Д-р Илия Вълев, етнолог: В българската традиционна култура петелът е символ на мъжкото здраве, новия ден и успеха

Отбелязваме Петльовден. Каква е историята на празника, кои са най-разпространените поверия и какво символизира петелът във фолклорните вярвания на българина? По тези и още въпроси, в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново, разговаряхме с етнологът от Регионалния исторически музей във Велико Търново д-р Илия Вълев.

 

Фокус: Д-н Вълев, днес отбелязваме Петльовден. Каква е историята на празника? Знам, че една от легендите е свързана с еничарите?

Д-р Илия Вълев: Искам да уточним в началото, че Петльовден се празнува на 2 февруари по стар стил. Някак си изкуствено се привнесе и се измести на 20 януари, когато се почита паметта на Св. Евтим Велики и Св. патриарх Евтимий Търновски. Това се случи с календарната реформа, когато през 1968 година църквата прие Григорианския календар. Празникът по народния календар се свързва с мъжкото начало, с мъжката потенция и плодовитост. Това е типичен традиционен празник за здравето на момчетата, които са потенциални създатели на рода и продължаване на рода. Знаете, че според патриархалните ценности рода се предава по права мъжка линия. Затова е жизнено важно мъжът да бъде здрав и плодовит, за да може българският род да продължава напред във времето. По принцип фолклорната легенда, която е по-разпространена у нас, свързва празника с турско време и кръвния данък, от който се е правил еничарския корпус. Макар че аз смятам, че трябва да се търси по-назад във времето началото на този празник или по-точно още в старозаветни времена. В Библията пише, че преди много години цар Ирод е преследвал младенците и е искал да ги избие, защото се е родил новият цар. Една жена, която се предполага, че е Богородица, е заклала един петел и така е скрила своето дете от преследването. Това, разбира се, е тълкуване на Библията – дали е така или не, не е ясно. В крайна сметка можем да търсим първообраза на празника точно в този епизод в Библията, но всичко е въпрос на тълкуване и нашата българска легенда свързва днешния ден с турското време.

Фокус: Всъщност това поверие за жертвоприношението на Богородица ли е причината да се коли петел на днешния ден и какво символизира той в българската традиционна култура?

Д-р Илия Вълев: Вярванията са, че петелът е свързан с мъжкото начало и здравето на мъжа, затова се коли петел. От друга страна той е слънчев символ, предвестник е на новия ден, новото начало и успеха. Затова се вярва, че на Петльовден трябва да се принесе в жертва именно петел. По този начин плодовитостта на петела ще се прехвърли на момчето в семейството.

Фокус: Освен петела, какво трябва да има на трапезата на Петльовден? Има ли други храни, които задължително трябва да  присъстват в менюто днес?

Д-р Илия Вълев: Трябва да присъства хубава пита, като може отгоре да е направено нещо като петел от самото тесто. Трябва да присъства и вино, но задължителното е да има петел, тъй като това е обредната храна, която се яде днес. След като се заколи петела, главата се закача отпред на двора, за да бягат лошите сили. Петелът е голям защитник на дома и гони лошите сили. От неговото кукуригане всички демонични сили се крият. Както казах той е предвестник на новия ден и когато започнат да пеят петлите, или както се казва по първи петли, всички демонични сили се крият в своите леговища и тогава хората вече могат да излизат навън и да си вършат работата. В нашата култура, според народните вярвания най-лошото време е от полунощ до първи петли. След като пропеят първите петли, хората започват да излизат навън, защото се вярва, че петелът е изгонил лошото.

Фокус: Значи можем да обобщим, че българската традиционна култура петелът символизира мъжкото начало, новия ден и всъщност е един положителен герой в нашия фолклор.

Д-р Илия Вълев: Да, точно така. Петелът е абсолютно положителен персонаж във фолклора ни. Не е само мъжки символ, но и слънчев символ. Предвестник е на новия ден и новото начало и от него бягат лошите сили.

Фокус: Сега ми идва на ум, че във всички сватбени ритуали присъства петелът. Това, че символизира мъжкото начало ли е причината?

Д-р Илия Вълев: Да, той си е символ на мъжа. Той присъства в обредността като символ на плодовитостта. Другото интересно нещо е, че когато на момите им дойде първият месечен цикъл се казва, че „я е клъвнал петела“, тоест тя вече може да бъде заплодена и да ражда деца. От тази гледна точка се смята, че петелът е мъжки символ и положителен персонаж в нашия фолклор.

Фокус: Преди дни се отбеляза Китайската нова година. Знам, че петелът е един от зодиите в китайската народна култура. Бихте ли разказали повече?

Д-р Илия Вълев: Китайската митология започна много да се популяризира у нас. Навлизат много интересни явления, но те тепърва предстои да се изследват, както и как се възприемат от нашата култура. В момента се намираме в годината на огнения петел. От там може да се разбере какви ще са хората, които се раждат в годината на огнения петел. Вярва се, че те са честни, почтени и трудолюбиви. Освен митология, тук се намесва и астрологията, а тя е съвсем друга направление. Така че там тепърва има да се изследва в културно отношение. Ние, етнолозите, се занимаваме главно с всекидневната култура и вярванията на хората и ще е интересно да разберем след време какви привнасяния има именно от китайската култура.

Рени ПЪРВАНОВА