Д-р Дона Георгиева, диетолог: 500 мл вода дневно ускорява метаболизма ни с 30% и то 10 минути след изпиването ѝ

Д-р Дона Георгиева, диетолог в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Повечето хора, които искат бързо да свалят килограми не се съобразяват колко нездравословно е това. Какъв е Вашият съвет за сваляне на излишните килограми, които да не се възвърнат след време?

Д-р Дора Георгиева: Задавате ми любимият въпрос как да отслабнем здравословно?  Отговорът е много ясен и категоричен. „Яжте за да отслабнете,не гладувайте за да надебелеете!“. Ако човек иска да отслабне трябва да се храни, гладуването води до надебеляване. С прекомерният глад не се постигат желаните резултати за сваляне на излишното тегло. Има възможност да намалим килограмите си, но с възстановяването на ежедневният си ритъм за хранене организма започва да си трупа запаси от мазнини и в някои случаи наддаваме над килограмите, които сме били. Препоръчвам на хората решили да се борят с излишните килограми да се подложат на индивидуален компютърен хранителен веган тест. С този тест се установява кои храни организма Ви ще разгради, усвои и изхвърли максимално бързо и няма да ги трупа във вид на мазнини. Благодарение на него се изгражда подходящ индивидуален хранителен режим. Най-важното е, ако страдаме от заболяване, изискващо точно определена диета, режимът да се извършва с храните, които човек може да консумира без да му вредят. Апелирам към хората, подлагащи се на диети да не забравят, че преди всичко трябва да са здрави. За да отслабваме здравословно трябва да имаме по пет хранения на ден. Първото хранене – закуската може да бъде в различни варианти, но консумирането ѝ трябва да бъде между 7.30 и 7.45 часа – това е съобразено със секрецията на инсулина. Хората тогава могат да ядат яйца, извара или овесени ядки. Следващото хранен трябва да е на обяд между 12,00 и 13,30 часа с различни комбинации на месо, риба и голяма салата.  Друг вариант е кафяв ориз със зеленчуци  и салата, трети вариант- боб, леща, грах – това са варивата със салата. Хората след обяд, около 16,30, могат да консумират голямо разнообразие от плодове или сурови ядки. Вечерята е много важна. Тя трябва да бъде в по-малки количества, но пак е или месо или риба със салата. Включват се и постните ястия. Това означава направени от зеленчуци, които вие консумирате, задължително със салата. Следва разтоваряща вечеря, която включва яденето на неограничено количество салата.  Не може да се приемат въглехидрати на вечеря, те се включват сутрин и на обяд. Нека не забравяме, че закуската е най-важна. Препоръча приема  на алкохол да се намали до една чаша дневно, а консумирането на вода да бъде най-малко два литра дневно.

Фокус: Кое е в основата на правилният режим на хранене? Има ли основни правила, които трябва да спазваме през цялата година за водене на здравословен живот?

Д-р Дора Георгиева: Това е което Ви изредих като фактология за храненето. Задължително пет пъти на ден трябва да се храним. Неправилният режим на хранене води до увеличаване на глада. Тези паузи довеждат до консумирането на по-големи количества храна, без да осъзнаваме. Дали ще посегнем към нещо сладко или  солено – ние го правим, за да задоволим глада, породен от гладуването през деня. В основата на правилният режим на хранене е едно основно правило – да се храним 5 пъти на ден. Водата участва пряко в отслабването. Установено е, че 500 мл. вода дневно ускорява метаболизма ни с 30% и то 10 минути след изпиването ѝ. За жалост българинът не пие вода, защото не знае нейните ползи. Пожелавам успех на всички, които искат да отслабнат и ги посъветват да следват мотото „Яжте за да отслабнете, не гладувайте за да надебелеете“.

Фокус: Разкажете ни малко повече за веганството? Какво включва то?

Д-р Дора Георгиева: Веганството е начин на живот, но не всеки може да бъде веган. Веганите се отказват от всички продукти с животински произход, включващи яйца, мляко и млечни продукти. Ползите от него са, че при тях се намаляват нивата на холестерола с около 20%, намаляват се проблемите с кръвното налягане, както и проблемите със сърдечно съдовите заболявания, затова е много важно веганите, които са хипертоници да си следят кръвното налягане, за да не спадне под нормата. Този начин на живот подпомага баланса между алкалност и киселинност в организма. Растенията, от които може да си набавят протеини съдържат големи количества фибри. Това са: киноа, броколи и варивата. Фибрите имат благоприятен  ефект върху функцията на храносмилателната система. Установено е, че при веганите и при вегетарянците съдържанието на Омега 3 мазните киселини е в по-ниски нива. Затова се препоръчва допълнителният им прием чрез консумацията на ленено или други видове масла.

Фокус: Каква е разликата между вегетарянството и веганството?

Д-р Дора Георгиева: Вегетарянството е много по-благоприятен вариант, защото при веганството са включени предимно продукти в суров вариант на консумация. При веганството не винаги може да контролираме нивото на нашето здраве, затова дали то ни се отразява благоприятно на организма или не. Препоръчвам вегатарянството на всички, които могат да го спазват.

Кристина МИТКОВА