. Все по-често се срещат пациенти с акне, като заболяването е характерно за възрастта между 12 и 25-годишна възраст. Все по-чести са по-тежките форми на акне. По отношение на останалата заболеваемост – тя е нормална. Има заболявания, които се влияят от сезоните – подобряват се лятото от ползването на морска вода и слънце и се влошават през есенно-зимния сезон. Невродермитът също има такава цикличност. Радостно е да отбележим, че в областта на естетичната дерматология вече разполагаме с лазери, които правят чудеса, немислими за времето преди пет-шест години.

Фокус: Споменахте напредъка в лазерната медицина, какви са останалите тенденции в естетичната дерматология?

 Д-р Георги Томов: Подчертаването на естествената красота е тенденция в естетичната дерматология в световен мащаб. Изхождайки от спецификата на всеки пациент, на всяко лице, да се подчерта естествената красота на кожата и лицето. Ако говорим за ботокс, хиалуронови филъри и мезотерапия, тенденцията в световен мащаб е именно оформянето на натурални и естествени форми – контур на устни, освежаване на техния вид, за да бъдат по-красиви, по-сочни и по-естествени. Нашата намеса не трябва да надхвърля нормите на тази естественост. Ботоксът, хиалуроновите филъри, мезотерапията и прилагането на вещества, които въведени в кожата стимулират нейната регенерация и обновяване, са хит през последните години. Имаме и апаратни процедури, при които с помощта на радиочестота или на лазерни лъчения, които навлязоха през последните години – енергията на лазерния импулс е много мощна, силна и дава възможност да работим без да се опасяваме от странични ефекти и последствия. Това са тенденциите на естетичната дерматология в световен мащаб – да бъдем внимателни, да изхождаме от пропорциите на лицето на всеки пациент и да постигнем максимален резултат. Това вече е възможно.

Фокус: Може ли естетичните процедури да бъдат опасни за здравето, ако са приложени от неквалифицирани кадри? Какви са Вашите съвети към слушателите и читателите ни?

 Д-р Георги Томов: Моят съвет е клиентите да се доверят на специалист – естетичен дерматолог с опит в тази сфера. Зачестиха случаите, при които поради гоненето на по-ниска цена на услугата, немалко пациенти се доверяват на неквалифицирани кадри. При инжектирането на продукт с недобро качество или на продукт с добро качество, но поставен от неквалифициран кадър, се наблюдават усложнения, които могат да бъдат много неприятни. Най-често усложнения се срещат при инжектиране на хиалуроновите филъри, където незнанието на анатомията на лицето и попадането на продукта на неправилното място – т. нар. опасни зони, може да доведе до неприятни последици като запушване на съдове. Дори има описани случаи на ослепяване. Не се доверявайте на случайни специалисти. Имал съм пациентки, които казват, че примерно в хотел им е инжектиран продукт, за който нямат информация. Това е недопустимо, трябва да се знае кой и какво поставя по лицето. Това касае не само външния вид и красотата, но и здравето. Понякога усложненията са много неприятни и трудно се повлияват.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА