Д-р Дамян Илиев, БАБХ: При извънредна ситуация няма нужда да обявяваме конкурс за диагностикумите

Снимка: БАБХ

При извънредна ситуация няма нужда да обявяваме конкурс за диагностикумите. Това каза изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев по време на пресконференция във връзка възложената от Агенцията обществена поръчка за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Илиев заяви, че направените до момента изследвания във връзка с чумата са голям брой – близо 8000, и трябва да бъдат извършени веднага, за да има смисъл от тях и да се предотврати разпространението на заболяването.
„За целта сме влезли в контакт и с други лаборатории в Европа, които могат да направят изследването. Заради капацитета на лабораториите, днес цялата сутрин разговарям с моите колеги, шефове на компетентни органи на страни от ЕС и вече имаме договорености да ни помогнат в изследването. Въпреки това ние не можем да не направим изследвания на наша територия, ползвайки нашия капацитет“, каза д-р Илиев.
По думите му поради спешността на ситуацията и важността това да стане по-бързо е бил обявен конкурс за такъв диагностикум. „Конкурсът се обявява на базата на това кой има право да ги продава“, каза директорът на БАБХ и поясни, че в регистъра може да се провери кои фирми могат да продават диагностикума.
Д-р Илиев обърна внимание, че единственият производител на диагностикума в Европа е френска фирма, която може да дава право на други фирми да го продават. Той обясни, че в списъка на регистрация за конкурса е фигурирала само една фирма, която има права от френската фирма-производител да продава диагностикума и добави, че за да не бъде конкурсът само с един участник от БАБХ са поканили да участва и друга фирма, която е участвала в продажбата на диагностикума у нас.
„Оказа се, че тази фирма няма право да продава в България, защото продава през правата на една австрийска фирма, която не е получила разрешение от фирмата-производител да предоставя права за продажба“, допълни д-р Илиев и поясни, че затова е останала единствено фирмата, за която се говори в медиите. „Няма друга законова възможност да си набавим диагностикум в момента. Отделно при тази извънредна ситуация, доколкото разбрах от нашата юристка, няма нужда да обявяваме конкурси и можем да сключим договор“, каза д-р Илиев.
Деница КИТАНОВА