Д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“: Липсата на ефективен контрол върху лечебните заведения доведе до множество престъпни практики

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Изпълнителният директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“ в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“:

 

Водещ: Следващата ни тема и нашият гост д-р Дечо Дечев – изпълнителен директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“, а поводът е, че ще бъдат направени проверки на всички болници, за да се установи дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение. По какви канали чрез болниците се източва Здравната каса? Ясно ли е колко струва здравеопазването в България? Това е темата ни, но това са и въпроси, които в следващите минути ще зададем на д-р Дечо Дечев. Д-р Дечев, управлявахте „Св. Иван Рилски“ от 2008 г. до 2015 г., бяхте възстановен на поста през април т.г., след конкурс и след като при смяната ви за 2 г. бяха натрупани два пъти повече дългове. Т.е. вие имате достатъчно впечатления и наистина сте много точен събеседник за темата. Можете ли да ни отговорите как задлъжняват болниците?

Дечо Дечев: Болниците задлъжняват по най-различни начини. Общо-взето при някои действително има обективни причини да се получат някои негативни резултати. Но има достатъчно случаи, при които е очеваден дефицит на компетентност в управлението на тези болници. Във връзка с това, което казахте като анонс, поводът че днес публично бяха обявени мерки, чрез които да се проверява по какъв начин всяка една болница се управлява, аз мисля че трябва да поздравим авторите на това, което се случи днес, защото отдавна само приказваме, че трябва да бъде направено това, което днес беше обявено, но то не се получаваше по една или друга причина. Действително, ако се направи такъв обективен анализ за всяка една болница, ще станат ясни причините, поради които тя се управлява или не се управлява добре. Освен това, което казахте другото, дали е ясно колко струва нашето здравеопазване, отговорът ми е категоричен, че не ясно.

Водещ: Защо?

Дечо Дечев: Точно това е важният въпрос – защо? Защото, както виждате, напоследък все повече се говори как се изливат едни милиарди, как даваме едни огромни пари за здравеопазване и т.н. В същото време, ако се даде правилният отговор колко струва то, ще стане ясно, че тези пари, които отделяме всички ние, могат да покрият не повече от 50% от това, което струва нашето здравеопазване. И това вече като резултат, който би се получил, няма да удовлетвори нечии политически амбиции. И мисля че това е главната причина, поради която не се казва колко струва наистина този сектор.

Водещ: Д-р Дечев, извинете, обаче този сектор, ако е лошо управляван, каквито и милиарди да се вложат, те ще изтекат?

Дечо Дечев: Да, тук сте права, но първо, нека да знаем колко струва. След като знаем колко струва, тогава тези, които са поставени да го ръководят този сектор, трябва да кажат откъде ще намерим средствата, които недостигат. Когато има това условие, тогава отиваме към мерките да се подберат правилните хора, на които трябва да се предоставят правата, за да могат да управляват този сектор както трябва, така че парите, които ще отделим, да отидат по тяхното предназначение.

Водещ: Т.е., ако ви разбирам правилно, заявеното днес от двамата министри Ананиев на здравеопазването и Радев на вътрешните работи, и на главния прокурор Цацаров е третата стъпка. Преди това обаче другите две липсват?

Дечо Дечев: Не. Тази стъпка е правилна. Мисля че може да започне да се провежда без за момента да се даде отговор на първите две неща. Сега, първите две неща, отговорът трябва да се даде, след като се сключат в правилната обработка на всички данни, включително и представители на Българския лекарски съюз, които имат също такива данни, след като се направи оценка доколко примерно е правилно оценено – цените, по които се заплащат клиничните пътеки, да кажем, лекарствата, дейностите и т.н., т.е. тук става въпрос за един много положен труд, който трябва да се вложи, за да се получи обективната оценка.

 Водещ: Д-р Дечев, кои са лошите, да не кажа престъпните практики, чрез които се източва Здравната каса?

Дечо Дечев: Какво да ви кажа? Сега ако започнем да ги изреждаме,  да не вземе някой да ги изпълни след това.

Водещ: Те сигурно доста са усъвършенствани, щом сме стигнали дотук.

Дечо Дечев: Така е. Знаете, че когато няма ефективен контрол, това е първият повод, който дава повод на някой да си мисли, че може да направи еди какво си действие, чрез което да се източва. Значи, липсата на такъв контрол, казвам дали е ефективен или слаб, казвам липсата на контрол,  понеже това е така, доведе до състояние, в което някои да си мислят, че могат да правят всякакви действия и тези действия няма да бъдат забелязани. Първото нещо, всички знаем, че правилото основното е, че не може да се харчи повече, отколкото получаваш. Значи, в момента има маса лечебни заведения, чиито разходи превишават техните приходи. Т.е. няма как да не бъдеш на загуба, ако продължаваш така. И поради тази причина, приветствам това, което днес беше обявен, че ще се прави, т.е. анализ на дейността на всяка една болница, защото там ще се види точно това – на дадени места се плащат незаслужено високи заплати, които нямат нищо общо с приходите. На други места числеността е значително по-висока, отколкото трябва да бъде. Примерно, отношението брой легла-брой лекари. Трето, примерно се хвърлят много средства за поддръжка на материалната база. Четвърто, масово, това е масово се инвестират средства в купуване на апаратура, която или после не се използва, или се използва много слабо. Въобще причини колкото искате. На пето място, днес това, което беше обявено – най-сладките дейности се делегират на частни структури.

Водещ: Болница в болницата.

 Дечо Дечев: Общинската болница затъва. И това, което ви казах, че ако започна да ги изреждам начините чрез които се източва Здравната каса, няма да ни стигне предаването.

Водещ: Д-р Дечев, къде е най-големият теч в здравеопазването?

Дечо Дечев: Най-големият теч, как да ви кажа, значи имаме много погрешна конструкция на средствата, които плащаме за здраве. Нали в смисъл, бюджетът, който се формира главно от два прихода – средства, които заплаща правителството в момента, за да подсигури групите, които трябва да осигурява по закон – това са пенсионери, учащи се и т.н., това е единият приход. Другият приход е всички ние, които плащаме осигуровката. Сега, този приход образува общият бюджет за НЗОК. Този бюджет се разпределя по пера – извънболнична помощ, болнична помощ, лекарства и т.н. Целият този дълъг увод ви го казах заради това, за да ви кажа, че процентното отношение на тези пера в нашия бюджет, т.е. колко процента взима извънболничната помощ, колко процента взима болничната, колко взима да кажем лекарства и т.н., няма нищо общо с процентното отношение на бюджетите в страни от ЕС. И оттам идва разминаването. Примерно, лекарството в България е с пъти по-висок процент от този бюджет, отколкото е в другите страни. Т.е. там има явно лобиране в полза на кръгове да се отделя за този сектор повече средства. След като се отделя за този сектор повече средства, болничната помощ получава по-малко. Това води до така наречените мерки, които се взимат. А тези мерки са лимити на болничната дейност. Оттам огромна група пациенти не могат да осъществят правото си по Конституция и да получат достъп до здравеопазването. И оттам се създава напрежение. Т.е. всичко това ви го казвам, защото може би една от първите мерки е да приемем процентно отношение на перата в бюджета, които са максимално еднакви, с тези в други европейски страни. 15-18% максимум, а при нас достига 30-35% бюджетът.

Водещ: Вие сте един от лекарите, които пледират, че НЗОК трябва да има механизъм, по който да гарантира, че медикаментите достигат до конкретния пациент. Т.е., че за сметка на пациента не се извършва черна търговия. Въпросните медикаменти се изнасят в чужбина.

Дечо Дечев: Да, това което казвате е така и мисля, че последните дни получиха доказателство в тази посока. Истината е, че това са чисто криминални действия. Не мога да кажа, че са масови в страна, но при всички положения ги има. Това от една страна. Втора страна, не знам дали е повод да го обсъждаме в този разговор или не, понеже този разговор е много дълъг, е до колко двете рецепти, които са изписани са тези, които трябва да бъдат изписани на пациента. Дали те са медицински показания за това изписване или са  инспирирани с дейността на определени компании, дейността на определени лобита и т.н.

Това също е много важно. Но ви казвам, този разговор е много дълъг, труден е, тежък е, не е приятен, но е факт. Това е.

Водещ: Слушам ви, д-р Дечев, и се питам – защо след като лекари като вас, които ръководят успешно болници и знаят схемите, те не са неизвестни за вашето съсловие, досега нищо не е направено по тях?

Дечо Дечев: Защото ви обясних – за първи път, тези действия бяха анонсирани в кабинета на ген. Петров, тръгнаха оттам. Сега се продължава с това ръководство, което е похвално. За първи път по мое виждане има реален интерес това да се случи. До момента, за съжаление, нямаше такива действия до кабинета на ген. Петров.

Водещ: Да не би министър Ананиев да последва съдбата на ген. Петров?

Дечо Дечев: Чукаме на дърво, дано да не се случва, защото такива хора като мен, които не са малко между другото, биха желали действително да работим в нормална среда. Среда, в която се толерират по-добрите практики, по-добрите мениджъри, а не тези, които са подкрепени от лобита, корпорации и партии.

Водещ: И в среда, в която има път кадърният.

Дечо Дечев: Точно така.

Цоня СЪБЧЕВА