Д-р Илиян Тимчев, БСП: Подкрепяме протеста на родителите на онколрогично болни деца – той отразява дългогодишното управление на здравеопазването в България

Подкрепяме протеста на родителите на онколрогично болни деца – той отразява дългогодишното управление на здравеопазването в България. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и член на Здравната комисия д-р Илиян Тимчев за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“ . Според него недоволството на родителите е навременно. „Заставаме твърдо зад позицията на майките, които протестират. Този протест е израз на дългогодишното управление на здравеопазването на България, което водеше в годините до изчезването на лекарства, лекуващи социално значими заболявания“, посочи той. Д-р Тимчев уточни, че едни от тези заболявания са онкологичните. „Когато става въпрос за децата на България, просто нещата са излезли извън контрол“, посочи още д-р Тимчев. Депутатът от БСП обясни, че парламентарната група на партията е имала предложения за решение на проблема, но управляващите не са се вслушали в тях. „Предложението ни е заложено и в нашата „Визия за България“ по отношение на модела на здравеопазване и по отношение на това дали изчезват от аптечната мрежа лекарствени продукти“, каза още д-р Тимчев. Той посочи, че от БСП предлагат държавата в лицето на Министерство на здравеопазването да направи общесвената поръчка за подобни медикаменти, а не както досега – това да е възложено на болниците.
Народният представител коментира и предстоящото представяне на новия здравноосигурителен модел и във връзка със заявките на управляващите за демонополизиция на касата и разкриването на един или няколко частни застрахователни фондове, д-р Тимчев коментира: „Позицията на БСП е залегнала и в основни нейни партийни документи. Ние сме против такава демонополизация на касата. Възникването и разкриването на нови, частни застрахователни фондове крие много въпроси. Тук идва въпросът има ли аналог в Европа на такъв един предлаган модел, едновременно на здравно осигуряване и на здравно застраховане. Има ли гаранция, че предлаганите промени в сектора на здравеопазването ще доведат до намаляване на доплащането от страна на пациентите, ако се предприемат такива действия? Другото, той споменава, че предвижда възможност болниците сами да определят цените на услугите си, които предлагат, а НЗОК и частните фондове да избират с кои лечебни заведения да работят. Тук идва въпросът означава ли това, че ако искат здравноосигурените граждани да се лекуват в определена болница, трябва да бъдат записани във фонда, в който тя има договор?“, попита той и обясни, че така се ограничава правото на избор на пациента. Тъй като е представител на малка болница в Берковица д-р Тимчев поясни, че го вълнува и друг въпрос. „Този частен фонд ще има ли интерес да подпише договор с едни такива болници като Видин, Враца, Берковица и в едни такива труднодостъпни региони? Тогава къде ще се лекуват гражданите от съответния регион? Много са въпросите, на които трябва да отговорим, но да изчакаме 15-ти юли и да видим цялостно и официално какво ще заяви министърът като идея за предстоящия пореден здравноосигурителен модел, който той предлага“, каза още д-р Тимчев.
Деница КИТАНОВА