Д-р Иван Иванов, ДКЦ 1 „Света Клементина“ – Варна: Медицинските екипи по плажовете са подготвени за всяка една ситуация

Д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 "Света Клементина"

Д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Света Клементина“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Д-р Иванов, за поредна година осигурявате медицинското обслужване по плажовете във Варна и курортите. Каква е готовността тази година?

Д-р Иван Иванов: Съгласно договорите с концесионерите медицинските екипи ще работят от 1 юни до 30 септември, без прекъсване, всеки ден от 8.00 до 18.00 часа. Медицински пунктове ще функционират общо на 27 места, като обхващат всички плажове в курортните комплекси и Варна. Всички пунктовете са оборудвани съгласно изискванията на Наредбата за водноспасителната дейност, като оборудването и лечението е за сметка на здравното заведение. На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си. Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите от БЧК, както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ. Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон са спасени десетки човешки живота и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време, за което благодарим на нашите партньори и се надяваме на още по-плодотворни контакти тази година. Броят на медицинските екипи по плажовете във Варна и прилежащите курорти тази година е увеличен. Медицинските екипи на всички плажове са отворени от 1 юни, като три реанимобила с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор са обикаляли плажовете на „Златни пясъци” и на „Св. Св. Константин и Елена” още от средата на май. Медицинските екипи, заедно с тях, се състоят от 58 специалисти. Това са 12 лекари – реаниматори, трима фелдшери,  37 медицински  сестри и 6 шофьори,  като екипът е  по-многоброен от този през миналата година. Медицинските пунктове са ремонтирани основно от концесионерите, като на места са изградени нови. Екипите са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от Медицинския университет – Варна, с лектор проф. д-р Вилиян Платиканов, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение – КАИЛ в Университетската болница „Света Марина”, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти.

Фокус: Повече водни или неводни инциденти бяха регистрирани през миналата година?

Д-р Иван Иванов: Всяка година регистрираните водни и неводни инциденти по плажовете са различни. През миналото лято преобладаваха неводните инциденти. Имахме повече травматизъм, хора със сърдечно-съдови заболявания, колабирали пациенти, пациенти с високо и ниско кръвно. Малко бяха опарените от медузи и ужилени от насекоми, докато преди години беше обратното. Всяка година е различно, за тази година все още нямаме поглед, но екипите са подготвени за всяка една ситуация на плажа, дори да не е воден инцидент. От водните инциденти през миналата година преобладаваха тези, свързани с плажуващи, които не се съобразяват с правилата за къпане във водни басейни.“Влизат в морето с надуваеми предмети, когато флагът е жълт, влизат в морето, когато флагът е червен. Имаше инциденти и с деца, оставени без родителски надзор, както и водни инциденти с туристи, употребили упойващи вещества.

Фокус: Какви са вашите съвети  към туристите?

Д-р Иван Иванов: За да се избегнат неприятни инциденти по време на почивка, плажуващите трябва да се къпят само в охраняеми зони и в работно време на спасители и медицински екипи. Хубаво е хронично болните да посещават плажовете и да се къпят в морето, но в по-топлите часове да стоят на сянка, да пият повече вода и да не употребяват упойващи вещества. За децата морето също е полезно, но по-малките в по-топлите часове да бъдат на закрито. Това са моите препоръки към плажуващите – да се къпят в охраняеми зони и в работно време на спасители и медицински екипи, за да им бъде оказана веднага помощ при необходимост, както и да спазват правилата за къпане във водни басейни. Ако всичко това се спазва, лятото ще бъде прекрасно за всички.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА