Д-р Добрин Паскалев, МУ – Варна: През 1912 г. шведският писател Алфред Йенсен номинира Пенчо Славейков за Нобелова награда за литература

 На 10-ти декември ежегодно от 1901 година в Стокхолм в тържествена обстановка се връчват най-престижните награди за наука и литература Нобеловите награди. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна доц. д-р Добрин Паскалев, преподавател в Медицински университет – Варна. Той посочи, че престижните премии се връчват единствено в норвежката столица Осло.

Д-р Паскалев допълни, че датата 10-ти декември не е избрана случайно за раздаването на наградите. На този ден през 1896 година в Сан Ремо, Италия умира Алфред Нобел (1833-1896), човекът създал наградния фонд.

Най-голямото отличие се раздава в 5 категории:
– Медицина или физиология;
– Физика;
– Химия;
– Литература
– Мир;
– А от 1969 година, по предложение на Шведската банка има и Нобелова награда и за икономика.

Д-р Добри Паскалев каза още, че Алфред Нобел е шведски химик, инженер и изобретател. Той е роден е на 21.10.1833 година и именно на 21.10 става известяването на наградените.

„Живял със семейството си в Русия по време на Кримската война, работил в лабораториите на известния Пелуз, където изобретява динамита, той патентова откритието си през 1863 година. Автор на над 150 изобретения, Нобел е сред най-богатите хора на своето време. На 27.11.1895г в Париж той съставя собственоръчно своето последно и окончателно завещание: „Моето специално желание се заключава в това, при присъждането на наградите да не се взема под внимание националността на кандидатите“. Първите Нобелови награди са връчени през 1901г и сред отличените е Вилхелм Конрад Рьонтген, чието откритие преобразява на първо място медицината“, разясни д-р Добрин Паскалев.

До сега 4 души са били носители по два пъти на престижната награда: Мария Кюри, за откриването на радия и явлението радиоактивност, Джон Бърдийн за откриване на транзистора и за поставяне основите на свръхпроводимостта, Фредерик Санжър, за разкриване структурата на белтъците и за последователността на базите в ДНК и Лайнъс Полинг, за химия и за мир.

Наш кандидат е бил и големия български поет Пенчо Славейков, предложен от Алфред Йенсен през 1912година, но преждевременната му смърт осуетява награждаването му, тъй като Нобеловите награди се връчват само на живи хора.

„Интересно е да се спомене, че през миналия век, през 1991 година, са учредени и т.нар. Антинобелови награди за куриозни разработки в науката. Идеята за създаването им е на Марк Абрахам, а наградите се връчват в Харвардския университет в САЩ. До момента има един учен, който едновременно е носител на Нобелова и Антинобелова премия, това Андре Гейм, холандско- британски изследовател. Той получава Нобелова награда за физика и Антинобел за т.нар. магнитна левитация на жаби. Тук ще уточня, че левитацията е явление, при което тялото виси в пространството без опора“, каза в заключение д-р Паскалев.
Десислава ВАСИЛЕВА