Д-р Емил Кабаиванов: Няма нещо по-свято и по-велико от Левски, което да ни обединява и да ни прави горди да се наречем българи

Снимка: Община Карлово

 

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, в интервю за предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България” на Радио Фокус Пловдив, по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски.  

Фокус: Г-н Кабаиванов, какво е да си кмет на град, който е дал на света човек като Васил Левски?
Д-р Емил Кабаиванов: Голяма отговорност е изобщо да си карловец. Аз не съм роден в Карлово, но работя и живея в него повече от 30 години, така че Карлово стана моя съдба. Накратко казано, да си кмет на този град е една отговорност и длъжност пред паметта на Левски и пред България, която трябва да се изпълнява. Независимо дали си кмет, учител, или работник трябва да се изпълнява както може и както се разбира длъжността към България по отношение на историческата памет. А Левски е най-светлата, морално и кристално чиста част от историческата памет на България.
Фокус: Кое е най-великото, което ни е завещал Левски? Защо в очите на българите той е толкова велик?
Д-р Емил Кабаиванов: Докато другите патриоти и родолюбци са се палили вечер по Букурещките и Белградските механи как ще дойдат с оръжие и байрак да освободят България, Левски прави три големи обиколки няколко години поред. Пет години той обикаля България в сняг, пек, дъжд, понякога гладен, мокър, измръзнал, но винаги със силен дух и с неутолимо желание да разбуди българската жажда за свобода. Той го е направил без много приказки. Левски не е говорил много, той просто е работил и се е жертвал за България.  Искам да ви припомня две негови мисли: „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите общи, задружни усилия, братя! В тази негова мисъл не е толкова важно, че има стремеж да бъдем равни с другите европейски народи, защото България още със създаването си е била винаги част от Европа и този стремеж е естествен. По-важна е втората част на това изречение. А то е, че „зависи от нашите усилия”, а не от благоволението на другите, на великите сили. „Задружни усилия”, защото само заедно, ръка за ръка, можем да бъдем силни. Той се обръща към тези родолюбци българи, които определя като „братя”. А това е равенство на духа и на силата. И още една негова мисъл: „Искам да видя Отечеството си свободно, па ако ще след това да ме турят и патки да паса”. Той извежда свободата като висша човешка ценност. Това го прави велик. Да не говорим за тефтерчето му, за пословичната му честност, все качества, които малцина имат – да спазиш своите завети и обети към Отечеството. Затова Левски е толкова велик и безспорен кумир. А наше задължение е да пазим духовното му наследство, да пазим историческата памет, да пазим този наш кумир от различни посегателства. Искам да ви кажа, че в Илинденско – Преображенското въстание, в битките за обединение на българите от всичките земи, за запазването на България, в битките от Междусъюзническата и Първата световна война, в Сръбско –Българската война нашите сънародници са се жертвали и са умирали с образа на Левски. Така че, Левски трябва да бъде запазен за поколенията, за да сме поне малко по-спокойни, че и България ще се съхрани за поколенията.
Фокус: Познават ли добре карловци личността на Левски? Настоящото поколение познава ли добре Дякона? Как мислите?
Д-р Емил Кабаиванов: Никога и никой не може да каже спокойно с ръка на сърце: Аз познавам добре Левски.  Може би единствено изключение правят историците, които са известни като изследователите на Левски. Но дори и те, когато правим научна конференция в навечерието на годишнините, съобщават винаги и някакви нови факти от живота му. Знаем които са те. Тези дни излезе и книга на проф. Пламен Митев от ВТУ и т.н. Карловци обаче, наред с другите добродетели, които са съхранили от Възраждането, имат още една добродетел. Те са наясно, че макар и карловец, Левски принадлежи на цяла България. И никой в Карлово няма това шовинистично чувство, че като съграждани на Апостола са нещо повече от другите. Карловци са наясно, че имат огромно задължение и всеки, който дойде в града търси да види някои от чертите на Левски в тях. И това е голяма отговорност. Те никога не изпитват ревност, когато в която и да е част на България се изгражда паметник на Левски, прави се изложба за Левски, говори се за него и др. Напротив, те са радостни и признателни на всеки един българин, който работи за Левски, независимо дали е в пределите на страната, или по света, където също живеят българи. Веруюто на карловци е, че там, където има поне един българин е жива България и споменът за Левски и духовните негови завети.
Фокус: Направихме ли всичко необходимо тази година, за да потачим достойно паметта на Левски? И можеше ли още да се направи?
Д-р Емил Кабаиванов: Естествено, че можеше още. Не смятаме, че сме направили всичко, стремим се да правим повече. Всяка година ние искаме да надградим това, което е направено до момента. Благодаря на всички карловци, които се включиха в организацията по честванията, на Фондация „Васил Левски”, на Общобългарския комитет, на кметовете на Ловеч, на Перник, на София. Пак със ясното съзнание, че Левски е този национален герой и кумир споменът за който трябва да поддържаме постоянно жив, за да е жива тази неистова сила за свобода, която е завладяла сърцата на нашите предци, нашите прадядовци по време на Априлското въстание, по време на създаването на комитетите на Левски, по време на Освобождението, през десетилетията за утвърждаване на третата българската държава.  Ето ние живеем в тази държава. Нека да направим така, че тя да пребъде във вековете. А това е и наша задача и на поколенията след нас.
Фокус: Кога ще видим достоен филм за Дякон Левски? Знаем, че беше направен опит за това през 2015 година, но филмът беше спрян.
Д-р Емил Кабаиванов: Труден въпрос. Според мен не трябва да повтаряме стари грешки. Ние можехме тази година да кажем „за 180-годишнината дайте да направим на всяка цена филм за Левски”. Филма за Левски, този истинският, който все още не е направен, зрелият и задълбочен филм, интересният, който ще гледат 7 млн. българи у нас и над 2.5 млн. българи извън България – в Молдова, в Украйна, в Западните покрайнини, в Македония, ще се създаде тепърва. Трябва обаче да узрее българската кинематография и българските сценаристи – историци, за да го създадат. Знаете, че качеството идва тогава, когато постепенно се надгражда и натрупва. Защото да създадеш игрален филм за Левски, който е кумир, е изобщо трудно нещо. Действително 2015 година беше направен един опит, който обаче залитна в сферата на комерсиалното и както виждате не се получи. Българинът е особено ревнив към паметта на националните ни герои и особено когато става въпрос за Левски. Може би по-добре е през това време да се работи върху документални филми, свързани с Левски, върху нови неща свързани с неговата личност, които постоянно изникват, да се работи върху това наследството на Левски да бъде достъпно за повече млади българи у нас и извън страната. Няма нещо по-свято и по-велико от Левски в най-новата българска история, което да ни обединява всички и да ни прави горди да се наречем българи. За това трябва да се работи.
Цветана ТОНЧЕВА

 

 

 

Акценти в предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“ по Радио „Фокус“ – Пловдив

 

Пловдив. Предаването „Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“ по Радио „Фокус“ Пловдив днес е посветено на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Да си кмет на този град, който е дал на света Левски, е една отговорност и длъжност пред паметта на героя и пред България. Това твърди в интервю за Радио „Фокус” Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Караиванов. Той ще ни каже още кое е най-великото, което ни е завещал Левски и защо в очите на българите този наш герой е толкова велик. „Веруюто на карловци е, че там, където има поне един българин, е жива България и споменът за Левски и духовните негови завети”, твърди още кметът. Направихме ли всичко необходимо тази година, за да уважим достойно паметта на Левски. И кога ще видим достоен филм за Дякон Левски, на всичките тези въпроси в предаването днес ще ни отговаря д-р Емил Кабаиванов.
Предаването“Със славната 2-ра Тракийска дивизия – За честта на България“ се излъчва всеки четвъртък, от 15.00 до 16.00 часа. Телефонът за връзка с нас е 032/65 25 65. Водещ на предаването е Цветана Тончева.

 

 

 

 

 

 

Левски е този национален герой и кумир, споменът за който трябва да поддържаме постоянно жив. Това каза за Радио „Фокус” Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. По думите му, трябва да поддържаме този спомен, за да е жива тази неистова сила за свобода, която е завладявала сърцата на нашите предци по време на Априлското въстание, по време на създаването на комитетите на Левски, по време на Освобождението, в десетилетията за утвърждаване на третата българската държава. „Нека да направим така, че тя да пребъде във вековете. А това е и наша задача”, каза още карловският кмет.

По думите на д-р Кабаиванов тази година, във връзка със 180-годишнината е можело да се направи и още, за да бъде почетена паметта на Левски.„Всяка година се стремим да правим и повече. Всяка година ние искаме да надградим това, което е направено до момента”, добави кметът. Той благодари на всички карловци, които се включиха в организацията по честванията, на Фондация „Васил Левски”, на Общобългарския комитет, на кметовете  на Ловеч,  на Перник, на София.
Цветана ТОНЧЕВА