Д-р Иван Зафиров: Лекарят и пациентът са партньори срещу сърдечно-съдовите заболявания и това гарантира успешно им лечение

Радио „Фокус-Бургас разговаря с кардиолога д-р Иван Зафиров

Фокус: Кои са най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания?
Д-р Иван Зафиров: Едно от най-честите сърдечно-съдови заболявания е високото кръвно налягане, т.е. нар. „артериална хипертония“. Това е заболяване, от което все повече млади пациенти започват да се оплакват от и с което ежедневно се сблъскваме лекарите като кардиолозо, общопрактикуващи лекари. Други заболявания са ритъмните нарушения на сърцето, също така сърдечната недостатъчност.
Фокус: Казвате, че с годините пада възрастта на хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания?
Д-р Иван Зафиров: Да, все повече се „подмладяват“ сърдечно-съдовите заболявания. Срещаме ги при пациентите в по-млада възраст, което съответно води и до по-сериозни усложнения, защото прогресират по-бърз.
Фокус: При мъжете или при жените се срещат по-често?
Д-р Иван Зафиров: Специално за кардиологичните заболявания се срещат по-често при мъжете, тъй като естрогенът – женският полов хормон, до голяма степен в активната част на жените ги предпазва. Вече след менопаузата статистически започват да се изравняват тежките сърдечно-съдови заболявани и вече в старческа възраст?
Фокус: Кои са основните причини за тези заболявания?
Д-р Иван Зафиров: Основно това са факторите на средата – стреса, начинът на живот, намалената физическа активност, вредните навици като тютюнопушене, алкохол – в по-голяма степен повлияват негативно на агресията на тези заболявания. Съответно нашата цел като лекари е доколкото можем да говорим за тези неща и да предотвратим тези, които могат да бъдат предотвратени.
Фокус: Какво е важно да знаем и да правим, за да избягваме такива заболявания?
Д-р Иван Зафиров: Добре е да посещаваме редовно личния си лекар – поне веднъж годишно. Съответно има пакет от профилактични изследвания, които е длъжен да направим , ако бъдат установени някакви отклонения от нормата и да се вземат своевременно мерки, ако трябва да бъде насочен пациентът към специалист. Проблемът в България е, че се взимат мерки, когато нещата са много прогресирали и когато е твърде късно – по-голямата част от случаите са когато нищо не може да се направи. Профилактиката е нещо, което куца в здравната ни система. Пациентите трябва да бъдат обучени и да наблягат над профилактиката.
Фокус: Какво друго трябва да знаем за сърдечно-съдовите заболявания?
Д-р Иван Зафиров:  Добре е хората да имат доверие на своя личен лекар, защото лекарят и пациентът са партньори срещу болестта и всъщност това гарантира успешно лечение и борба срещу както сърдечно-съдовите заболявания, така и  останали, както и добро здраве.
Деница ДИМИТРОВА