Д-р Илия Вълев, етнолог: Бабин ден е празник с чисто народен характер, той не е свързан нито с православни, нито с държавнически чествания

Велико Търново. Бабин ден е празник с чисто народен характер. Той не е свързан нито с православни, нито с държавнически чествания. Коренът му е древнотракийски и предхожда християнството. Това разказа за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Илия Вълев, етнограф в Регионалния исторически музей. Според народните вярвания днешният ден затваря цикъла от празници, свързани с пречистващата сила на водата. Затова и традицията повелява днес ритуално да се „изкъпе“ жената, бабувала в селището.

„Това е дамата, която е помагала при раждането на децата. Едно време  е нямало акушерки със специално медицинско образование. Така наречената баба, т.е. специална жена, която е била посветена в ритуалните практика и е знаела как по най-безболезнен начин да изроди бебе, е практикувала тази дейност. Тя е била на особена почит във всяко едно населено място“, посочи още д-р Вълев.

Той разказа и, че в миналото на 8 януари мъжете от Търновско не излизали от домовете, тъй като се вярвало, че по този начин „в дома им ще се родят здрави и хубави деца“.

„На Бабинден жената, която израждала децата в селото, рано сутрин ходела на гости във всеки дом, в който е помогнала. Тя благославяла малчуганите и ги окъпвала в обредна, мълчана и ненапита вода, за да са здрави през годината. След благослова тя се прибирала в дома си. Там посрещала гости. Посещавали я майките на децата с питка, баница, варена кокошка, вино и ракия. Празникът преминавал с много закачки, веселби, приказки, песни и танци. Привечер „бабата“ е изкарвана тържествено пред дома й, качвана е на кола, след което закарвана до реката или близката чешма. Там тя е била ритуално окъпвана“, допълни още етнографът.

Спазването на всички изброени обичаи е характерно за периода до средата на 20 век, когато функциите на бабите се поемат от специални медицински лица.

Луиза ТРАНЧЕВА