Д-р Донка Дишева, специалист рехабилитатор: Използваме много иновативни методи в рехабилитацията

Д-р Донка Дишева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Д-р Донка Дишева, какви процедури се извършват при травми?

Д-р Донка Дишева: Повечето травматични проблеми ги има при младите хора, а възпаленията на стави и кости се срещат предимно при възрастните. Имаме набор от физиотерапевтични процедури и апарати, които могат да помогнат в такива случаи. Освен това, понякога и ние изписваме лекарства на пациентите – определени мазила, които са необходими за нашата професия. Имаме също испански ампули, които съдържат хиалуронова киселина – тя е много евтина и ние я слагаме в електрофореза.  Електрофорезата е неинвазивен метод за въвеждане на лекарствени вещества, при който чрез електрически ток, през кожата в тялото се вкарват различни субстанции и лекарствени вещества. Това е нашето предимство, че работим точно и лекарството прониква директно в засегната част, докато всички инжекции проникват по цялото тяло и увреждат стомах, лигавица на стомах, черва, черен дроб. А като се сложи лекарството точно на мястото, което боли, така ние спестяваме увреждането на цялото човешко тяло.

Фокус: Какви методи използвате?

Д-р Донка Дишева: Използваме много иновативни методи в рехабилитацията. Лазер терапията е един нов, съвременен метод, който се използва. Електрофорезата с хиалуронова киселина също е в нашите новости. Прилагаме и парафинолечение, което е със специални апликации, а не е със стария парафин. Това са градусови разтвори, които се затоплят. Един такъв разтвор може да бъде 45° в интервал за 2 часа и можем да го сложим на различни части от човешкото тяло.  Вендузотерапията е също нов метод. Вендузите са малки чаши, които под влияние на механичен или топлинен натиск, засмукват кожата на мястото, където са поставени, като по този начин предизвикват приток на кръв към него. Вендузите се прилагат при травми и схващания, помагат също и при ревматизъм и разширени вени. Лазер терапията е един нов, съвременен метод, който ние използваме. Също така вендузотерапията е нов метод. Вендузите са малки чаши, които под влияние на механичен или топлинен натиск, засмукват кожата на мястото, където са поставени, като по този начин предизвикват приток на кръв към него. Вендузите се прилагат при травми и схващания, помагат също и при ревматизъм и разширени вени. Електрофорезата с хиалуронова киселина също е в нашите новости. Парафинолечение, което е със специални апликации, а не е със стария парафин. Това са градусови разтвори, които се затоплят. Един такъв разтвор може да бъде 45° в интервал за 2 часа и можем да го сложим на различни части от човешкото тяло.

Фокус: През кой сезон се обострят възпалителните заболявания?

Д-р Донка Дишева:  Специално за възпалителните заболявания мога да кажа, че се обострят с настъпването на студените месеци и влошаване на времето. Става въпрос за дископатии и всички ставни заболявания,остеопоротичните също. До скоро се смяташе, че остеопорозата не боли, обаче сега идват пациенти, които казват, че имат болки например по гръбначния стълб. Най-новите изследвания сочат, че при остеопоразата също има болки. Това е един защитен симптом. Появи ли се болка, това означава декомпенсация на организма и човекът при всички положения трябва да вземе мерки.  Никой не е застрахован от заболяванията на костите и ставите, но специално при хората със ставни заболявания много хубав ефект имат слънчевите лъчи през лятото. Хората могат да ходят на балнео-санаториуми. Имаме много хубави минерални води в България, с различни йонни състави. Когато водите съдържат, да речем, серни йони, както калта и някои минерални извори в Югозападна България, те дифунзират през кожата и директно навлизат в ставната цепка. Там имаме мукополизахариди, чиито главна съставна част това е серният йон, така че ние директно подхранваме дори и хрущялите, защото хрущялната тъкан е единствената тъкан, която се храни по кръвен път. Съответно тези минерални води и калта имат голямо значение, за да подпомогнат ставния хрущял.

Лора КАЛЧЕВА