Д-р Донка Дишева, специалист рехабилитатор: По-възрастните хора и децата са най-застрашени от това да получат травми от падания

Д-р Донка Дишева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина в интервю за Радио „Фокус“-Пирин.

Фокус: Д-р Дишева, колко е приблизителният брой на пациентите, които идват при Вас с травми от падания през зимния сезон?

Д-р Донка Дишева, специалист рехабилитатор: Приблизителният брой е някъде в порядъка на 10-12 човека на седмица. Това е малък брой, защото много повече пациенти отиват в кабинетите на всички ортопеди в Благоевград, а също така отиват и при другите колеги, разбира се. Очакваме, може би, към края на месеца и началото на другия месец да е по-голям броят на пациентите, защото трябва да мине един месец, в който се носят гипсови превръзки и съответно след това, гипсът се маха и се идва на раздвижване. Така че, очакваме пикът на посещенията при нас да бъде към средата на месец февруари.

Фокус: На каква възраст са предимно пациентите с такива травми?

Д-р Донка Дишева, специалист рехабилитатор: Преобладават по-възрастните хора и децата. Това са двете възрастови групи, които са най-застрашени. В момента при мен има едно детенце, което е в 3-ти клас. То е на процедури при мен, тъй като е с епифизиолиза. Това при децата, всъщност, не е истинско счупване, а просто двата края на костта, откъдето тя нараства, при подпиране на китката се получава не чиста фрактура, а епифизиолизис ние й казваме. То минава бърза, не е мъчително болезнено за децата. Въобще, при децата травмите минават много по-бързо, отколкото при едни възрастни пациенти.

Фокус: А какви най-често са травмите от падания, освен тази, която споменахте?

Д-р Донка Дишева, специалист рехабилитатор: Най-честите травми са на китките, защото, когато човек полита да пада, той се подпира на ръцете си. Но също така, може и кръвното на човека да е паднало и той да не види накъде точно ще падне. В този случай имаме травми и комоцио на главата. Може да падне и назад, тогава пък опашната кост е застрашена. Също така, при падане назад могат да се набият и прешлените. Бих казала, че фрактурата на прешлените доста трудно минава, особено при по-възрастните хора много трудно минава.

Фокус: Какви терапии прилагате на такива пациенти?

Д-р Донка Дишева, специалист рехабилитатор: Във физиотерапията има много неща, които могат да помогнат на пациентите, като се започне с цялата гама на физиотерапевтични лечения, които са за спазмите на мускулите, има обезболяващи лечения, скалцяващи. Магнитното импулсно поле скалцява и премахва оттока. Бипулсаторите пък действат, за да премахнат импулса на болката. След тези процедури, започва същинската кинезитерапевтична работа с различните раздвижвания и упражнения, които са за рехабилитация, отпускане на мускулатурата. Особено, когато дълго време човек е бил в гипс, се получават сухожилно-мускулни контрактури. Това е един много голям проблем. Когато ръката е била 30 дни в една позиция, леко завъртяна към тялото, след това в продължение на 20 дни ние трябва да се мъчим да направим всякакъв вид упражнения, правим и така наречените изометрични релаксации, пирове, които са против точно тези контрактури, защото мускулатурата е станала като камък. Ръката не може сама да се раздвижи, колкото и да я мърдаме надолу и нагоре. Бих казала, че моментът е много важен. Даже и ортопедът да не Ви даде направление за физиотерапия и като видите, че не можете да раздвижите ръката си сами, отивате при личния си лекар, показвате му за какво става въпрос и той вече преценява дали ще Ви даде направление или не. Това вече е от неговата компетенция, да види дали пациентът може така да остане или му трябва специализирана помощ. Работата е доста сложна, защото ако не се раздвижи ръката, тя остава така за цял живот.

Фокус: А какво трябва да правим през зимата, за да запазим костите и ставите си здрави по-дълго време?

Д-р Донка Дишева, специалист рехабилитатор: През зимния сезон, за да се запазят костите, трябва най-вече да внимаваме да не направим травми. Когато е лошо времето и има поледици, трябва да се излиза навън само с хубави обувки. Знаете, когато има поледици за какво става въпрос. Колкото и да искаш да го избегнеш, самият проблем те намира и затова трябва много да се внимава в лошото време. А за здравината на костите и остеопорозата, това вече е един отделен момент, в който се намесват ендокринолози, лични лекари. Според мен жените, а и мъжете също, трябва да пият различни видове калций с витамин D, защото през зимата има липса на витамин D. Така че, колегите знаят много добре какво да изписват на пациентите, ние тук също изписваме, за да не се получи пък остеопороза, защото на база на остеопорозата и разредени костни гредички при едно леко падане и възрастният човек прави фрактура, детето няма да направи фрактура, но възрастният човек – да.

Фокус: Какви съвети бихте дали на по-възрастните хора, които имат вече някакви заболявания на ставите и костите?

Д-р Донка Дишева, специалист рехабилитатор: Възрастните хора, които имат заболявания бих ги посъветвала да идват на физиотерапия, защото при всички положения е по-хубаво да се направят процедури при нас, отколкото да се пият само лекарства. Когато се комбинират нещата е много по-добре. А ние от една година изпращаме пациенти и във всички балнео-санаториуми. С направление се идва при нас 7 дни и на седмия ден ние пишем направление, с което изпращаме пациента в който санаториум иска в България. Това е един много важен момент. Сега са нови нещата и трябва да бъде обяснено на всички пациенти как точно могат да отидат на санаториум. Така че, нека да се консултират и с личния си лекар.

Ани ДАВИДКОВА