Д-р Иван Иванов: Нуждата от медицински персонал у нас е толкова остра, че тя измества проблемът с финансовото състояние на лечебните заведения

снимка: ИА "Фокус"

Лекари и медицински сестри от общинските болници на територията на Великотърновска област готвят протест. Все още не е ясно дали ще има преустановяване на работния процес, но действията са насочени за часовете от 12.00 до 13.00 на 15-ти януари. Повече за исканията на медиците, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново  с д-р Иван Иванов, управител на Многопрофилната болница за активно лечение  „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица.

 

Фокус: Д-р Иванов, нека обобщим информацията за предстоящия протест, който подготвяте.

д-р Иван Иванов: Имаме писмо от Сдружението на общинските болници, в което е описано, под форма на указания, какво евентуално можем да предприемем. Аз не съм присъствал на заседанието, но предадох информацията на колегите от Български лекарски съюз, за да може те да преценят формата, под която ще участват. Иначе протестът е насочен за 15-ти, от 12.00 до 13.00 часа. Идеята е медицинският персонал да излезе пред сградата на лечебното заведение и да протестира.

Фокус: Дейността им ще бъде прекъсната само за този час?

д-р Иван Иванов: Такива са указанията. Ние все още не сме взели решение дали ще прекъсваме дейността и дали ще протестираме ефективно или само символично. По-скоро, според нагласите на колегите, нашият протест ще е символичен.

Фокус:  Какви са основните Ви искания?

д-р Иван Иванов: Основните искания са най-вече – промяна в цените на клиничните пътеки, по които основно работят общинските болници, тъй като те не са променяни повече от 10 години. През това време разходите са нараснали значително, най-малкото работната заплата се увеличи доста за последните 10 години. Всичко това са разходи за лечебното заведение, а тъй като приходите не са променени, дори в последните години ситуацията стана още по-тежка с лимитите, които бяха наложени. Това е основната причина да нарастват дълговете на общинските лечебни заведения, тъй като ние, общо – взето, работим с един и същ контингент. Пациентите през годините са сравнително постоянни, не се променят, което означава, че нашите приходи се образуват на базата на клиничните пътеки, по които си работим. И ако това не се промени, то ще води до по-голямо нарастване на задълженията. Виждате, че дори в нашата област, има не малко лечебни заведения, които са в доста тежко състояние и са пред риск да редуцират дейността си и дори да я спрат.

Фокус:  Ималите ли информация от кои болници в региона ще е подкрепен този протест, на 15-ти?

д-р Иван Иванов:  Нямам информация. Писмото е изпратено до всички общински лечебни заведения, но кой ще се включи не знам.

Фокус:  Какво е състоянието на базата в горнооряховската болница, Вие започнахте на скоро ремонт на Детското отделение?

д-р Иван Иванов: Този ремонт продължава. През тази година, с финансовото съдействие на Общината, ще осъществим ремонти и в още две отделения. Очакваме също така нова апаратура. Най-после ще се осъществи доставката на нов компютърен томограф. Също така очакваме да получим и нова лапароскопска апаратура за нуждите на Хирургията и АГ отделението.

Фокус:  Има ли нужда от други ремонти дейности?

д-р Иван Иванов: Разбира се, че да. Целта е поетапно обновяване на целия леглови фонд, за да се създадат по-добри условия за пациентите, по-нормални. Също така сме кандидатствали по програма за енергийна ефективност – за цялостно обновление на сградата, покрива и отоплителната инсталация. Но това не зависи само от болницата, и не мога да кажа дали ще успеем да го осъществим през настоящата или през някоя от следващите години.

Фокус:  Самият проект одобрен ли е или е в процес кандидатстване?

д-р Иван Иванов: На определен етап имаме одобрение, но все още няма окончателно решение.

Фокус:  Има ли недостиг на кадри в болницата в Горна Оряховица? В останалите общински болници в страната липсата се усеща най-сериозно при медицинските сестри, акушерките.

д-р Иван Иванов:  Нуждата от медицински персонал вече е толкова остра, че тя измества проблемът с финансовото състояние на лечебните заведения. Става все по-сериозен този проблем. Ние към момента, ако можем да говорим за решение, до колкото сме успели да се справим, го правим, благодарение на хора, които са в пенсионна възраст, но продължават да работят. В някои отделения те са повече дори от тези, които са в трудоспособна възраст. Така е при лекарите. Но това, сами разбирате, че не може да продължава вечно и в един момент ще се получи доста остра липса на персонал, тъй като сега започващите да работят млади медицински сестри и лекари, са изключително малко.

Фокус:  Дали сте обмисляли да включите този проблем в протестните искания или решението не може да бъде намерено по този начин?

д-р Иван Иванов: Това е политика на държавата и аз мисля, че въпросът трябва да се постави на национално ниво. На този етап, в писмата, които прочетох, този въпрос не е поставен, но аз мисля, че той е изключително важен и колкото по-рано се засегне, толкова по-добре. Двете неща са свързани – финансовото състояние и липсата на персонал, тъй като ние, при положение, че не можем да имаме достатъчно финансови приходи, съответно не можем да даваме и достатъчно адекватно заплащане на медицинския персонал. По този начин, ние не сме привлекателни за младите, сега започващи работа, кадри. И след като не сме за тях, те не идват при нас. Вие виждате, че лекарите, след като завършат остават в университетските болници или заминават в чужбина. Много малък дял от тях решават да дойдат в периферията.

Фокус:  Ако тези проблеми се уредят, нещата ще се подобрят ли?

д-р Иван Иванов: Да, ако има възможност за по-високо заплащане, ние ще сме по-привлекателни. В края на краищата един млад лекар иска да работи със съвременна техника, иска да има адекватно заплащане. Все пак това е най-тежката форма на обучение, която съществува във висшето образование и ако ние не можем да предложим такива условия, той няма да дойде при нас.

Луиза ТРАНЧЕВА