Д-р Елка Симеонова, МБАЛ „Св.Николай Чудотворец” – Лом: Непрекъснато имаме нужда от кръводарители

Разговаряме с д-р Елка Симеонова, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Лом

Радио „Фокус”: Колко кръв и кръвни продукти осигурява Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Лом през месеца?

Д-р Елка Симеонова: Всеки месец Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Лом осигурява 210 – 220 л. еритроцитен концентрат за кръвопреливане.

Радио „Фокус”: Кои болнични заведения снабдявате с кръв и кръвни продукти?

Д-р Елка Симеонова: Отделението снабдява с кръв и кръвни продукти 5 болнични заведения на територията на Област Монтана и болницата в Козлодуй. Освен еритроцитен концентрат се прелива плазма, имаме нужда и от тромбоцитен концентрат, когато се изисква това, съобразно клиничните показатели на пациентите. Три са болничните заведения в Монтана, които се зареждат с кръв и кръвни продукти от Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ- Лом. Болниците в Лом и Берковица, както и тази в Козлодуй разчитат също на отделението.

Радио „Фокус”: Разполагате ли с кръв от всички кръвни групи и налага ли се да търсите кръв?

Д-р Елка Симеонова: Имаме зареден хладилник с банки кръв от всички кръвни групи. Когато имаме необходимост от кръв от рядка кръвна група се обръщаме към болниците във Видин и София и от там получаваме. Понякога ние им помагаме. Винаги обаче за спешни случаи има кръв от минусовите кръвни групи и тези с резус-отрицателен.

Радио „Фокус”: Колко са кръводаряванията на месец?

Д-р Елка Симеонова: 220 са кръводаряванията всеки месец в Отделението по трансфузионна хематология . През 2016 година кръводарителите са били 2674.

Радио „Фокус”: Сътрудничите ли си с БЧК?

Д-р Елка Симеонова: Да, сътрудничим си с БЧК – Монтана, при тях работят млади хора, които са ученици в 12 клас, разпространяват листовки за ползата от кръводаряване, самите те даряват кръв. Всеки ден в Кръвния център в Лом може да се дари кръв от 8 до 13 часа. Работим близките на болни, а така също и с много млади хора, като ги призоваваме да даряват кръв. Повече се разчита на близки на болни, на които преливаме кръв. След това техните близки се отзовават и даряват кръв. Между Цветница и Великден имахме двама безвъзмездни дарители. Единият от безвъзмездните кръводарители е адвокат от Лом, който в дните около Коледа и Великден винаги дарява кръв. Непрекъснато имаме нужда от кръв, защото ежедневно изпращаме кръв за болниците в Монтана, Берковица, Козлодуй и Лом.
Анна ЛОЗАНОВА