Д-р Жанина Йорданова, РЦТХ – Варна: Важно е да се работи с младите хора за популяризиране на кръводаряването

снимка: pixabay.com

Управителят на Районния център по трансфузионна хематология, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Йорданова, обикновено през летните месеци Кръвният център във Варна изпитва недостиг на кръв и кръвни продукти, каква е ситуацията в момента, има ли достатъчно дарители?

Д-р Жанина Йорданова: При нас ситуацията с кръводарителите, типично през летните месеци, е доста усложнена. Повишава се броят не само на почиващите, но и на хората, които пребивават на територията на града. С това се увеличават травматизмът и заболяванията. Поради тази причина винаги имаме недостиг и то много сериозен.

Фокус: В момента има ли нужда от кръв от определени групи?

Д-р Жанина Йорданова: В момента изпитваме недостиг от кръвни групи нулева положителна и „А“ положителна. Много са болните от тези кръвни групи. Предстоят и празнични дни, пак сме притеснени за осигуряването на достатъчно кръв и кръвни съставки за пациентите.

Фокус: При Вас идват хора, които редовно се отзовават на призивите за даряване на кръв? На каква възраст са най-младите и най-възрастните доброволни кръводарители?

Д-р Жанина Йорданова: Най-младите дарители, естествено не могат да са на възраст под 18 години. Прекрасни са кампаниите, които организираме в училищата на територията на нашия град. Сега предстои есенната кампания за доброволно и безвъзмездно кръводаряване в училища и университети. Стартираме сред учениците, които са навършили 18-годишна възраст. Предстои по график, в рамките до края на октомври наши екипи да посетят различни училища. През ноември планираме да сме в университетите. С помощта на организации, ние правим усилия за добре организирани кампании. Аз смятам, че е важно да се работи с младите хора, да се правят разяснителни кампании, за това, че кръводаряването спасява човешки живот. Най-възрастните ни кръводарители са такива, които са помагали многократно. Имаме достойни дарители, които даряват между 70 и 80 пъти. Максималният брой е към 150 пъти. Най-често те са от по-редките кръвни групи. Канили сме ги още в началото на техния път като кръводарители и поради нуждата, те даряват между 2 и 3 пъти през годината.

Фокус: Според данни на Световната здравна организация, в Европа едва около 35 души на 1000 даряват кръв. Имате ли статистика за Варна? Кога хората се отзовават най-често – когато близки на нуждаещи се обявят в социалните мрежи потърсят помощ или по време на кампании?

Д-р Жанина Йорданова: Мога да кажа от нашите наблюдения, че когато кампанията е персонална, с обявяване на конкретен пострадал човек, или пък при масово бедствие или катастрофа, има невероятен отклик сред населението. Хората, без даже да имат контакт или връзка с пострадалите, даряват безвъзмездно. Но нашите впечатления сочат също така, че когато ние отправяме призиви, които не са персонални, много много няма съответния отзвук.

Фокус: Може би повечето хора се трогват повече от конкретната човешка история?

Д-р Жанина Йорданова: Със сигурност е така. За конкретния пострадал в даден момент има повече желаещи да помогнат. Например, когато дете пострада в катастрофа с две починали жени, или за детето, което пострада от волтова дъга на локомотив. Тогава в повечето случаи близките се заемат с кампаниите и наистина има много добра човешка реакция.

Фокус: В този смисъл, социалните мрежи са един помощник във Вашата работа. Получавате ли и фалшиви сигнали?

Д-р Жанина Йорданова: Бих казала, че наистина социалните мрежи са огромен помощник в нашата работа. За фалшивите сигнали, нямам наблюдения някой да е злоупотребил, защото малка е възможността да се злоупотреби.

Фокус: Припомнете кой и как може да дари кръв доброволно?

Д-р Жанина Йорданова: Всеки здрав човек на възраст между 18 и 65 години, който не приема лекарства и не страда от хронични заболявания и не е боледувал от хепатит, може да дари кръв. Преди самото даряване е добре да се хапне, да се пият течности, да не се употребява алкохол. Всички, които имат желание да дарят кръв трябва да знаят, че няма никакъв риск от заразяване с инфекции. Самата процедура продължава с попълването на документацията, не повече от половин час. И ако човек е здрав, така, както се чувства преди кръводаряване, така ще се чувства и след него.

Фокус: Нека да припомним и работното време на Центъра за тези, които имат желание да дойдат на място.

Д-р Жанина Йорданова: Центърът работи във всеки делничен ден от 8 до 18 часа, с прекъсване от 13 часа до 13.30 часа за дезинфекция. Работното време в събота е от 9 до 14 часа.

Диана СТОЕВА