Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: След време подобно на тези първи народни представители ще бъдем възприети като едно цяло – трябва да покажем, че заедно представляваме целия народ

Снимка: ГЕРБ - Смолян

Велико Търново. След време подобно на тези първи народни представители ще бъдем възприети като едно цяло – трябва да покажем, че заедно представляваме целия народ. Това каза по време на тържественото заседание на Народното събрание председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. „На 10 февруари 1879 г. в тази зала 229 представители на българския народ поставят основите на новата българска държавност. Това не е само начало на една млада държава. Свикването на Учредителното събрание и кулминацията на Българското национално възраждане, което с енергията и кръвта на хилядите духовници, просвещенци и борци за национално освобождение очерта и защити държавнотворния инстинкт на българския народ. Възраждането започна с паметта на монаха Паисий за българските средновековни владетели, запали искрата на националната идентичност през възкресяването на делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Премина през борбите за църковна независимост, които със своя успех очертаха пред света контурите на българската нация и завърши с националноосвободителното движение, което с труда и кръвта на своите поборници роди идеала да бъдем равни с другите европейски народи. След 500-годишно отсъствие българската държава се завърна на картата на Европа и зае своето достойно място на нея“, подчерта д-р Дариткова.
Тя посочи, че българското национално освобождение не е подарък, а принадлежи на една зряла и европейска нация с истински духовен и държавнотворен елит. По думите й на 10 февруари 1879 г. се срещат българското национално възраждане и модерната българска държавност. „Миналото на средновековната българска държава и идеите за бъдещето на една същевременно млада и хилядолетна нация. Тази среща е съсредоточие на българския исторически разказ, който продължава и днес“, допълни д-р Дариткова. По думите й под председателството на екзарх Антим I българският парламентаризъм прави първите си стъпки сред бурните дебати и сблъсъци между либерали и консерватори. „Само за малко повече от два месеца тези дебати дават на българския народ Търновската конституция, която се нарежда сред най-модерните конституции в Европа“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ. Според нея сблъсъкът на идеи между двете партии са исторически факт. „В тези горещи дебати обаче, всеки от онези първи български депутати е воден от идеята за изграждане на свободна и независима България, която да бъде готова да посрещне предизвикателствата и разочарованията. Едва ли някой от онези 229 народни представители е имал илюзията, че българският път ще бъде лесен. Едва ли атмосферата преди 140 години е била толкова тържествена, както днес. За първите български парламентаристи участието в политиката не е било житейски успех и въпрос на политическа кариера, а дълг и усилие“, уточни Дариткова.
Тя посочи, че всички те заедно и поотделно ще останат като строителите на съвременна България. „Понякога трябва да се връщаме в тази зала, за да си спомняме, че след време подобно на тези първи народни представители, ще бъдем възприети като едно цяло“, заяви д-р Дариткова и посочи, че историята ще отсее само значимите събития. „Честит празник. Да живее България“, завърши словото си д-р Дариткова.