Д-р Иван Църов, РИМ: Планираме поставянето на указателни табели на местата в Търново, на които са снимани български и чуждестранни филми

С указателни табели ще бъдат обозначени местата в старата столица, на които са снимани български и чуждестранни филми. Първото табло ще бъде поставено на крепостта Царевец, където има сцени от „Крадецът на праскови“, съобщи в предаването „Царевград Търнов – славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов. Повече за идеята и реализацията й прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Д-р  Църов, от къде дойде идеята за обозначаване на местата в Търново, на които са снимани известни и не чак толкова известни български филми?

Д-р Иван Църов: Аз ще започна с това, че във Велико Търново са снимани повече от 50 български, както и няколко чужди филми. А от къде дойде? Един от младите ни колеги – археологът Калин Чакъров, интересувайки се от надгробните плочи, които са вградени в северната кула на дворцовия комплекс на Царевец, се сетил, че на времето във филма „Крадецът на праскови“ една от сцените е снимана точно пред тях. И наистина е издирил от филма този епизод и го беше популяризирал в социалните мрежи. И от там, тъй като интересът беше доста голям, много хора бяха харесали публикацията, аз реших, че можем  да издирим кои филми, или части от тях, са снимани по музейните обекти и съответно да маркираме местата с табели. Като идеята е от табелата хората да могат да си теглят с мобилните си телефони епизодът, който е сниман на конкретното място. И така мисля, че за следващия сезон това ще бъде една допълнителна атракция, допълнителна екстра за нашите многобройни посетители, които както знаете годишно са около 500 хиляди.

Фокус: Знаете ли дали има реализирани подобни идеи някъде в страната или чужбина и радват ли се те на интерес?

Д-р Иван Църов: В страната не се сещам, въпреки, че съм обикалял много и продължавам да обикалям по сходни музеи и институции. А не сме и търсили дали има такива, но всичко е възможно. В края на краищата това няма голямо значение, ние сме решили да го направим. И ще поработим през зимните месеци – да прегледаме българските филми, които са с историческо съдържание. На прима виста се сещам поне за пет, които са снимани в Търново и съм сигурен, че пропускам доста. Маркирането вероятно ще започне през пролетта на 2020 година.

Фокус: Кои са тези ленти?

Д-р Иван Църов: За сцената, за която вече говорих – от „Крадецът на праскови“ табелката ще бъде сложена още, буквално, както се казва – тези дни. Вероятно това ще се случи в началото на септември. В момента измисляме съдържанието и правим проекта, защото, както казах много ми се иска да има възможност от самата табела да се тегли и епизодът, сниман на конкретното място. А иначе филмите, за които се сещам, че съдържат кадри от Търново и по-точно от музейните ни обекти, са „Ивайло“, също така „Сватбите на Йоан Асен“. Може би и някоя друга историческа лента … Така или иначе заглавията са поне 50. А ако говорим за града, те са и повече. Тук мога да спомена „Иван Кондарев“, „Търновската царица“, „Бъди щастлива Ани“ – филм от началото на 50-те. Въобще  нашият град е много интересен естествен декор и се радва на голямо внимание от кинографите.

Фокус: Кой е филмът, сниман последно в обекти, стопанисвани от музея?

Д-р Иван Църов:  Последната лента, снимана в Търново, ако не се лъжа е от пролетта, но там не е търсено нашето съдействие. Вероятно съдържанието на филма не касае нашите обекти. Последният филм беше преди около 5 години. Това е „Капитанската дъщеря“ – българо-италианска продукция. Този филм се снимаше в Арбанаси, в църквата „Рождество Христово“.

Фокус: Целта Ви привличане на нови туристи ли е?

Д-р Иван Църов:  Едва ли точно тази инициатива ще привлече нови туристи, но това ще бъде допълнителна атракция към всичко останало. Стараем се да оживяваме обектите, да внасяме нещо ново, за да могат и хората, които са ги посещавали, да се върнат поне още веднъж.

Фокус: Тъй като сме в края на летния сезон, нека обобщим и дали са правени някакви по-сериозни ремонти на обектите на Регионалния исторически музей и какво предстои през есента?

Д-р Иван Църов: Предстоят ни два много сериозни ремонта. Единият е на покрива на музей „Констанцалиева къща“ в Арбанаси, който не е основно ремонтиран, от както е била реставрацията в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Другият обект отново е в Арбанаси. Това е църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, където трябва да се направи реконструкция в килията, тоест къщичката, която в действащите храмове ползва свещеника. Също така съвсем скоро ще започне ремонт и на един от т.нар. „мустаци“ на Царевец. Това е една от крепостните стени с кула, която се спуска от първа порта южно към реката. Разбира се вече не достига до водата. Това е непосредствено зад Хуманитарна гимназия, където има частни имоти. Но така или иначе там също има необходимост. А дребни ремонти непрекъснато правим, защото както знаят Вашите читатели, сградите, които стопанисва Регионалния музей са исторически, което само по себе си означава стари, с непрекъсната нужда от дребни ремонти. В общи линии това е нещото, предвидено в Инвестиционната програма, което трябва да се свърши през есента. Чакаме да мине активният сезон, защото сега туристическият поток е много плътен, а ние не искаме да нарушаваме спокойствието на посетителите.

Фокус: Тъй като споменахте Инвестиционната програма, предполагам финансирането е осигурено?

Д-р Иван Църов: Да, точно така. Финансирането за обектите, които изброих, вече е осигурено. Ремонтите започват през есента.

Луиза ТРАНЧЕВА