Д-р Димитър Дойчинов: Алергичните реакции по кожата са често срещани, защото кожата е външен орган и е изложена на влиянието на много външни фактори

Благоевград. Алергичните реакции по кожата са често срещани, защото кожата е външен орган и е изложена на влиянието на много външни фактори. Това каза за Радио „Фокус“ Пирин д-р Димитър Дойчинов, специалист кожни и венерически заболявания. Според него колкото повече се цивилизова светът, толкова повече алергените около нас се увеличават. На въпрос трудно ли е лечението на кожните заболявания д-р Дойчинов отговори: „Ако имаме предвид на първо място алергичните реакции по кожата, резултатите от проведеното лечение, по принцип са отлични – тоест пациентът се излекува. По-големи са рисковете от рецидиви – тоест поредна проява на заболяването, защото ние излекуваме пациента, но след това винаги има риск да влезе в контакт с нови алергени и отново да се получи заболяването“.

Той обясни, че е много трудно да се посочат най-разпространените венерически заболявания, тъй като една част от пациентите посещават специалистите по кожни и венерически болести, друга част посещават уролозите, а трета част посещават гинеколозите. По думите му с изключение на СПИН, венерическите болести са лечими.

Натали СТЕФАНОВА