Д-р Гергана Коларова: ПСАГБАЛ „Света София“ е на второ място по брой родени бебета в столицата

 Д-р Гергана Коларова, директор на болница „Св. София“, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: Насочваме вниманието ви към здравна тема, и по-специално Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Св. София“. За раждаемостта у нас и данните, с които лечебното заведение стартира годината, както и различните кампании и инициативи, с които „Св. София“ е ангажирана към момента, ще разговаряме с изпълнителния директор на болницата д-р Гергана Коларова. Д-р Коларова, първо колко са регистрираните раждания в „Св. София“ от началото на тази година?

Гергана Коларова: От началото на годината на територията на болницата са се родили 742 бебета – живи, здрави, доносени и всичко е наред с тях.

Водещ: Знаем обаче, сериозен и актуален проблем остава демографската криза у нас. Какви са вашите наблюдения – има ли  тенденция към увеличаване броя на раждания у нас или по-скоро данните запазват ниски нива?

Гергана Коларова: Това е много непредсказуем процес в основната си част. Това, което е моето мнение по въпроса във връзка с тенденцията, че не бихме могли да очакваме увеличаване на раждаемостта. По-скоро смятам, че тенденцията ще се запази. Дай Боже, да не става по-ниска. Това ниво трябва да се задържи по някакъв начин.

Водещ: Как обаче, има ли правилен подход за справянето с този проблем, дълготрайно справяне с него?

Гергана Коларова: Този проблем е много комплексен. А всичко, което зависи от нас, като лекари, като създаване на условия за нормално протичане на бременност, имам предвид грижи за бременната пациентка, е да бъде достатъчно добре информирана за това, което ще й се случи, как ще протече раждането, да бъде спокойна, че това не е нещо страшно, защото много пациенти отлагат по ред причини както забременяването, така и раждането. Определено смятам, че това, което зависи от нас пациентките да бъдат спокойни, да получат качествена лекарска помощ и от страна на специалистите от здравна криза, то ще бъде налице. Нашето желание е в тази част ние да ставаме по-добри. За съжаление, проблемът е по-комплексен, много други фактори влияят върху раждаемостта. Там ние сме безсилни.

Водещ: Безспорно. Обръща ли се достатъчно внимание на психичното здраве на родилката или това у нас е по-скоро пренебрегван аспект?

Гергана Коларова: Специално за нашата болница не мога да кажа, че този проблем е пренебрегнат. Ние разполагаме в болницата с психолог, който всеки ден е в болницата. Той се среща с всички пациентки в риск най-общо казано. Пациентки, които имат някакви отклонения, тези, които са тревожни по една или друга причина, някакъв проблем в хода на тяхното раждане е причина за тяхната тревога и техните притеснения и страхове. Така че работата на психолога в нашата болница стартира още с първото влизане на жената в болницата, още като бременна, ако това се налага. Освен това, на територията на болницата се провеждат и ежеседмични училища за бременни, където тя участва активно в разясняване на процесите и оказва на терен изключително сериозна помощ в периода непосредствено преди раждане и много същественият период за една родилка – след раждането.

Водещ: Тази помощ, която оказвате на родилките, оказва ли влияние върху решението на майките да изберат да не оставят децата си за осиновяване? Това, знаем, също е една доста тежка и болна тема за нашето общество, проблемът обаче е налице.

Гергана Коларова: Естествено, че и психоложката работи по този въпрос, но понеже причините са много различни, понякога не зависят от психичното състояние на пациентката. Категорично не визирам дали тя е психично болна или не, просто състоянието на една бременна жена предполага малко по-различен начин на мислене. Малко повече загриженост, притеснение и страхове. А по отношение на дамите, които по една или друга причина искат да изоставят бебетата си, нашата болница има строга изградена система за това. Ние веднага уведомяваме Центъра за обществена подкрепа „Св. София“, с който традиционно работим много добре в годините назад. Те веднага се свързват с майката на бебетата в риск. Провеждат многократни срещи с цялото семейство. Защото една от основните причини е, че понякога майките не се чувстват достатъчно подкрепени на първо място от семейството. На второ място поради някакви финансови причини. Така че те водят много активна политика в това отношение съвместно с нас. Ние ги уведомяваме за всяка майка, която е заявила по някакъв начин намерение или ние имаме такива съмнения, и те започват своите консултации с оглед на условията, в които ще бъде отглеждано детето – дома на семейство. И правят всичко възможно колкото се може повече деца да останат и да бъдат отглеждани в семейството, като се оказва най-различна подкрепа – на всякакви нива. Както финансова, така и помощ с мляко за новородените бебета, с памперси, с ред други неща, които биха подпомогнали едно семейство в нужда.

Водещ: Споменахме психолога, срещите с родилките в болницата. Нека разкажем малко повече и за самите условия и за екипът, който очаква бъдещите майки в лечебното заведение?

Гергана Коларова:  Условията в болницата са прекрасни. Смея да кажа, че нивото е изключително добро като звеново на една общинска болница в София. Това е втората по големина болница в града, без значение дали е общинска или държавна, след огромната структура на Майчин дом. В Специализирана болница по акушерство и гинекология „Св. София“ се раждат втори по брой деца. Тоест условията тук са наистина добри – както като бит, като отношение на персонала, така и като квалификация на персонала. Лекарите и акушерките са на изключително високо професионално нива. Екипите са невероятни. Аз съм безкрайно щастлива, че мога да работя с толкова компетентни колеги, които да се справят и да бъдат екипни в обгрижването на родилките.

Водещ:  За финал на нашия разговор ми се иска да насоча вниманието и към една друга тема, а именно дарителската кампания, която стартирате за изграждането на параклис в болницата. Как се появи идеята за тази инициатива?

Гергана Коларова:  Тази идея е доста стара, тя не е отскоро. Доста време отлежаваше само като идея. Мисля, че водещото при взимането на това решение, говоря от името на предходното ръководство на болницата, е била по-скоро традицията, от една страна. И от друга – в трудни моменти, в такива, които човек е разколебан, в които има някакви по-сериозни проблеми за решаване, е хубаво да има едно място, където може би ще отговори на неговата необходимост за усамотение, за молитва, за пожелание към нещо по-добро. Да се случат по-приятни неща, да мине всичко нормално, гладко. Това, което правим всички ние, когато влезем в нашия си православен храм.

Водещ:  Кога можем да очакваме той да бъде завършен?

Гергана Коларова:  В момента тече още дарителската кампания, дали сме си някакъв период от време, в който ще видим какви средства ще бъдат събрани, впоследствие каквото не достига, ще бъде построен със средства на болницата.

Водещ:  Добре, желаем ви успех в това начинание и ще имаме поводи отново да разговаряме, вече с едни още по-добри новини. Д-р Коларова, благодаря ви за отделеното време и хубав ден от екипа ни.

Виктория МЕСРОБОВИЧ