Д-р Евелина Трошанова, Белодробна болница – Бургас: Спад с около 10 пункта се наблюдава при новооткритите случаи на туберкулоза в региона спрямо 2018-а година

снимка: pixabay.com

Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с д-р Евелина Трошанова, управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Бургас, във връзка с първия регистриран за тази година случай на починал от туберкулоза

Фокус: Д-р Трошанова, какво сочи статистиката по отношение на заболелите от туберкулоза в нашата област – увеличава или се намалява техният брой, предвид последният случай на починал мъж от община Руен?

Д-р Евелина Трошанова: Не, туберкулозата не се увеличава статистически. Напротив – от предходни години имаме намаляване в броя на новооткритите случаи с туберкулоза, за сметка на тежките форми. При нас идват предимно пациенти с тежка форма на болестта, какъвто беше случаят и с последния починал мъж. Той нямаше шансове, защото може би от година не се е лекувал и не е обръщал внимание на себе си. За миналата година имаме новооткрити 79 случая на болестта, което, в сравнение с 2018-а година, е спад с около 10 пункта. По мои скромни изчисления, заболеваемостта в Бургаска област в момента е около 18.5 до 19 на 100 000 души население. Това е добър показател. Естествено, ще трябва да сваляме още  нивото на заболеваемост от туберкулоза, но да не забравяме, че тази болест няма да бъде изкоренена никога от нашия живот и никога няма да получим нулева заболеваемост. Целта ни е да достигнем европейското ниво – 14-16 до 18 на 100 000 население. Както виждате, Бургаска област върви в тази посока. Притеснителното е, че през изминалата година имахме и заболели деца. Имаше деца, заболели от родителите си, които са били туберкулозно болни. Това е нормално следствие, тъй като са живели в едни и същи помещения. Родителите не са обръщали достатъчно внимание на състоянието си, затова през 2019-а имахме случаи на туберкулоза при лица под 18-годишна възраст.

Фокус: А бихте ли ни припомнили самите симптоми на болестта и до колко всъщност лечима е тя?

Д-р Евелина Трошанова: Туберкулозата винаги е лечима, стига да няма множествено разрушаване на белия дроб – с множеството каверни, какъвто бе случаят с последния заболял. Туберкулозата е бавнопротичащо инфекциозно заболяване. От момента на заразяване до момента на развитие на болестта минават около 4-5 месеца, но всичко зависи от имунологичното състояние на индивида – от неговото здраве, от неговия начин на живот, от неговия социален бит и култура. Симптомите на болестта са бавнопротичащи и постепенно увеличаващи се.  Те представляват тежест и болка в гърдите, чувство за дискомфорт. Не се характеризира с определена болка, а започва със суха дразнеща кашлица, след това се появява и температурата, която не е висока  – 37-37.4 градуса. Започват нощните изпотявания, които са по-силни от обикновеното. Появява се чувство за слабост, за умора, нежелание за живот, намален физически капацитет, а тонусът започва да страда. Първото, което трябва да направи човек, е да отиде на лекар, да се прегледа, да му се назначи снимка и при съмнение за развитието на това заболяване трябва да се направи проба Манту, която показва каква е защитата на организма. В момента се изследват и експекторации – храчки, за туберкулозен бацил.

Фокус: А ако погледнем общата картина – каква е тенденцията по отношение на страдащите от белодробни заболявания в Бургас?

Д-р Евелина Трошанова: Наблюдава се повишаване в броя на заболелите, но вследствие политиката на касата – с лимитирането на обем дейности, години наред ние се движим в едни и също показатели. Тази година има леко повишаване в боря на преминалите през лечебното заведение пациенти – 200 души повече, в сравнение с 2018-а година. Доста хора боледуват, но не всички влизат в болница. Болницата е крайният етап от лечението. Първо се отива на личен лекар, след това при специалист, който би могъл да назначи и само домашно лечение. В болницата влизат по-тежките случаи и тези, които покриват критериите за хоспитализация. За съжаление, има много възрастни хора при нас, които са с  много повече заболявания – освен белия дроб, при тях страда също така сърцето, бъбреците, черния дроб и други. Със застаряването на населението, се увеличава и потокът на пациенти към лечебното заведение – за консултация и лечение.

Мария ПОПЧЕВА