Д-р Иван Иванов, ДКЦ“Св. Клементина“: Във Варна има нужда от плажна полиция

Д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ“Св. Клементина“, отговарящ за медицинското обслужване по плажовете в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Иванов, каква е обстановката във Варна, ДКЦ 1 „Св. Клементина“ осигурява медицинското обслужване на плажовете във Варна и съседните курорти, имало ли е сериозни инциденти от началото на сезона?

Д-р Иван Иванов: За нас е радостно, че сезонът започна добре. До момента, няма сериозни водни инциденти. Повечето инциденти на плажната ивица са неводни. Обикновено екипите ни оказват помощ на хора с високо кръвно или колабирали пациенти и диабетици. Травмите също зачестиха в последно време. Но хубавото е все пак, че няма много инциденти в морето. До голяма степен това се дължи и на лошото време през този сезон. Морето още не е бурно. Другото, което ни прави впечатление е, че плажовете са празни, просто няма много хора. Надяваме се август месец да бъде по-различно.

Фокус: Споменахте, че са зачестили травмите? Какви травми може да си навлече човек докато е на плажа?

Д-р Иван Иванов: Обикновено оказваме помощ на порязали се на мидички или наранили се вътре в морето на предмет, в който са се ударили. Обикновено това се случва най-често в неохраняемите зони. Там, където има сложени камъни, за да спират вълните. Такива са травмите, нямаме сериозен травматизъм в момента.

Фокус: Вие имате наблюдения от много години, превъзпитаха ли се летовниците? Има ли още много такива плажуващи, които сами не внимават за собственото си здраве?

Д-р Иван Иванов: Да, така е. Тази тенденция продължава, тя не спира. Обикновено това са по-млади хора или такива, които са употребили алкохол, или някакви други упойващи вещества. Обичайно те създават проблемите, защото не спазват правилата за къпане във водни басейни. И много пъти се е налагало през годините, спасители и лекари да се правят на бодигардове. Но все пак полицията и служителите от Пето Районно и от Първо Районно управления много бързо реагират. Сериозни проблеми няма, но въпросът за плажната полиция остава. Защото крайно време е да се налагат санкции на хората, които не спазват правилата за къпане. Нашата задача е да им оказваме медицинска помощ. Задачата на спасителите е да ги спасят когато има давене.

Фокус: Припомнете повече за идеята за плажна полиция?

Д-р Иван Иванов: Тази тема я обсъждаме вече 6-7 години. Преди време инцидентите бяха много по-сериозни. Имаше много повече туристи, за разлика от сега. И имахме почти всеки ден такива инциденти. В момента, само събота и неделя имаме такива подобни случаи, а също така продължават случаите, да гледаме децата на някой родител, който ги е забравил.

Фокус: Всъщност, преди време в Наредбата за опазване на обществения ред във Варна беше включен текст, забраняващ на родители на малки деца да ги оставят на плажа без надзор.

Д-р Иван Иванов: Няма кой да ги глоби. Няма го органът, който трябва да го свърши. Независимо дали държавата, общините или концесионерът. Но ние имаме необходимост от такъв орган в момента.

Фокус: А водили ли сте разговори с ръководството на Областната дирекция на МВР, да има полицаи в морската, така както служители на реда патрулират в Морската градина и курортите, например?

Д-р Иван Иванов: Разговори са водени. Ние сме дали предложение на Министерствата на туризма и на здравеопазването, защото Наредбата за водното спасяване е изключително стара. За това време са излезли от производство много медикаменти например. Все още чакаме резултат.

Фокус: Наскоро отбелязахме празника Илинден, но поверието и до днес е, че на този ден морето взема жертви. Имало ли е тежки водни инциденти през годините на този ден, какви са Вашите наблюдения?

Д-р Иван Иванов: Да преди години е имало тежки инциденти, но в последно време не сме имали сериозни случаи. Но тези, които се случиха преди 5-6 години бяха на неохраняеми зони. В една от годините на плажове в „Златни пясъци“ и „Св. Св. Константин и Елена“ имахме два много тежки случая, но успяхме да се справим. Но повечето инциденти стават в неохраняеми зони, извън работното време от 8 до 18 часа. А след това времето е хубаво и някои продължават да се къпят.

Диана СТОЕВА