Д-р Илия Вълев, етнолог: На Лазаровден момите са заявявали пред обществото своето порастване и готовността си за женитба

Велико Търново. На Лазаровден момите са заявявали пред обществото своето порастване и готовността си за женитба. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Илия Вълев, етнолог в Регионалния исторически музей. Той поясни, че в народната традиция празникът се възприема като празник на нивите, пасбищата, горите , но най-вече на момите, които са вече готови за женитба. Те чакали с голямо нетърпение настъпването на Лазаровден, защото чрез изпълняването на обичаите, свързани с празника, заявявали готовността си за женитба. Д-р Илия Вълев посочи, че всички обредни вещи, които лазарките използват – кошниците, цветята, пъстрите невестински носии, символизират женското начало. Даряване на яйца пък се приема като символично оплождане. Според традицията след Лазаровден  момите са готови да раждат деца.

Д-р Илия Вълев посочи, че на Лазаровден църквата припомня едно изключително важно евангелско  събитие, а именно възкръсването на Лазар. „Когато пристига във Витания , Христос отива на гроба, в който е положен Лазар и го възкресява. Така вярата в Христа се засилва и се показва, че смъртта е победена.“, посочи етнологът.

Надежда КРЪСТЕВА