Д-р Златина Димова, ОДБХ – Варна: Епизоотичната обстановка на територията на областта е спокойна, няма установени заразни заболявания

Д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Димова, каква е епизоотичната обстановка на територията на област Варна?

Д-р Златина Димова:  Епизоотичната обстановка на територията на Варна и областта е спокойна. В област Варна няма установени случаи на инфлуенца по птиците, каквато бе констатирана през последния месец в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в с. Дончево, област Добрич, или чума по дребни преживни животни, каквато бе констатирана в Ямболско. Нямаме информация за навлизане на африканска чума по свине на територията на страната ни.

Фокус: Какви мерки се предприемат във връзка със заболяванията птичи грип, чума по дребните преживни животни и по отношение на африканската чума по свинете?

Д-р Златина Димова:  Във връзка с установените случаи на птичи грип и чума по дребни преживни животни в страната, както и във връзка с африканската чума по свине, установена извън границите на България, официалните ветеринарни лекари контролират и следят изпълнението на мерките за биосигурност, които са предприемат от съответните животновъдни обекти. Още в началото на годината проведохме срещи с регистрираните ветеринарни лекари, които обслужват животновъдните обекти, за да ги запознаем със сериозността на проблемите, свързани с птичи грип и африканска чума по свинете. Чумата по дребните преживни животни малко ни изненада. Наблюдаваме за нетипично състояние на животните в животновъдните обекти, за повишена смъртност. Провеждат се общински епизоотични комисии по места, които разясняват на собствениците на животни да бъдат максимално бдителни и при най-малкото съмнение за необичайно поведение да информират съответния ветеринарен лекар, с който имат сключен договор. Той от своя страна уведомява официалния ветеринарен лекар. Следи се движението на животните от засегнатите зони, в които бе установена инфлуенца по птиците и чума по дребните преживни животни. В страната ни е изградена информационна система, в която се вписва всяко едно движение на животни. По ушната марка на всяко едно животно системата може да проследи какво лечение му е било наложено, какъв е карантинният период, който следва да се остави след третиране с лекарства или ваксинация, за да не бъде животното предварително заклано. Когато има движение на животни, следва уведомление на съответната област, където отива животното, за да може да бъде проверен здравословният статус и документите. Предприети са превантивни мерки за неразпространение и на болестта африканска чума по свинете в страната. Засилени са мерките в свинефермите във Варненска област. По места се правят епизоотични комисии, обучават се малките животновъди по отношение на заболяването, както и за необходимата дезинфекция на обектите. Предприети са  и съвместни действия с Изпълнителната агенция по горите за контрол на дивите прасета, които са ключов фарктор за разпространение на болестта. Ветеринарни лекари обучават ловците от ловни дружинки и държавните ловни стопанства за заболяването, мерки за контрол и ликвидиране, биосигурност, действия, който трябва да бъдат предприети при намиране на мъртви диви свине. Съгласно заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните се извършва засилен контрол на границата върху личния багаж на пътниците, идващи  от страни, в които е установена болестта африканска чума по свинете. Контролът е за  наличие  на суровини и храни, съдържащи свинско месо. Продуктите ще бъдат изземвани и унищожавани с цел да не се допусне разпространение на болестта сред българските свинеферми. Извършва се дезинфекция на фериботен комплекс, на вагоните и на сухопътните моторни превозни средства, които идват с фериботите от Кавказ и Украйна.

Фокус: Как се изпълнява държавната профилактична програма на територията на областта?

Д-р Златина Димова:  Държавна профилактична програма за задължителните мерки за профилактика и борба срещу болестите по животните се изпълнява в срок. Колегите по общини раздават ваксини на регистрираните ветеринарни лекари, като изпълнението се проверява. Времето, макар и недобро за туристите, за нас се е удобно, защото колегите могат да извършват по-спокойно ваксинациите.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА