Д-р Иван Иванов, МБАЛ „Св. Иван Рилски“-Горна Оряховица: 32 хил. лева надлимитна дейност е реализирана в лечебното заведение през декември

Има ли регистрирани пациенти в помещението за бездомници в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица вследствие на минусовите температури, колко са приети до момента от неговото отваряне и какво е състоянието на болницата? На тези въпроси, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, ни отговори директорът на лечебното заведение д-р Иван Иванов.

 

Фокус: Д-р Иванов, в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица има помещение за бездомни хора. Колко пациенти са регистрирани от отварянето му до момента?

Д-р Иван Иванов: Помещението е открито още през ноември месец, но от тогава е бил настанен само един човек. Пациентът беше приет още в началото и след това не сме имали други за щастие, тъй като в Горна Оряховица има една евангелистка църква, която също настанява бездомни и бездомниците, които имат нужда, обикновено отиват там.По тази причина не се е налагало да приемаме такива пациенти, но имаме готовност денонощно да приемаме, ако бъдат транспортирани при нас.Осигуряваме подслон и храна в рамките на няколко дни зависи от състоянието на човека. Ние сме общинска болница и няма как да върнем пациенти. Финансирането за тази услуга е за сметка на болницата, няма допълнителни средства.

Фокус: Има ли много спешни пациенти в болницата заради студовете?

Д-р Иван Иванов: През декември сме направили 32 хил. лева надлимитна дейност. По същия начин върви и този месец, но за съжаление няма никакво решение дали ще се заплати тази дейност или не. Всичко това ни вкарва в разходи, но не сме само ние така. В такова състояние са всички общински болници. По силата на функциите и изпълнението им сме длъжни да приемаме безотказно всякакви пациенти.

Фокус: Какво е финансовото състояние на МБАЛ „Св. Иван Рилски“?

Д-р Иван Иванов: По-добро в състоянието на болницата, отива към стабилизиране. Големите проблеми са свързани с това, че реализираме много надлимитна дейност, особено през последните месеци, която за съжаление не ни се заплаща от Здравната каса.Признава се, че е реализирана подобна дейност, тъй като това са само спешни пациенти, но това не се заплаща, а ние правим разходи. Не става дума само за бездомни пациенти, имаме и много спешни такива, които няма как да върнем. Поради ограниченият лимит това не ни се заплаща, а това са пациенти, които няма как да бъдат планувани. Те са спешни и трябва да бъдат приети незабавно.

Фокус: Какво е състоянието на материалната база към този момент? Как се справяте с отоплението?

Д-р Иван Иванов: Справяме се, топло е, парното работи. Няма някакви сериозни проблеми.

Фокус: Предвиждате ли ремонти в по-топлите месеци?

Д-р Иван Иванов: Кандидатствали сме по програмата за енергийна ефективност. Направихме енергийно обследване, пратили сме проекта си и чакаме одобрение. Не знам кога ще се случи това, тъй като предстоят промени в състава на правителството. Това, което зависи от нас сме го направили и се надявам, че тази година ще бъдем одобрени, тъй като това ще доведе до подобряване на материалната база и значителни икономии в разходите за отопление и осветление.

Рени ПЪРВАНОВА