Д-р Димитър Димитров, кмет на Община Ветрино: Редица проекти за ремонт и реконструкция предстои да бъдат реализирани в следващите месеци

Димитър Димитров, кмет на Община Ветрино, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Димитров, какви ремонти предстоят в общината, или се извършват в момента?

Д-р Димитър Димитров: В момента основните ремонти, които предстоят, са свързани с проектни дейности в Общината. Основният ни голям проект, който може би наесен ще започнем, в момента сме в етап на изпълнител, това е „Реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа в Община Ветрино“. Проектът е на стойност 5.8 млн. лева и в няколко от населените места ще бъде подменена водопроводната мрежа. Друг от проектите, който предстои да бъде започнат е изграждане на открита спортна площадка във Ветрино. Средствата са в размер на 96 000 лева. Тази спортна площадка ще бъде изградена на терена на стадиона в село Ветрино. Проектът е одобрен, предстои избор на изпълнител и се надявам до края на годината да бъде реализиран. Друго, което е на дневен ред, е създаването на зона за отдих в село Белоградец. Това е малък проект с финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Със средствата ще бъде изградена една беседка с озеленяване, кът за отдих на жителите. Подобен проект имаме и в село Габърница, той е озаглавен „Създаване на кът „Баба и внуче“.  И там ще се изгради беседка, детски люлки, пейки и кошчета ще има. Ще бъде изградена и лятна сцена в село Ветрино. Това е на територията на ОУ „Христо Ботев“. Ще изглежда в римски стил. Ние имахме сцена там, която е демонтирана. Старата метална конструкция ще бъде поставена на лятната сцена в село Ягнило. Предвидили сме и изграждане на лятна сцена пред Читалището в село Невша, на стойност 15 000 лева. В момента тече обзавеждането на хижата в село Ягнило. То е на стойност 30 000 лева собствени средства. В селото със собствени средства ще направим и един кът за отдих. Чрез МИГ „Възход“ имаме възможност да участваме в проект за ремонт на обекти, свързани с културния живот в общината. Кандидатстваме за двете читалища във Ветрино и Белоградец. Следващият проект, по който очакваме да получим финансиране от 39 000 лева за рехабилитация на площадка към целодневна детска градина „Щастливо детство“ в Белоградец. В момента кандидатстваме за реконструкция на улични водопроводи на територията на село Невша.

Фокус: Какви дейности се извършват по хижата в село Ягнило?

Д-р Димитър Димитров: Хижата съществува от повече от 30 години. Правена е по времето на ТКЗС-тата и АПК-тата навремето. Миналата година направихме ремонт отвън по програмата „Красива България“ – с покрив, с изолация, подмяна на ламперия. Към хижата има и няколко помещения, в които може да се нощува. Сега сме насочили изцяло действията си към реновираната хижа и правим оборудване вътре – като започнем от кухненски боксове, маси, пейки и се стигне до чашки, чинийки, вилици. Идеята е да се оформи едно място, което да бъде отдавано под наем, когато някой от жителите на общината има повод, който могат да празнуват, да отидат там.

Фокус: Ще се ремонтират ли пътища?

Д-р Димитър Димитров: Предстои реконструкция на улица в село Момчилово. Средствата са осигурени от Капиталовата програма на Общината и са в размер на 375 000 лева. Друго, което ще се извърши е реконструкция на улица „Младост“ в село Белоградец. За това са предвидени 407 000 лева. Със собствени средства в размер на 150 000 лева ще бъдат извършени частични ремонти на общинската пътна мрежа и някои от улиците в населените места.

Фокус: Предвиждат ли се ремонти на образователна инфраструктура във Вашата Община?

Д-р Димитър Димитров: Ние периодично правим по училищата текущи ремонти. Разбира се, през лятото, когато децата са във ваканция, всяка година се прави освежаване. Подготвят се помещенията, перат се и килими, пътеки и така нататък, за да може наесен децата да влязат в едни просторни помещения, в които да се води нормален учебен процес.

Фокус: Какво правите в социалната сфера?

Д-р Димитър Димитров: Имаме спечелен проект за патронажна грижа съвместно с Община Смядово. По него има възможност да се закупи автомобил за хора с увреждания. Предстои и закупуване и оборудване на Домашен социален патронаж в село Ветрино.

Фокус: Какво е състоянието на водните обекти на територията на Общината?

Д-р Димитър Димитров: На този етап няма проблем, разбира се ако дъждовете са според нормата. Язовирите ни са отдадени на концесия, вменено е на концесионерите да следят нивата, да изпускат нивото на водата, където е необходимо. На всички язовири има хора, които дават дежурства. Ние следим метеорологичната прогноза и предаваме данните на концесионерите. През тази година трябва да се извършат дейности за възстановяване на пропускателната способност на реката, преминаваща през село Габърница. Това е първият участък. Габърница е такова населено място, в което от село Неофит Рилски идва много вода. Съответно от хълмистите части около Габърница и Староселец водата се събира в руслото на реката и понякога при обилни дъждове минава голям обем вода и има опасност от наводняване на дворовете на хората.  Надявам се скоро да бъде реализиран.

Фокус: И от делничните теми, ще Ви насоча към една празнична. Наскоро беше отбелязана 40-тата годишнина откакто Ветрино е Община? Как отбелязахте повода?

Д-р Димитър Димитров: Мисля, че направихме един прекрасен подобаващ празник за 40-тата годишнина на Общината. Постарахме се програмата да бъде разнообразна. За първи път празникът бе два дни. Започнахме с водосвет. Поканихме всички кметове, допринесли за развитието на Общината. Бяхме приготвили плакети за тях. Мисля, че беше редно да направим такъв жест на внимание към тях. Направихме и номинации за инвеститор на годината, за най-редовен дарител, номинации за най-просперираща фирма, за развитието на винопроизводството, за млад фермер. Направихме една много добра номинация за почетни граждани. С нея удостоихме директора на ВиК – Варна Валентин Вълканов, който е родом от нашата община. По време на празника наблегнахме на таланти, на деца, които са излезли от нашата община. Беше поканен Николай Гурбанов от ансамбъл „Българе“, който също е от Ветрино. Рафи и формация „Тринити“ изнесоха прекрасно представление. Една от певиците в „Тринити“ е родом от село Габърница, дъщеря е на кмета на селото. Също така имаше доста млади таланти, гайдари, певици от нашите населени места. Беше им дадена сцена, на която да се представят. Мисля, че така трябва да бъде, да могат да се представят. С много добри отношения сме с кметицата на село Момчиловци тя ни помогна да поканим няколко гайдари и певица от Родопите, които също бяха атракция. Имаме и прекрасни самодейци от читалищата, даваме им сцена и на тях. Така че, моята оценка е: един прекрасен празник по повод 40-годишнината на Община Ветрино. Миналата седмица направихме един също прекрасен празник – международна фолклорна среща, която се осъществява за седма година. Този път имаше самодейци от Австрия, Украйна, Грузия и Чехия. Даваме и възможност и на нашите самодейци да се представят в центъра на общината. Живот и здраве, имаме амбиция да продължим. Тази седмица се прави един празник в село Момчиловци с местния арендатор – „разжънване“, с който се дава символично начало на жътвата.

Диана СТОЕВА