Д-р Илиян Траянов: Тенденцията към по-усложнени бременности е световна и е свързана с раждането в по-късна възраст

В Деня на родилната помощ – 21 януари Радио „Фокус“ – Пазарджик разговаря за работата в родилното отделение в най-голямата болница в Пазарджишко и за празника с д-р Илиян Траянов, началник на Акушеро-гинекологичното отделение в Областната болница в Пазарджик.

Фокус: Д-р Траянов, кажете ни повече за най-голямото родилно отделение в Пазарджишко, това в Областната болница.

Илиян Траянов: Към момента в отделението работят девет лекари, които са щат или на половин щат, но по-важното е, че не само като апаратура, но и като звено от на-йголямата болница в региона имаме много добра колаборация с останалите звена и отделения, което е най-голямото предимство. Работим много добре с отделението по анестезиология и реанимация, с отделението по неонатология, тъй като нашата работа е екипна, тоест, не само да се роди бебето, но са важни след това първите грижи. Много често имаме нужда от спешни операции за спасяване на бебето или на майката, което изисква незабавна анестезиологична помощ. Така че това е много голямо предимство. Ние в момента подготвяме и е почти готово ВИП родилна зала, отделно имаме ехографска апаратура с 4D, така че сме напълно подсигурени за спешни и планови състояния.

Фокус: Тъй като знаем, че българинът, за съжаление, все по-често боледува, може ли да кажем, че тенденцията и при вас е за по-чести усложнения при раждането и по-тежки раждания или нямате такива наблюдения?

Илиян Траянов: По принцип, имаме такива наблюдения, но при нас като най-голяма болница идват най-тежките случаи от областта и региона, поради обективните причини, които казах  Първо, че тук има винаги постоянно дежурен лекар, второ, че има постоянно дежурни двама анестезиолози, които могат във всеки момент да започнат спешно операция, тъй като много често в хода на раждането има непредвидими промени. По същия начин е и когато е недоносено бебето и се очаква раждането да настъпи по-рано заради отделението по неонатология, където също има постоянно дежурен лекар, който може да се справи с проблемите в първите минути след раждането. Така че всички тежки случаи се насочват тук. Като цяло има тенденция към по-усложнени бременности. Едната причина е, че жената вече ражда на по-късна възраст и това е световна тенденция . Заради социалната ангажираност и заетост много по-късно се решават на такава стъпка, първо се гледа кариерата и другите ангажименти. Оттам съответно бременностите протичат с придружаващи заболявания и те си влияят едно на друго.

Фокус: Какви са причините за по-честите случаи на раждане чрез цезарово сечение?

Илиян Траянов: Това е също една световна тенденция. Честотата се увеличава във всички страни в света, независимо от техния социален, етнически или религиозен състав и това много лесно може да се види като статистиката. Причините са много и темата е много обширна. Като започнем с развитието на асистираната репродукция, която навлезе широко в практиката. Другото, което е, е подобряване на самата техника на цезарово сечение. Ако се върнем във времето назад, честотата е много по-ниска, защото приоритет до началото на 20 век  при тази операция е била свързана с майчината смъртност и заболяване, за плода изобщо не се е мислело. Основното е била майката.  Вече с подобряването на техниката, въвеждането на антибиотичната терапия и профилактика започва да се обръща внимание на живота и здравето на плода. Тогава се разширяват инидикациите, което от своя страна реално повишава процента на цезарово сечение. Много често ние извършваме такова именно заради забавени тонове или асфикция на плода, за да го спасим и за щастие успяваме, което е наистина много важно.

Фокус: Увеличават ли се случаите на непълнолетни родилки и има ли усложнения при тях?

Илиян Траянов: Имаме такива случаи, но не мога да кажа, че са много. Такива винаги е имало и не мисля, че е само в Пазарджик. Една бременност под 18 години също се води рискова, така че това също е проблем и усложнения има, както и при възрастните родилки.

Фокус: Започнахте една кампания за безплатни прегледи за бременни. Предполагам, че това е с цел да ги подсетите не само да се възползват от новата апаратура, а че трябва да се грижат за себе си през цялата бременност.

Илиян Траянов: Да, но друга причина, която ние често дори премълчаваме е, че за тези усложнени бременности е слабостта на женската консултация. Ако върнем години назад, ще видим една много неприятна тенденция във воденето на самата женска консултация. Има пациентки, които идват при нас и се оказва, че през цялото време не им е измерено нито веднъж кръвно налягане, а те са били редовни. От друга страна има пропуски в изследванията. Всичко това не дава възможност на някои усложнения да се открият рано и да се реагира по-адекватно и за съжаление пристигат при нас с много тежки усложнения. Преди седмица имахме жена с отлепена плацента, с високо кръвно и трябваше на секундата да влезе в цезарово сечение. За щастие, спасихме и бебето, и майката, но ни изправи на нокти. И това е ежедневие именно заради пропуските. Ако беше следено кръвното и проведена съответната терапия, нямаше да се стигне до такова застрашаващо живота състояние.

Фокус: Да кажем и за работата на акушерките, без които не може в едно родилно отделение.

Илиян Траянов: Аз мисля, че те са основният движещ фактор на отделението, благодарение на това, че има много добре обучени акушерки, с много голям опит и в родилна зала и в отделенията в пазарджишката болница. Това ни дава възможност да работим на едно много високо ниво. Защото по време на раждането е много важно не само чисто медицинската подкрепа и помощ, но и психологическа, тъй като съзнанието е на краен предел от самите болки, самото напрежение, от страха. И тогава ролята на акушерката е много важна и точно затова правим тази ВИП родилна зала, за да може индивидуално да има акушерски пост, който да се грижи конкретно за жената.

Фокус: Пожелайте нещо на колегите си за днешния празник.

Илиян Траянов: Пожелавам им най-вече много здраве, защото, за да работи качествено човек, трябва да е здрав. Защото при нас имаше колеги, които се разболяха, засегна ни и грипната епидемия. И другото е спокойствие във всяко едно отношение, защото за да се взимат най-правилните и точни решения трябва хората да са спокойни – да няма излишно напрежение и да няма излишен стрес.

Теодора ДИМИТРОВА