Д-р Емилия Баева: По-различното, което тази година ще направим, това е ремонт на фасадите на сградите на детски градини и ясли

Д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“ в Община град Добрич, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Започнаха ли ремонтите на сгради на учебните заведения в града. С какъв финансов ресурс разполага Община град Добрич за това?

Д-р Емилия Баева: В момента детски ясли – 2,4 и 6, са затворени за почистване и ремонт. Детските градини ще затворят края на юли и август по график за по 3 седмици. Въпреки всичко  ние вече започнахме ремонтните дейности по места, където могат да се извършват без това да пречи на процеса на работа с децата. Става дума основно за ремонт на фасадите. В момента се работи в Детска градина №17 и до края на днешния ден имаме уверението на директора на Общинското предприятие (ОП) „Комуналстрой“, че дейностите ще приключат. След това ремонтите ще продължат в Детска ясла №2 и в Детска градина №23. Всичко, което досега е правено по стопански начин – боядисване на стаите, ремонт и боядисване на огради, частичен ремонт на подови настилки, досега се извършване от нашите служители, които освен че перяха постелъчен инвентар и пердета, се налагаше и да умеят да боядисват. От тази година в тяхна помощ ще бъдат служителите на ОП „Комуналстрой“. В интерес на истината те са малко на брой и няма да успеят на абсолютно всички ясли и градини да помогнат, но в основната част ще го направят. Тази година „Комуналстрой“ ще помогнат на персонала на детските градини и ясли в тази дейност – така наречените ремонти по стопански начин. По-различното е, че ние ще обърнем изключително голямо внимание на фасадите.

Фокус: Има ли определени детски градини, за които има огромен брой желаещи заради доброто състояние на сградите?

Д-р Емилия Баева: В интерес на истината всички знаем, че са реновирани трите централни детски градини и една ясла и натискът за прием върху тези учебни заведения е най-голям. Защото когато погледнеш отвън сградата и видиш, че има нарушена цялостна мазилка, смяташ, че и вътре е по същия начин окаяно. Аз смея да твърдя, че това, което е зависело от персонала, от родителите, те са се справили с общи усилия, с дарителски фондове, за което наистина изказвам благодарност на директорите на детските градини и родителите. Но грижата за сградата е основен ангажимент на Общината. И затова тази година основното, което ще направим, отново казвам по-различно, това е ремонт на фасадите. Това е нарушена цялостно външна мазилка. Има паднали части от нея, което е грозно. Но за съжаление има мазилка, която е подпухнала, ще използвам строителен термин – подкожухване. И така има опасност от падане на тези парчета от мазилката и евентуално травмиране на минувачи. Служители на ОП „Комуналстрой“ няколко пъти се наложи да отстраняват такива паднали парчета, просто за да не е грозно и опасно. И сега те точно това правят в момента в Детска градина №17 . Другото, което ще направим, е ремонт на нарушената цялост на таваните. Това не е в стаите, където се отглеждат децата. Но примерно в коридори, в подстъпи към кухненски помещения. На места по таваните аз виждам дори арматурното желязо, което за мен е недопустимо. Подобен ремонт не е бил по силите на работещите в детските заведения. Имаме да правим хидроизолзация на централен коридор на Детска градина №26, защото ако не го сторим, всичката влага вече започва да се просмуква и отива към стаите. Имаме да сменяме водосточни тръби и улуци на Детска градина №10. Имаме изграждане на огради, основно в Детска градина №27. Това, което е залегнало и в програмата за управление на кметския екип, е че ще се опитваме всяка година да правим основен ремонт на една детска градина и ясла. Ще припомня, че миналата година направихме смяна на дограмата на Детска градина №7 и на Детска ясла №4 и ремонт на покривите на Детска ясла №1 и на Детска градина №23. Тази година много бихме искали, говорили сме и с кмета, да направим ремонт на Детска градина №29. Тя освен, че има предписание на РЗИ за някои неща, се нуждае изцяло от реновиране. В момента се прави количествено-стойностна сметка, за да видим каква сума ни е нужна.

Фокус: Тази Детска градина в коя част на града се намира?

Д-р Емилия Баева: Тя се намира в ЖК „Балик“. Ние имахме там една подписка от родителите, които наистина много добре казват: „ние искаме в нашия квартал да имаме детска градина“, т.е. това са родители, които не смятат, че всичко най-добро е само в централните детски градини. Искам да отбележа, че Общината освен за образователната инфраструктура, се грижи и за качеството на образованието. Смея да твърдя, аз съм ходила във всички детски градини и съм видяла какво е вътре, почти няма детска градина, където не са направени някакви вътрешни подобрения. И няма детска градина, където като общуването ми като лекар с майки, да не съм чула добри отзиви. Включително и за Детска градина №29. „Такива становища, че трябва да се строят детски градини на центъра, едва ли не да затворим кварталните, не е добра идея, защото не всички могат да си водят децата в централните детски градини. И аз заявявам, както и целият кметски екип и лично кметът, че грижа на Общината е да направи детските заведения еднакви, за да не се притесняват хората, че едно дете е при по-добри условия, а друго дете не е. Това няма как да стане заведнъж. Това в годините назад, аз много пъти съм говорила с директорите, по една градина да е правена, те са 17, яслите са 6. И по една ясла на две години да беше правена, може би нямаше да стигнем до това положение – толкова много сега да се нуждаят от реновиране.

Фокус: Предвидени ли са ремонти на сгради на училища?

Д-р Емилия Баева: Три училища – Природо-математическа гимназия (ПМГ) „Иван Вазов“, Езикова гимназия (ЕГ) „Гео Милев“ и Основно училище (ОУ) „Христо Ботев“ и Детска градина №32 са включени в образователната инфраструктура по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Ние там имахме малко проблеми. Докато траят всички процедури и се изчакват одобрения изтече срокът за паспортите на енергийна ефективност, но те са подновени. Сега ще влязат, може би са влезли в междинно звено. След това ще бъдат представени отново на Управляващия орган и тъй като те са минали веднъж контрол, ние смятаме, че много бързо ще можем да сключим договорите и да бъдат обявени обществените поръчки за тези четири обекта. За другите детски градини – 12, 18 и 25, ще ги подадем на следващ етап, защото там се оказа, че проектите, които са изготвени в предходните години, не включват конструктивно укрепване. Тези сгради се нуждаят от това. Те са построени на свлачищна почва. За такъв тип почва ние искахме външна експертиза. Основно за Детска градина №12. Това е причина сградите на тези детски градини да имат пукнатини. Всъщност никой няма да даде европейски средства ние сега да ги санираме, тези пукнатини ще останат. Има гласуван бюджет от Общинския съвет за нови проекти. Когато те са готови, включвайки и конструктивното укрепване на сградите, едва тогава ние на следващ етап, не сме отказали от тези детски градини, така че четири детски градини и три училища ще бъдат санирани по европейски проекти. Третият етаж на ОУ „Хан Аспарух“ е основна насока във визията на директора му. Ще бъде подменена дограмата, ще бъдат ремонтирани фоайе и водогрейна инсталация на третия етаж, ще бъдат боядисани част от класните стаи, които имат нужда и фоайето. В ОУ „Христо Смирненски“ ще бъдат измазани с латекс стаите на началния корпус. В ОУ „Христо Ботев“ ще бъда измазана столовата. В ОУ „Йордан Йовков“ в момента също тече ремонт на фасадата. Там също има опасност заради подкожухване от падане на част от мазилката. СУ „Св, Климент Охридски“ знаете спечелиха проект по „Красива България“. Всъщност това е единственото училище, за което Общината дофинансира. Те вече бяха спечелили средствата и за да могат да си направят Центъра за природни науки и математика ние трябваше да им помогнем малко с гласувани средства от общинския бюджет. СУ „Любен Каравелов“ ще прави профилактика на парното, СУ „Димитър Талев“ ще освежава класните стаи и ЕГ имат една наводнена класна стая, която няма как чакат проекта за саниране и ще направят там ремонт. За детските ясли е същото както при детските градини. Там имаме една, която има нужда ремонт на покрива й да бъде включен в Капиталовата програма. Оставам оптимист, че ще можем наистина да оправим една детска градина и една детска ясла така, както сме обещали в програмата за управление.

Фокус: Благодаря за този разговор!

Жулиета НИКОЛОВА