Д-р Десислава Илиева, Кръвен център – Кюстендил: С всяка изминала година броят на доброволните кръводарители в региона намалява

Радио "Фокус" - Кюстендил

Д-р Десислава Илиева, началник на Кръвен център към болницата в Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Д-р Илиева, Кръвен център – Кюстендил и Община Кюстендил организираха съвместна кампания за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, какви са резултатите?

Д-р Десислава Илиева: 20 души успешно дадоха кръв в рамките на тази кампания. Тази акция е традиционна. Тя се  извърши в заседателната зала на Община Кюстендил. Идеята беше хората, които нямат възможност да дойдат до Кръвния център в болницата, да дарят кръв в центъра на града. Нашата акция беше под надслов „Бъди силен – дари кръв”. Страхотно е човек да знае, че някъде някой живее благодарение на дарената от него кръв. Иска ми се обществеността в този град да се посъбуди, да допринесе за болните хора, нуждаещи се от кръв. Да го направи това нещо безвъзмездно, а не само да се чака нещо.

Фокус: Кой може да дарява кръв?

Д-р Десислава Илиева: По принцип всеки човек от 18 до 60 години може да дари кръв. Преди това кръводарителят попълва един въпросник, което ориентира лекарите за здравословното му състояние. Мери се кръвното налягане, хемоглобинът, потвърждава се и кръвната група.

Фокус: Какво е количеството кръв, което се дарява?

Д-р Десислава Илиева: Това е един от най-често задаваните ми въпроси. Става въпрос за 410 милилитра кръв, което се равнява на 330 грама.

Фокус: Има ли полза от кръводаряването за самия доброволец?

Д-р Десислава Илиева: Трябва да кажа, че кръводаряването не е вредно за човека. То е полезно, защото стимулира процеса на кръвотворене в организма, а едновременно с това увеличава защитните му сили. Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са за еднократна употреба. Не съществува опасност кръводарителят да бъде заразен. Времето между две кръводарявания са 60 дни. Ние имаме система за проверяване на тази информация.

Фокус: За колко време се възстановява в човешкия организъм дарената кръв?

Д-р Десислава Илиева: Като количество самата кръв се възстановява за едно денонощие. За качеството на кръвта и за неговото възстановяване са необходими три седмици. Тук трябва да кажа, че в нашия регион винаги има нужда от кръв. Тук населението е застаряващо, трудоспособните хора са извън града, доста е силна нуждата от кръводаряване. Да се влеят и нови кръводарители, да може да се запълнят депата в Кръвния център и да помогнем на пациентите.

Фокус: Какво сочат данните, колко души годишно даряват кръв?

Д-р Десислава Илиева: За миналата година броят на кръводарителите е около 1 500 души, което е с 200 души по-малко от предходната година. Кръводарителите с всяка изминала година като брой намаляват в региона. Тази година имахме известни недоразумения в общинската болница в Дупница. Там имахме един кабинет за кръводаряване, той беше затварян, след това отварян. Имаше около един месец пауза при взимането на кръв. Като цяло броят на здравите лица, които може да даряват кръв в региона, намалява.

Фокус: Знаят ли младите, защо трябва да се кръводарява ?

Д-р Десислава Илиева: Не. Според мен трябва да има един обучен лектор, който да се занимава само с това. Да обучава гимназистите, да им отвори прозореца към кръводаряването, да им се обясни защо е необходимо, опасно ли е, защо трябва да се дарява безвъзмездно.

Фокус: Трябва ли да има допълнителни стимули за кръводарителите?

Д-р Десислава Илиева: Тук мога да направя едно подсещане. То касае давания оклад на кръводарителите. Той се дава за подкрепителна и тонизираща закуска. Сумата е 8 лева. Това нещо беше гласувано през 2008 година, а сега е 2018 година. Знаете какви промени настъпиха, как се повишиха цените. Би било желателно тази сума да бъде по-голяма. Освен това може да се предоставят напитки и храни от страна на бизнеса в региона.

Венцеслав ИЛЧЕВ