Д-р Емил Илиев, организатор: Вече 22 години Международният Джаз фестивал прославя България и Банско по света

Д-р Емил Илиев, организатор на Международния Джаз Фестивал в Банско, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Д-р Илиев, кажете ни първо кое поред издание на Международния Джаз Фестивал се провежда в Банско тази година?

Д-р Емил Илиев: Това е 22-рото издание на нашия фестивал, което доживяхме да видим. 22 години този фестивал съществува и слави България и Банско, и се надявам, че удовлетворява много хора, които обичат джаза и музиката въобще.

Фокус: Какво ще могат да видят жителите и гостите на Банско тази година в програмата на фестивала?

Д-р Емил Илиев: Програмата е много интересна, защото всяка вечер има по една мега звезда, която се качва на сцената в Банско. Днес имаме една голяма звезда на американската фънк и поп музика – Малина Мойе, която е певица и бас-китаристка с много добро име в целия свят. Тя ще бъде звездата тази вечер. Следващата вечер – на 8 август, на сцената ще излезе музикант от състава на Джеймс Браун, който е бил негов барабанист – Джамал Томас Бенд. На сцената ще излезе и една италианска добра джаз певица, която през последните 2 години заема челното място на италианската джаз сцена – Сара Джейн Гиоти. Надявам се, че почитателите на класическия джаз ще останат доволни от нейното представяне. На 9 август имаме легендите от
Великобритания Рей Джелато и неговият оркестър, който се нарича The Giants. Това е един състав, който забавлява чудесно. Те свирят на много от светските английски мероприятия. Свирили са на сватбата на Пол Макартни, тоест този избор не е случаен и съставът има много музикални качества. Свирили са на много приеми в кралския двор и на много други събития, а всяка година между Коледа и Нова година са поканени да свирят в най-популярния джаз клуб във Великобритания. Последната вечер ще имаме удоволствието да чуем един чудесен гръцки състав, който пее чудесни цигански песни в стил Джанго Райнхард. Става дума за една изключително популярна група в Гърция – Гаджо Дило. След тях на сцената ще се качи Тони Момрел с певицата на група „Инкогнито“ – Ванеса Хейнс, които всъщност ще закрият фестивала.

Фокус: Всъщност интересували ли сте се каква е заетостта на курорта в рамките на фестивала? Има ли все още свободни места?

Д-р Емил Илиев: На места има все още свободни стаи, но за времето на фестивала всички стаи са почти продадени. Всички, които искат да дойдат и да присъстват на фестивала трябва веднага да се обадят и да си резервират места. Очаква се около 20 000 души да присъстват в Банско по време на фестивала, което е една много сериозна цифра за този курорт и за неговите възможности да подслони меломаните в Банско.

Фокус: Планувате ли да продължите да развивате фестивала и за в бъдеще? Какви са Вашите планове за идните години?

Д-р Емил Илиев: Този фестивал трябва да започне да става като всички останали големи фестивали, които работят с огромни бюджети. Ние работим с много скромен и оскъден бюджет. Когато кажа на мои колеги с какви пари правя фестивала, те ми казват, че съм луд и че това е невъзможно да се направи. Възможно е, когато правиш всякакви комбинации, за да оцелееш, но определено вече трябва да се увеличи този бюджет на всяка цена. Трябва да намерим и спонсори, които да дават повече пари и не на последно място трябва да направим и една платена сцена за най-комерсиалните изпълнители, за да може да покриваме тези разходи. През последните няколко седмици разговарям с мениджърите на Тото Кутуньо, за да му направим догодина един концерт по време на фестивала в Банско, но като се има предвид сумата, която ми поискаха, няма да минем без платени билети, които да могат да покрият този огромен разход. Той не е джаз певец, но вече е всеизвестно, че всички фестивали се стремят да комбинират поп и джаз музика и това е най-типичното за сегашния музикален свят.

Натали СТЕФАНОВА