Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Търновската конституция е направена, за да се върне българската държава на картата на Европа

Велико Търново. Важно е именно днес 140 години след Първата българска конституция да имаме усещането за дълг, към тези народни представители, които са сътворили една от най-модерните конституции за онези времена в Европа. Те са я направили именно, за да може българската държава да се върне на картата на Европа. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. „Това, което е останало е именно законотворство в името на народа. Това трябва да се спазва и днес“, обяви Дариткова. „Честит празник на всички. Честит празник на юристите, които днес отбелязват този ден като свой професионален празник“, посочи тя. „Ние се кълнем в конституцията, когато ставаме народни представители. Законите, които творим накрая ще останат като едно дело на 44-ото Народно събрание. Вярвам, че това дело ще бъде именно в полза на България“, каза д-р Дариткова.
По повод призива на държавния глава Румен Радев депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд, Даниела Дариткова коментира: „Приемам думите на президента да се ръководим от политическата мъдрост като призив, който се стараем да изпълняваме“.
Във връзка с призивите на председателя на Конституционния съд за промяна в Конституцията за уреждане на статута на Велико Търново като духовна и историческа столица на България, тя припомни, че миналата седмица Народното събрание е признало Търново за духовна столица на България. „Смятам, че Конституцията трябва да гради основните на държавността и основата на устройството за демократична България. Чух за това предложение, предстои да бъде обсъдено. В контекста на този празник Народното събрание подобаващо отбеляза ролята на Велико Търново като столица на първата българска Конституция“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Луиза ТРАНЧЕВА