Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ „Света София“: Добрата здравна култура е свързана с регулярно провеждане на профилактични прегледи

Д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ „Света София“, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: На кое място поставяме здравето си днес, необходимостта от профилактичните прегледи и грижата за нашия организъм, коментираме в следващите минути с д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на ПСАГБАЛ „Света София“ в столицата. Добрият живот започва на добро място. Нещо, което сме научили от вас. Грижи ли се българинът за здравето си днес, д-р Коларова?

Гергана Коларова: Българинът е изключително загрижен за своето здраве, но общо взето, се дели на три групи като отношение към здравето си. Една част от българите са изключително загрижени за здравето си, знаят, че самите те са отговорни за това да бъдат здрави. Другата група е тази, която няма особено отношение към собственото си здраве, и нещото, което нас ни кара да работим, е да се насочим точно към тази група, която не смята, че са толкова важни профилактичните прегледи или дори когато отиде на лекар и се установи някакъв проблем, той го неглижира.

Водещ: Много пъти вие сте казвали, че по-честото ходене на профилактичните прегледи неминуемо говори за по-висока здравна култура. Каква е статистиката, която може да ни представите за първото тримесечие от новата година във връзка с навременното откриване на различни заболявания?

Гергана Коларова:  Статистиката е доста оптимистична. Не само като работа на болницата, но и като кампании, които ние организираме с такава цел. Както за установяване и проследяване на някои заболявания, така и чисто като профилактични прегледи. На територията на болницата структурата, която се занимава с доболнична помощ, е медицинският център, който за първото тримесечие, на чиято територии в този период са извършени 3887 профилактични прегледи, общо. Като тук естествено влизат и прегледите, които правят мамолозите, които се намират в структурата на болницата, но извършват и такава доболнична помощ. Правим всичко възможно тази бройка да се увеличава.

Водещ: От началото на годината предоставихте възможност за безплатни прегледи за репродуктивно здраве, както и за миоми на матката. Възползваха ли се гражданите от възможността и какви резултати очаквате?

Гергана Коларова: О, да, интересът беше изключително голям и към двете кампании. Кампанията за миомна болест беше съвместно проведена с трите специализирани АГ болници в столицата – Майчин дом, „Шейново“ и нашата болница. В нашата болница общо бяха прегледани 97 жени, на 16 от тях беше предложена консервативна терапия, защото такава е възможна при определени условия и определено състояние на миоматозния процес. На 21 беше препоръчано оперативно лечение. Нещо, което се налагаше и предвид техните желания оттук нататък скоро време да осъществят своите репродуктивни планове, и просто защото имаше медицински показания за това. От 22 октомври 2018 до 22 март тази година се проведе и кампания въпрос на разговори, преглед, която е посветена на борбата с репродуктивното остаряване на българите, което за съжаление е една сериозна тенденция. Тя се организира за учащи се младежи, студенти, докторанти и други в рамките на този период от време, който фиксирах, в лечебното заведение се реализира и програмата за диагностика и лечение на двойки „40+“, от която се възползваха жени с вече намален яйчников резерв, и пациентки над 40-годишна възраст, които искат да имат деца. В рамките на тези две кампании бяха прегледани 240 жени.  Така че отчитаме добри резултати в тази посока, както като провеждане на самите профилактични прегледи, така и към това да дадем знак, че българката, решавайки да се реализира професионално, взима решението за своето възпроизвеждане малко по-късно във времето.

Водещ:  Д-р Коларова, в края на миналата година въведохте иновативна система за диагностика на туморни образувания на млечната жлеза. Има ли интерес към този вид изследване чрез съвременния метод, който разработихте?

Гергана Коларова: Искам само да уточня, че разработването на този метод не е наше дело, но той е изключително иновативен и като всяко такова средства, което се популяризира достатъчно добре, и резултатите, които имаме от първите прегледи, определено увеличи много интереса към този метод на диагностика на проблеми, без значение какви, на млечната жлеза. Защото той може да хваща туморни образувания, а най-малкият размер са 3 мм, които хваща. Така че определено интересът към този вид диагностика расте и ние ще се радваме, ако все повече жени се обръщат към него. Защото до някаква степен редуцира натовареността на мамолозите. Тоест първо се минава на този преглед и след това, ако има нужда от лекарски преглед, той се осъществява по-късно.

Водещ: Да. Имах предвид въведохте във вашата болница този метод, разработихте го на местна почва. Колко деца са родени от началото на годината в „Св. София“?

Гергана Коларова: От началото на годината на фона на падащата раждаемост до днешна дата са родени 535 деца.

Водещ:  Това в сравнение с предходна година как изглежда в статистиката?

Гергана Коларова:  Аз потърсих такава справка през два от предходните дни, общо взето, имаше една редукция от около 30 бебета. Но този поток е изключително нерегулиран. Тази бройка би могла да бъде наваксана във времето. Има периоди, в които имаме т.нар. бебе бум, в който период е изключително натоварена болницата и съответните отделения, които се грижат това да се случва. И то по най-добрия начин. Така че това са изключително предварителни данни, на финала на първото тримесечие. Определено очаквам това да бъде стопена тази разлика. Но разговаряйки с колегите си от другите акушеро-гинекологични болници, тенденцията за намаляване на раждаемостта се запазва и тази година.

Водещ: За съжаление, да. По какви програми работи вашата болница, какви кампании са в ход и предвиждате тази година?

Гергана Коларова:  Непрекъснато работим по кампании и за това поддържаме старите и да разкриваме нови. От 1 април вече стартира организираният скрининг за рак на гърдата при жените от преподавателските колективи на общинските институции на територията на Столична община. Това е наш традиционен дълг, наш традиционен ангажимент, както всяка останала година през месец октомври ние ще проведем и безплатни такива профилактични прегледи. Тези, които вървят в момента, са финансирани от Столична община, за което сме безкрайно благодарни. Тепърва предстои да започнем работа и по други програми. Като начало може би след около един-два месеца ще стартират, които са съвместни с местната община, „Красна поляна“, по европейски проекти, които ще имат точно такава цел. Колкото се може повече от по-нискообразованите граждани на столицата да бъдат информирани за това какво се случва с женското здраве, какво те трябва да правят, как да си планират семейството по оптималния начин, как да се предпазват от нежелани бременности и полово преносими заболявания. Така че този проект предстои. В момента ние работим към него.

Водещ: И за финал на нашия разговор, д-р Коларова, какви полезни съвети бихте дали на нашите слушатели относно здравето им?

Гергана Коларава: Много интересен въпрос. Непрекъснато медиите дават информация за това как хората да се грижат за собственото здраве, те са много разнопосочни и това понякога обърква аудиторията. По отношение на акушеро-гинекологичната грижа, това, което ми прави впечатление, че младите хора, общо взето, са доста по-ангажирани за здравето си, което е изцяло въз основа на това, че живеем в един изключителен информационен век. Те имат непрекъснат и бърз екстремен достъп до всякакъв вид информация. Но пък ние искаме да повдигнем културата в това отношение на всички дами и не само дами. Защото неизбежна част от нашата грижа е и мъжкото здраве, просто регулярно да провеждат своите профилактични прегледи. Защото, когато едно заболяване се диагностицира по-рано, възможността за по-сполучлив изход от него е по-голяма.

Водещ: И ние се присъединяваме към вашия призив. Благодаря ви, д-р Коларова.

Йоланда ПЕЛОВА