Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград: Празникът на града, който ще отбележим за 30-ти пореден път, носи в себе си много символичност, емоции и силни усещания

снимка: Община Асеновград

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив, по повод 30-тата годишнина от първия организиран Ден на Асеновград.


Фокус:
Г-н Караиванов, на 27 май Празникът на Асеновград ще бъде отбелязан за 30-ти пореден път. Какво означава този ден за града и неговите жители? Как протичат тържествата в празничния ден?
Д-р Емил Караиванов: Тази година всички събития в майската ни програма са посветени на 30-та годишнина от първия организиран Ден на Асеновград през далечната 1988 година. Всъщност, негов инициатор е добре познатата на всички асеновградчани Виолета Стамболийска – човек отдал живота си на спорта, изкуството и празниците на Асеновград. Тя е и наш почетен гражданин и аз самият се вълнувам от това, което ще видя на нейния спектакъл „Духът на времето”, посветен на тази важна за нас годишнина.
Самият празник по своята същност носи в себе си много символичност, емоции и силни усещания. Този ден всеки асеновградчанин и гост на нашия град може да го усети, да бъде част от тържествата, затова празникът винаги е в неделя, последната за месец май.
Еуфорията е голяма. За мен е изключително вълнуващо, защото като кмет съм част от церемонията по удостояване със званието „Почетен гражданин на Асеновград”, която се извършва в криптата на Асеновата крепост. От там тръгва и празничното шествие към паметника на нашия патрон цар Иван Асен II, където всяка година поднасяме цветя в негова чест. Централният площад и градският парк за целия ден са превърнати в сцени на изкуствата и традициите. Имаме панаир на занаятите, който започва още в събота, концерт на Капанския ансамбъл, местни състави ще се изявяват, защото ние си ги обичаме и подкрепяме, духовият оркестър към Военно въздушните сили, побратименият ни град от Русия Стари Оскол ще ни поздрави с концерт на техния вокален състав „Хорошее настроение”. Има забавления и за най-малките. Вечерта любителите на етно-джаза ще се насладят на музикалния проект “Гло Бал Кан”. Заключителният ни концерт тази година ще бъде с вокалистите от „Ку Ку Бенд” Невена Цонева и Борис Солтарийски”. Стараем се програмата да отговаря на очакванията на взискателните ни съграждани, които искат на този ден винаги да видят и по нещо ново. Ето тази година, например, сме организирали първото за Асеновград 3D мапинг шоу. Накрая, разбира се, всичко ще завърши с празнични илюминации.
Фокус: На Празника на Асеновград през миналата година вие казахте, че най-красивите думи за Асеновград се пишат всеки ден, неочаквано и не с ръка, а със сърцето на добрите хора. „Заразното“ добро у жителите ли е нещото, с което градът се гордее най-много?
Д-р Емил Караиванов: Така смятам. Асеновградчани сме изключително сплотени хора и в добро, и в лошо. Примерите за това са навсякъде и ежедневно ги виждаме. Хората тук се обединяват винаги, когато става дума да се помогне на някого, когато говорим за благотворителност и всичко става много бързо. Всеки помага, с каквото може – кой със средства, кой с идея, кой с труда си. Така направихме не една благотворителна кампания за наши съграждани в нужда. По този пример учениците от „Цветните” облагородяват един от градските паркове. Доброто наистина е заразно  тук и вярвам, че това е движеща сила за асеновградчани.
Фокус: Асеновград е сцена на културата и път към духовно обогатяване през цялата година. Активните културни институции, в това число Градската библиотека, читалищата „Родолюбие“ и „Св. преп. Паисий Хилендарски“ и ред други, с помощта на Общината, се грижат ежедневно гражданите да бъдат информирани, знаещи и духовно задоволени. Как си обяснявате тази симбиоза в културен план, тази приемственост между културните ядра и различните поколения?  Как се поддържа жив този дъх на просвета, усещащ се на всяка крачка в града и останалите населени места в Община Асеновград?
Д-р Емил Караиванов: Това не е случайно. Нашият град е град на много вероизповедания, етноси, природни особености, културни традиции. Ще дам само един пример – празникът на калиницата. В него ще откриете древната мистика на траките, съчетана с особености от гръцката етнография, елементи от нашата православна християнска вяра и съвременните модни тенденции. И никъде другаде няма такъв празник. Той може да съществува само тук, защото тук е неговото начало, тук са неговите корени. Асеновградчани носят това в себе си, така се запазват във времето и се обогатяват.
Фокус: Какво ще пожелаете на жителите на Община Асеновград във връзка с Празника на града? Какво е вашето послание към тях?
Д-р Емил Караиванов: Асеновградчани знаем как да  сме горди с историята и наследството си и да се  прекланяме пред природата тук. Но с не по-малка сила знаем, че винаги трябва да оценяваме хората около нас. Онези, които са до нас, но и другите, тръгнали от Асеновград и  понесли с таланта и упоритостта си нишката на този ген далече зад табелата АСЕНОВГРАД. Талантливите имена на асеновградчаните, актьорът Иван Иванов и писателят Петър Динчев, са доказателство за това. Те са новите почетни граждани на Асеновград. Знам, че всеки от нас, всяко семейство или пък кръг връстници асеновградчани имаме ценна информация къде по света се намират талантливи асеновградчани, какви са постиженията им и как са постигнати.
Повече от сигурен съм, че тепърва ще има нови и нови таланти, за които границите на града ще бъдат обяснимо тесни и те ще станат граждани на държавата и света. Но винаги ще бъдат асеновградчани, винаги ще знаят, от къде  носят заряда си и ще искат да бъдат осезаема частица от Асеновград. Затова днес пред вас обявявам, че община Асеновград започва приятна инициатива, за чийто смисъл и успех вярвам, че ще има много съмишленици. Нарекохме я „КОД АСЕНОВГРАД”.
На официалната страница на Община Асеновград всеки асеновградчанин, където и по света да се намира, ще има възможност да изпраща актуални и полезни данни за талантливи съграждани, за това къде по света се намират, учат, работят и творят, какви са достиженията  в сферите, в които се реализират. Общината ще има грижа тези данни да бъдат систематизирани и периодично актуализирани, така че да бъдат публично достъпни. Така с обща съпричастност ние ще усетим живата връзка, която инициативата „КОД АСЕНОВГРАД” ще поддържа между нас. Вярвам, че асеновградчани ще бъдат активни и коректни съмишленици на тази инициатива. Тя ще бъде отворена и много скоро всички ще ни покаже колко разпростряна по целия свят е географската карта на асеновградския ген и талант. Вярвам в общия заряд, който ще ни обедини, докато събираме и по този начин ценността на родния Асеновград.
Позволявам си авансово да честитя Празника на Асеновград на всички асеновградчани, където и да се намират.  Нека живеем в здраве и добруване на това красиво кътче българска земя! Нека  доброто и благоденствието на хората на Асеновград бъде нашата обща мисия за смисъл и добри дела! Честит празник, Благословен Асеновград!