Д-р Илия Вълев, етнограф: На Благовещение всеки, който още носи мартеница може да я свали, без да е видял прелетна птица

Велико Търново. Според народните традиции всеки, който още носи мартеница може да я слави днес – на Благовещение, без да е видял прелетна птица. Вярва се, че днешният ден е преходен и символизира смяната на зимата с пролетта. Това разказа в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново етнографът от Регионалния исторически музей в града д-р Илия Вълев. По думите му Благовещение е един от най-големите празници в българската традиция и в християнския календар. „Той е важен граничен празник, не само защото е свързан с настъпването  на пролетта и затоплянето на времето, а и защото на този ден си припомняме едно изключително съдбоносно събитие, а именно поднасянето на благата вест от св. архангел Гавраил на Дева Мария, че ще зачене от Светия дух Спасителя на човечеството – Исус Христос“, припомни още д-р Вълев. Той допълни, че днес всичко се възвръща към живота, но освен доброто „се събужда“ и злото.  „Затова има някои традиции, с които предците ни са се опитвали да неутрализират негативните сили. Така например, в миналото, рано сутрин стопанската е излизала на двора, събирала е сметта от всички ъгли на двора, образувала е кръст от нея и е палила огън, който се е прескачал с едно наричане „Бягайте змии и гущери, Благовец ви гони“. Вярвало се е, че така ще изчезнат всички зли сили от дома. На този ден се е биело и с лескова тояга, защото се вярва, че от леската бяга злото“, поясни още етнографът.

На трапезата днес се слагат постни ястия, тъй като Благовещение съвпада с Великденския пост, но е разрешена и риба.  Според народните вярвания всеки, който излиза днес от дома си, трябва да е сит и да носи пара, за да му е спорна годината.

Луиза ТРАНЧЕВА