Д-р Златина Димова, ОДБХ – Варна: Много от стопаните на домашни прасета в малките общини не са били информирани за мерките на епизоотичната комисия

снимка: pixabay.com

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Димова, вчера в областната управа се е провело поредното заседание на епизоотичната комисия във връзка с мерките за недопускане на болестта Африканска чума по свинете, какво решение взехте?

Д-р Златина Димова: Това, което беше гласувано с мнозинство, беше във всички общини на територията на Варна, независимо, че не попадат в 20-километровата санитарна зона, посочена в указателното писмо на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, нерегистрираните животни да бъдат изклани. Съвсем мотивирано се обосновахме, че има огнища на Африканска чума по свинете при диви животни в Шумен, Добрич и Бургас. А ние, знаете, че с мерките, които приложихме миналата година в Тутраканци, спряхме разпространението на вируса.

Фокус: Сега заповедта се отнася за доброволно изколване на всички нерегистрирани животни от задните дворове, така ли?

Д-р Златина Димова: Да, става въпрос за единичните бройки животни. Има някои животновъди, които си гледат повече животни. Не само за себе си, но и с цел търговия. В интерес на истината, една немалка част  от тях са направили тези обекти доста добре. Някои вече подадоха заявление за регистрация на ферма тип „А“ с въведени мерки за биосигурност. И ако успеят да отговорят на Наредбата за животновъдните обекти и въведат мерки така, че да предпазят своето стопанство от навлизането на вируса, тогава те ще бъдат регистрирани.

Фокус: Открихте ли до този момент нарушители? Колко са нерегистрираните животни в областта?

Д-р Златина Димова: Не сме приключили с окончателното преброяване, но се оказа, че справката ни от 24-ти юли въобще не е актуална, защото както и миналата година, много животни бяха укрити и впоследствие изклани. Така че, към момента не можем да говорим с окончателни цифри. Но, що се отнася до тези общини, в които извършихме окончателен контрол, има единични животновъдни обекти, които не са изпълнили указанията на областния управител и областната епизоотична комисия. В резултат, на кметовете предстои да им бъдат връчени предписания с 24-часов срок и впоследствие актове на кметовете на малки населени места.

Фокус: Къде са тези малки населени места?

Д-р Златина Димова: Към момента такива населени места има в община Аксаково. Няма да кажа точно кое е населеното място, защото тепърва предстои връчване на предписанието. Такива обекти има и в общините Вълчи дол и Аврен.

Фокус: Имаше протести на места през последните дни. Хора недоволстваха, че трябва да изколят животните си, въпреки че не попадат в 20-километровата зона.

Д-р Златина Димова: Не е единствената причина 20-километровата зона. Сега при срещите с протестиращите, защото аз съм присъствала лично на всеки протест заедно с началника на отдела по здравеопазване в Дирекцията, се оказа, че хората въобще не са били запознати с решенията на регулярните епизоотични комисии. Оказа се, че много от тях са готови да бъдат регистрирани, да бъдат наблюдавани животните им. Защото, когато едни животни са регистрирани, се изпълнява държавна профилактична програма, изследват се животните, а сега нищо такова не се случва.

Фокус: А стопаните, които доброволно са изколили регистрираните си животни ще вземат ли по 300 лева за дезинфекция?

Д-р Златина Димова: Абсолютно. Вчера ние взехме решение на епизоотичната комисия, да се актуализират списъците. Тъй като при първоначалното преброяване от 24-ти юли не всички стопани са подали информация за животните. Сега има риск да не получат по 300 лева за дезинфекция. Дадохме възможност тези стопани да подадат наново данни за животните в нов списък. Ние ще ги приемем, но след обиколка и проверка на място в обектите.

Диана СТОЕВА