Д-р Златина Димова, ОДБХ – Варна: Ветеринарният лекар е специалистът, който може да прецени дали даден продукт от животински произход е годен за консумация

Д-р Златина Димова, ветеринарен лекар, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Димова, 14 декември е професионален празник за всички ветеринарни специалисти. На тази дата през 1897 г. е приет Законът за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на ветеринарномедицинската служба в България. Знаят ли гражданите каква е ролята и функцията на ветеринарния лекар в съвременното ни общество?

Д-р Златина Димова: Днес е нашият професионален празник. Много хора не знаят каква е нашата роля в съвременното общество и в тази връзка често нашата професия бива неглижирана. Уважението към ветеринарната професия трябва да бъде възвърнато, нашите действия – оценени. Ветеринарният лекар е специалистът, който може да прецени дали даден продукт от животински произход е годен или негоден за консумация. Ветеринарният лекар е човекът, който установява заболяванията при животните, предотвратява разпространението на заболяванията при хората и не само на полето, но както и миналата година при случая с антракс – и на трапезата. В нашата професия казваме, че нашата функция и нашите действия са от полето до масата, защото на всеки един етап – било при отглеждането на животните, било при добиването на месото, при доенето, при преработката на тези продукти, които се придобиват – мляко, месо, яйца, сланина. И след това съхранението, реализацията на продуктите – навсякъде е ветеринарният лекар. Гражданите трябва да уважават ветеринарните лекари. В последно време професията се неглижира и поради причината, че стопаните на животни много често решават сами да лекуват животните си. Ветеринарните лекари са специалистите, които преценят дали едно животно е болно, какво е заболяването, крие ли риск за живота и здравето на хората, с кое лекарство е правилно да се лекува. Стопаните не трябва просто да купуват някакви лекарства и сами да лекуват животните. Във връзка с предстоящите празници призовавам животновъдите, които предстои да колят животни в частни дворове, да осигурят присъствието на ветеринарен лекар, който да установи дали животното е здраво за сигурността на хората, които ще консумират продуктите, произведени от съответното животно.

Фокус: Какво бихте пожелали на своите колеги и как ще бъде отбелязан празникът?

Д-р Златина Димова: Бих искала да им честитя празника, който с всяка изминала година става все по-утвърден. Да им пожелая здраве, кураж и да не се отказват. Ние сме ниско заплатени като специалисти, но нашата работа е отговорна и се надявам това да бъде оценено и да бъде възнаградено както трябва. Пожелавам им успехи и утвърждаване на младите специалисти в професията. От Областната дирекция по безопасност на храните във Варна имахме създадена много голяма организация за отбелязване на този празник, на който бяхме поканили колеги, които са били в системата, които са извън системата, пенсионирали се, допринесли много за развитието на ветеринарията във Варненска област. Но поради трагедията в Хитрино тържествата са отменени, за да изразим съпричастност към хората.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА