Д-р Емилия Кацарска, директор на БЧК-Кюстендил: Липсват достатъчно доброволци в активна възраст

снимка: БЧК

Директорът на БЧК – Кюстендил д-р Емилия Кацарска, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Д-р Кацарска, на 8 май се отбелязва Световния ден на Червения кръст и на Червения полумесец, какво трябва да се знае за този ден?

Емилия Кацарска: Датата 8 май е обявена като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец. Ден, в който празнуват всички хора, отдали сърцето и смисъла на живота си за каузата на хуманността. За първи път този празник е отбелязан през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение. Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици, а националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец вече наброяват 189. Тази година световният ден преминава под надслов „Навсякъде и за всеки”.

Фокус:  По какъв начин отбелязвате този ден в Кюстендил?

Емилия Кацарска: Областният съвет на Българския червен кръст в Кюстендил отбелязва този ден с различни инициативи. Ние започнахме с тях малко от по-рано. В края на месец април проведохме едно състезание на ученическите екипи по първа помощ. Там участваха 12 отбора. Днес имаме други инициативи. В офиса на Български червен кръст – Кюстендил събираме наши доброволци. С тях ще отчетем този ден, той ще премине под формата на презентация „Какво знаем за Червения кръст”. Ще представим и дейностите, които нашите доброволци реализират през годината. Знаете, че в момента основната ни дейност е насочена към раздаване на храни по европейската програма, предоставени от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещите се лица. В училищата наши доброволци ще направят демонстрация по първа помощ.

Фокус: Какъв е броят на специалистите, работещи към организацията в Кюстендил, и какъв е броят на доброволците към нея?

Емилия Кацарска: Да започнем от щатния състав, щатният състав е изключително малък. Той се състои от четирима души. Доброволците на организацията са около 230 души. Те са от различни възрасти. Това са доброволци към Български младежки червен кръст, нашите доброволци от екипа ни за реакция при бедствия, аварии и катастрофи, както и по-възрастни хора които са активни в различни наши инициативи.

Фокус: Какъв е интересът на хората към доброволчеството, в кои възрасти има по-голям интерес?

Емилия Кацарска: Доброволците условно може да бъдат разделени в две групи. Това са децата до 11 клас и хората в пенсионна възраст. За съжаление броят на доброволците в активна възраст е изключително малък.

Фокус: На какво се дължи това?

Емилия Кацарска: За това има обективни причини. Една част от хората са ангажирани с работен процес, друга част отглеждат децата си. Ние от тях не може да изискваме те да бъдат така активни, но най-активни са децата до 11 клас и възрастните доброволци.

Фокус: Какво предстои на организацията през летния сезон, с какви дейности ще бъдат ангажирани и доброволците?

Емилия Кацарска: През летния сезон Български червен кръст е доста активен. Миналата година ние проведохме един лагер за деца в неравностойно положение, а тази година намеренията са ни да проведем два такива лагера. Предстои да стартира училището по водно спасяване и начално обучение по плуване. Това са предстоящите наши инициативи. За съжаление към момента не може да проведем курс за обучение на водни спасители, не може да се наберат курсисти, няма в момента и работещ басейн. Надявам се, че през топлите месеци ще успеем да направим и такъв курс за водни спасители.

Венцеслав ИЛЧЕВ