Д-р Еньо Савов: Бъдещите евродепутати трябва да поставят твърдо интереса на България и да се борят за Европа, в която всички искаме да живеем

Интервю с д-р Еньо Савов – доктор по „Международно право“ и „Международни отношения“ и главен експертен сътрудник в Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“.

 

Водещ: Вече над 10 години България е член на ЕС. Как това промени развитието на големите и съответно на малките градове и какво влияние оказва на гражданите в тях?

Д-р Еньо Савов: Вижте, наистина вече 10 години, в които видяхме и доброто, и лошото, което произтича от членството в ЕС. Бяхме и в трудностите и ще продължим да бъдем, така и в добрите моменти, в ЕС предлага за членството на една държава. Но определено се наблюдава едно по-различно ниво на информираност, което се вижда в по-големите населени места и в по-малките в България. Това се повлиява и от информираността и нивото на информираност, което гражданите имат желание да получат. Но много хора от по-малките населени места, и това е проблем, усещат, че ЕС не е в живота им, не разбират какво произлиза от това членство, не им е съвсем ясно как функционира, какви са структурите и органите на ЕС. И тук е много важно да отбележи, че искаме или не, ЕС е в живота на всички ни от 2007-а, а индиректно и преди това и във времето и периода на интеграционния процес. Това означава, че ЕС във всеки един наш проект, във всяко едно наше дело, което имаме като развитие, като път и посока, която сме предприели е важен фактор и важен участник в живота ни. Имам предвид – в селското стопанство има доста оперативни програми, има доста проекти, които подпомагат. Това означава, че дори всеки човек, който има по-малко участие и интерес в политическата сфера на ЕС и неговия дневен ред, би могъл да получи своята подкрепа, защото преди всичко важното е ЕС да подкрепя гражданите на страните-членки. Те да могат да бъдат важен фактор, да бъдат чути, защото това е един от принципите – солидарност и пропорционалност на ЕС. Разбира се, до голяма степен големите градове са по-облагодетелствани. Там хората по-скоро, бидейки по-близо до институциите , имат възможността да наблюдават тези процеси. Можахме да видим това и по време на Българското председателство. Можем да видим това и с по-голям информационен поток, който получаваме. Това наистина е един от добрите фактори, които усещаме.

Водещ: Самият вие сте роден във Виена, но тук е мястото да отбележим за нашите слушатели, че носите гените на възрожденеца Георги Бенковски. Сам отказвате да замените българското си гражданство с австрийско. В тази връзка какво ни дава и какво ни отнема членството в ЕС, премахването на границите и все по-лесното пътуване из Европа?

Д-р Еньо Савов: Да, благодаря ви за този въпрос. Гордея се с това, че съм българин. Никога не съм съжалявал за избора, който съм направил, макар че при раждането ми това е било решение на родителите ми, поради невръстната възраст разбира се. Но след това имах и право на самостоятелно решение. Това е фактор, който за мен е много важен и е определил самосъзнанието ми и бъдещето ми развитие до такава степен, че аз оставам тук и бих продължил да давам, както според мен и държавата ми е давала. По въпроса за ЕС наистина вече много неща ни се дават. Не са само отпадането на визовите режими, границите, които да ни отделят повече. Наистина факт е, че вече много по-близо имаме достъп до другите държави-членки, но това не е единственото. Това е една от тези ценности, които са в основата на ЕС – за свободното движение на стоки, капитали и хора. Ние вече можем много по-лесно да работим, да търгуваме с ЕС. Много повече са намалени митата, дори премахнати. Има много по-голямо сътрудничество. Българските фирми по-лесно могат да намират излаз на европейската сцена, което смятам е огромен плюс. И проевропейската риторика трябва все по-често да намира своето място в нашите политически взаимоотношения и политическите проекти, които виждаме в бъдеще.

Водещ: А какво можете да отчетете като минус?

Д-р Еньо Савов: Разбира се винаги има минуси. Неизбежно е. Колкото и да ни се иска едно нещо да е само плюсове, в живота това липсва. Минуси – може да се каже, че се губи до голяма степен и невинаги се защитават българските интереси – нещо, с което ние трябва да се съобразим като отборен играч. Но невинаги става ясно какви са механизмите, по които това се случва. В смисъл, ние не губим суверенитета си като държава, но все пак делегираме известна доза права. Трябва да с разгледа самата пирамида, по която се случват нещата. Но, да, определено го има този момент, че няма филтър хората, които да ни представят, получава се на моменти едно малко по-лошо мнение за българите, тъй като на първо място винаги излизат с малко по-некачествените, по-непопулярните фактори, отколкото многото наши българи, които са продължили да се развиват и продължават да дават и да представят България по най-добрия начин.

Водещ: В момента сте главен експертен сътрудник в Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание и работихте активно за Българското европредседателство. Какво е вашето наблюдение и оценка за него?

Д-р Еньо Савов: Имах възможността да работя доста активно по парламентарното измерение на преминалото вече Българско председателство и това е безценен опит за мен, който дай Боже да съм активен участник така и по време на следващото Българско председателство, но завинаги ще остави дълбока следа в професионалния ми опит и бъдещето ми развитие. Ние успяхме да представим държавата ни с многото качества, които тя притежава. Имахме богата културна програма, представихме много голяма част от вкусотиите, които българската държава предлага, показахме българите като един гостоприемен и приветлив народ. Но все пак има и друга страна на монетата. Определено липсваше поставянето на българските приоритети. И това излиза все повече и повече, защото изпуснахме, когато те са на наш терен, ние да зададем ясно политиките, които държавата ни иска да следва и отстоява и те да бъдат за бъдещето по същия начин, по който вече ни се налага. Ще дам примера с нашумелия напоследък Пакет „Мобилност“. Какво имам предвид? Защо трябваше да се стига сега българските евродепутати да се борят със зъби и нокти, за да защитят българския интерес, а това не се случи малко повече от половин година преди това? Също така другият приоритет, който беше заложен, безценно и безспорно доста ключов за Западните Балкани, но да не се самозалъгваме – той е по-ценен за нашите партньори и за нашите съседи, отколкото за българите. На мен ми се искаше, така се шегувах даже, че мечтата ми е Декларацията от София да постави ясни политически пътища, които и да очертае българската позиция по въпросите от европейския дневен ред, които ние защитаваме и ще продължаваме да защитаваме и предаваме на следващите председателства.

Водещ: И сега се намираме в навечерието на европейските избори – гласуване, при което от години се наблюдава спад в активността на избирателите. На какво ще разчита БСП?

Д-р Еньо Савов: Факт е, че наистина няма желания интерес към това, което си говорехме малко по-рано в един от въпросите, към тези европейски избори, но това не ги омаловажава и не означава, че те имат по-малка стойност. Ние влизаме в една спирала на избори, която ще завърши с местните тази година от тези, които са обявени. Но на първо място БСП като проевропейска партия, давайки си сметка за важността на тези европейски избори, излезе първа с политическа платформа. Платформа, в която са заложени наистина основните ценности, които групата от български евродепутати, изпратени от БСП, ще защитава. Дай Боже да имаме и повече моменти на консенсус и политическо съгласие, но какво се разчита? На първо място – социална Европа. Връщането на социалната политика, която ЕС ще изповяда и ще продължи да следва, намаляването на безработицата, на демографските кризи – неща, които са ни до болка познати, дори и във вътрешнополитическата сфера. Няма как да не отбележа, разбира се, като млад човек младежките политики – нещо от изключителна важност, очакват се нови развития по „Еразъм +, доразвиването му. Това е една успешна програма определено. Отстояването на българските интереси и сигурността на държавата. Това, което също беше споменато малко по-рано в контекста на българските интереси, искаме изграждането на Европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж, единен и демократичен ЕС, който защитава интересите и суверенитета на държавите-членки. Развитие на финансовата рамка. И не по-малко важно – ЕС за младите, по-добър живот и активно демократично участие за бъдещите поколения. И да не забравяме кохезионната политика след 2020-а. много важен проблем, много важен момент. Тук на първо място трябва вече българските депутати наистина да поставят твърдо интереса, който е на България. Да бъдем заедно, да бъдем една обединена Европа и Европа, каквато ние всички искаме да бъдем.

Водещ: Какъв е вашият призив към хората, които сякаш са скептично настроени и все още се колебаят дали да дадат своя глас на предстоящите евроизбори?

Д-р Еньо Савов: Изключително важен въпрос, защото не трябва да разделяме изборите и не трябва да гледаме с апатия на политическия живот, независимо дали става дума за вътрешнополитическите ни въпроси, или за международните, ако мога така да ги разделя. Ние трябва на всяка цена да отидем до урната и да дадем гласа си, защото това е гражданската ни позиция. Това е един от основните демократични устои, върху които стои държавата ни. И аз бих посъветвал всеки човек, който има възможност да гласува, в деня на изборите да отиде, да направи своя информиран вот и да даде гласа си, защото той е неизменна част от политическия живот.

Веселка ИВАНОВА