Д-р Иван Маджаров, БЛС: Приемаме предложенията за здравна реформа като работен процес, би могло да изкристализира и трети модел, но при всички положения трябва да има солидарност

Иван Маджаров, БСП

Приемаме предложенията за здравна реформа като работен процес, би могло да изкристализира дори трети модел, но при всички положения трябва да има солидарност. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след среща с ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Инициативата от наша страна е с оглед експертни срещи с парламентарните групи. Тази наша идея беше предвидена за началото на месец септември, но по една или друга причина се случи сега. Срещаме разбиране от парламентарните групи, включително и днес от ПГ на ГЕРБ. Ние разглеждаме предложенията от министъра като един работен процес. Участваме активно в работните групи“, заяви още д-р Маджаров.
На въпрос какво от предложенията за нов здравен модел БЛС приветства, д-р Маджаров отговори: „За нас е изключително важно предложенията за оптимизация на здравноосигурителния модел да бъдат такива, че да не водят до сътресения в системата. Нашето мнение е, че би могло да изкристализира дори трети модел, който да заеме положителните неща от единия и от другия. При всички положения трябва да има солидарност, защото в нашата държава не може без солидарен модел, който да бъде надграден с една или друга форма на задължително или доброволно осигуряване“, поясни още д-р Маджаров. На въпрос дали са обсъждали бюджета за здраве за следващата година, д-р Маджаров изрази надежда следващата седмица да започне да се води обсъждане на националния рамков договор, когато бъде готов бюджета на НЗОК.