Д-р Гергана Китанова, ОДБХ – Благоевград: Всяко едно яйце, което се продава трябва да има маркировка, а боите да отговорят на Регламент (ЕО) № 1333/2008 за оцветителите

Д-р Гергана Китанова, началник отдел „Контрол на храните“ при Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин по повод проверките, които се извършват във връзка с великденските празници.

Фокус: Д-р Китанова, какви проверки се извършват към днешна дата от Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград във връзка с предстоящите великденски празници?

Д-р Гергана Китанова: В периода от 15 април инспектори в отдел „Контрол на храните“ започнаха проверки в цяла Област Благоевград. Те ще продължат до 6 май, включително. Ние обхващаме обекти за производство и търговия с храни, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, търговски обекти за търговия на дребно, както и пазарите. Покрай празничните от 26 април до 1 май и след това на 6 май – Гергьовден ще има дежурни инспектори, както в търговска мрежа и обществено хранене, така и в месодобивните и месопреработвателните предприятия, които са 5 на брой на територията на Благоевградска област.

Фокус:  За какво да внимават хората при купуването на агнешко месо?

Д-р Гергана Китанова: Агнешкото месо се предлага на щандовете на различните хранителни магазини и супермаркети под две различни форми – пакетирано или вакуумирано и открито. Всяка една част трябва да има здравна маркировка, която тази година е с различен цвят. Агнешко месо, което е добито в България е със син печат, а агнешкото, което е внос или е заклано в България, но все пак е внесено от друга страна се поставя червена здравна маркировка. Когато имаме опаковано месо, въпреки здравната маркировка, която се слага директно върху место, то върху опаковката се слага още един етикет, от който става ясно коя е фермата, в която е произведена или кланицата, в която е заклано животното. Също така се посочва партидата на това месо, срока му на годност и начина на съхранение.

Фокус: А по отношение на козунаците?

Д-р Гергана Китанова: При козунаците най-важното нещо е да се обърне внимание на опаковката на всеки един от тях. Важно е да отбележим, че има два начина за приготвянето на козунаците. Първият е класическия метод, в който се използват яйца, брашно, набухватели и ароматизатори. Вторият е когато се използват различни видове миксове или не се използват яйца, а яйчен прах. Когато се чете етикета, то трябва да се обърне внимание и на алергените, които са посочени. Това обикновено са яйцата, млечните продукти, брашното. Важно е да видим и какъв е срокът на годност на съответния продукт.

Фокус: Яйцата също са задължителни за великденската трапеза. Там какво е най-важното нещо, което трябва да знаем при купуването им?

Д-р Гергана Китанова: Най-важното нещо е маркировката на различните видове яйца. „юВърху всяко едно яйце има поставен червен печат като първата буква означава държавата, в която е произведено. Например ако е BG значи е България. След това следва номера на фермата или номера на опаковъчния център. Когато яйцето не е българско, а да кажем от Македония, то първата буква ще бъде М. Ние имаме само един склад за търговия на едро с македонски яйца. Следващото на което трябва да се обърне внимание е срока на годност на яйцата, които до 28 дни след снасянето трябва да бъдат реализирани или да стигнат до крайния потребител. Важно е също да се обърне внимание на температурата, при която се съхраняват яйцата. Обикновено трябва да бъде над 5 градуса и под 17 градуса по Целзий в зависимост от къде се купуват яйцата. Казвам това във връзка с избора на потребителя – да купи яйца от пазара или хранителните магазини.

Фокус: Във връзка с боите за багрене на яйца какво е най-важното нещо, което трябва да имаме предвид?

Д-р Гергана Китанова: При боите отново четем основния етикет, защото знаете, че те са съставени от оцветители. Най-важното нещо след изброяването на различните видове оцветители, които се съдържат в боите е да има един гарантиран текст от производителя, че боите отговорят на Регламент (ЕО) № 1333/2008 за оцветителите. Също така особено важно е на боите да пише, че те са безопасни за консумация.

Фокус: За финал на нашият разговор – къде хората могат да ви сигнализират по време на празничните дни ако станат свидетели на нередност?

Д-р Гергана Китанова: Българската агенция по безопасност на храните има горещ телефон – 0700 122 99, на който хората могат да се обаждат постоянно. Ако сте от Благоевград, то на сградата на Областна дирекция по безопасност на храните, която се намира на улица „Славянска“ № 92 ще бъдат поставени заповедите на дежурните инспектори с телефони ако по места има някакви несъответствия. Третия начин е чрез подаване на оплакване или сигнал на емайл адреса на агенцията.

Ливия НИНОВА