Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Един от големите проблеми африканската чума е разпространението и чрез опаковки и остатъци от храни

Един от големите проблеми е разпространението на африканската чума чрез опаковки и остатъци от храни. Това каза изпълнителният директорът на БАБХ Дамян Илиев след среща за предприемане на мерки за превенция и контрол на болестта африканската чума по свинете, предаде репортер Агенция „Фокус“. Д-р Дамян Илиев припомни, че до този момент има две огнища на болестта у нас – в село Жернов и Новачене. Там работата е приключила. Евтаназирани са 46 прасета в село Жернов“, посочи той, като уточни, че точната бройка за умъртвените животни в село Новачене ще бъде предадена по-късно през деня. Основният начин за разпространение на заболяването не е само дивите прасета, а продукцията на домашни прасета, където има вирус“, посочи той. По думите му, ако се използват умъртвените животни за консумация, тази продукция може да стигне до всяка точна на страната и вредите да бъдат големи. Самите места, където са били болните животни, може да очакваме, че там вирусът може да се запази до 3-4 месеца и да се разпространи“, коментира той.
Опаковки и остатъци от храни пренесоха заболяването чак в Белгия, закараха заболяването близо до Будапеща. Един от големите проблеми е този“, заяви д-р Илиев. Той призова хората ако имат съмнения за болестта да сигнализират. „Не трябва да се мисли, че е възможно, че се правят компромиси и някой да говори затова защо бързате да вземате мерки. Не може да се прави карантина на това заболяване“, заяви той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА