Д-р Дафинка Иванова, ОДБХ – Благоевград: 12 случая на трихинелозни диви свине са регистрирани в Благоевградска и Кюстендилска области от началото на ловния сезон

Д-р Дафинка Иванова, началник отдел „Лабораторни дейности“ към изпитателна лаборатория при Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“  – Пирин.

Фокус: В местни медии бе съобщено, че са регистрирани първи случаи на трихинелоза на дивите прасета в област Благоевград. Вярна ли е тази информация и имате ли данни където точно за били заловени въпросните животни?

Д-р Дафинка Иванова: Откакто е започнал ловния сезон всъщност имаме установени 12 случая на трихинелозни прасета като 2 от тях са в Кюстендил, 9 в района на Благоевград и 1 в Сандански.

Фокус: Какви превантивни мерки ще бъдат предприети, за да не се стигне до по-сериозни опасности, свързани със заболяването?

Д-р Дафинка Иванова: След като установим кое животно точно е дало положителна проба за трихинелоза, веднага се свързваме с човека, който ни е изпратил пробата, за да го уведомим, че трябва да донесе животното при нас. Самото месо се събира веднага, след което ние го предаваме на екарисаж.

Фокус: Какви опасности крие болестта не само за животните, но и за хората?

Д-р Дафинка Иванова: За животните болестта не е толкова опасна. Те дори не проявяват клинични признаци. Заболяването е по-опасно за хората. При човек обикновено признаците на болестта са по-общи. В началото започват с повишена температура, болки в мускулите и ставите и други симптоми, наподобяващи грип. След това, ако се ориентират, колегите хуманни лекари, тези, които са заболели, могат като се направи серологично изпитване и се докаже, че е трихинелоза, да се предприемат специфични мерки. Важно е да кажем, че самото заболяване е паразитно.

Фокус: Какви са Вашите препоръки към ловците, но и към хората, консумиращи месо от заловени диви свине.

Д-р Дафинка Иванова: Основното и най-важно нещо е от всички отстреляни диви животни да се носят проби при нас, които ако установим, че дават отрицателни резултати за трихинелоза се връщат на собствениците за консумация. Иначе бих им препоръчала никога да не консумират неизследвано месо от диви животни.

Ливия НИНОВА