Д-р Емил Кабаиванов: Любов към родината до саможертва, до фанатизъм, каквато е изповядвал полк. Дрангов,  трябва да има и днес

Снимка: Община Карлово

 

Кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който присъства на отбелязването на 100-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов във Военната акдемия „Георги С. Раковски“ в София, в интервю за Радио „Фокус“

 

Водещ: Знаем ли достатъчно за полковник Дрангов днес и с какво трябва да го помним, кое е важно за вас и служи като пример?

 

Емил Кабаиванов: Полковник Дрангов е родолюбец, истински български офицер. Той ни остави един пример как се служи на Отечеството, как се възпитават български офицери, как се възпитават патриоти. Всички мисли и духовни завети, които ни е оставил, са много категорични, както прилича на един български офицер. Те са отправени, не само към офицерите и към войнството, но и към всички българи – как да обичаме Отечеството, как да го защитаваме, как да се борим, за да е осъществим националния идеал за обединение на всички българи. Това ни остави Дрангов и затова виждате колко много хора сме се събрали във Военната академия за отбелязване на 100-годишнината от гъбелта му.

Водещ: Дрангов е бил влюбен в родината до фанатизъм, разрезерво жертвоготовен. Този фанатизъм познат ли е днес, разбираме ли го и изповядваме ли подобни ценности и идеали?

Емил Кабаиванов: Вероятно не достатъчно и не напълно, защото времената са други, но те не са по-спокойни или такива, по-неналагащи тази негова любов до фанатизъм. Напротив – Европа е доста несигурно място, каквото и да си говорим. Обградени сме от неизвестности и от рискове, затова тази любов до саможертва, до фанатизъм, както казахте вие, е необходима и днес. Колко от нас я имат в сърцето си – това е въпрос, който всеки трябва да си даде отговор пред себе си.

Водещ: Полковник Дрангов не просто е бил военачалник, той е бил баща за своите войници и офицери, дали съвременните войници получават това уважение?

Емил Кабаиванов: Характерът на Българската армия сега е друг. Знаете, че тя е кадрова, професионална, и в този смисъл тази роля бащинска, възпитателна, не само по отношение на носенето на службата, но и на живота като цяло, на офицерството, която е била по времето на Дрангов, сега не е точно такава, но въпреки това всеки един офицер трябва да е пример за българските войници и сержанти, защото той, освен че за тях е началник и командир, е и пример за това как се носи службата и как се служи на родината.

Водещ: Предстои изграждане на паметник на полковник Дрангов във Военната академия. Колко важно е един такъв паметник и дали не сме закъснели малко, 100 години след неговата смърт?

Емил Кабаиванов: Може да се каже, че сме закъснели, но от друга страна е по-важно, че 100 години след смъртта му той е толкова важен за нас, колкото е бил и тогава. Един такъв паметник бих казал, че е по-ценен издигнат сега, отколкото издигнат тогава и забравен сега. Аз мога да кажа, че като кмет на Карлово ще се включа в дарителската кампания. Община Карлово ще отдели 5 хиляди лева за построяването на паметника. Освен това в знак на уважение на признателност към българската военна наука, а и в знак на приятелство с началника на Военна академия, ще дарим и бюст на ген. Кирил Вазов, който е един от българските генерали, военачалници, родени и израснали в нашия регион.

Албена ИВАНОВА